Uverejnené

PORIADOK VO VŠETKOM

Často trpíme vnútornou vyprahnutosťou a prázdnotou. Rada je jednoduchá: zachovávať určitý poriadok. Zachovávať poriadok je v našej moci. Ak dodáme poriadok nášmu vonkajšiemu životu, bude to mať vplyv aj na našu dušu.

Vonkajší poriadok môže nadobudnúť podobu prospešných rituálov, ktorými začíname aj končíme svoj deň. Môže sa ním stať vhodné rozdelenie času na prácu a odpočinok, na vzájomné rozhovory, na chvíle ticha a chvíle modlitby. Dôležité je upratať aj svoj príbytok a zbaviť sa zbytočností, pretože vonkajší neporiadok pôsobí nepriaznivo aj na našu dušu. Zachovávanie vonkajšieho poriadku vnesie nielen poriadok do nášho života, ale ochráni nás aj pred zmätkami v nás samých.

S rozvojom techniky sme sa odpútali od prirodzených zákonitostí prírody. S technickými vymoženosťami dokážeme utvárať život dokonca aj priamo proti prírodným zákonom. Napríklad vďaka umelému svetlu vieme zmeniť aj noc na deň. Technika nám umožňuje určitú nezávislosť od prírody. Príjemné vynálezy nám uľahčujú život. No prináša to aj veľa pokušení a nových problémov. Získali sme celkom novú slobodu a možnosti, ktoré nám nie vždy slúžia na úžitok.
Svoje bankové transakcie môžeme robiť pohodlne sedem dní v týždni a dvadsaťštyri hodín denne. Rovnako aj nakupovať cez internet. Noc, ktorú naši predkovia využívali len na spánok, prežívame najrôznejšími aktivitami – často až do ranných hodín. Nedeľa – v Biblii deň určený na oddych – je dnes iba ďalšia príležitosť na utíšenie hladu po zážitkoch. Alebo ju využívame na dokončenie nedorobenej práce.
Často prehliadame, že opustením prirodzeného poriadku sa zo života vytrácajú podstatné skúsenosti, hlavne prirodzená fáza odpočinku a životné rytmy. Voľakedajšia závislosť od denných a ročných cyklov nútila ešte donedávna ľudí žiť v súlade s rytmom prírody.
S nezávislosťou od prírody sme súčasne stratili schopnosť prírodu pozorovať. Všetky problémy sa snažíme riešiť s nasadením techniky. Pripomeňme si príklad z nedávnej minulosti: pri katastrofe spôsobenej vlnou tsunami v r. 2004 prišlo v Ázii o život minimálne 230 000 ľudí. Avšak medzi domorodými skupinami obyvateľstva žijúcimi na tichomorských ostrovoch boli obete na životoch len minimálne. Domorodci si vysvetlili ústup mora pred prílivovou vlnou, krik vtákov a ďalšie mimoriadne sprievodné javy ako varovania a zavčasu ušli do vyššie položených oblastí. Civilizovaný svet, ktorý sa stále viac vzďaľuje od života s prírodou, sa oproti tomu iba snaží predchádzať podobným katastrofám vymýšľaním drahých prístrojov na indikáciu mimoriadnych prírodných javov – ale tie nám predsa ponúka sama príroda! Čím viac prestávame žiť v súlade s prírodou, tým viac si musíme vytvárať vlastné poriadky a určovať denný a týždenný rytmus, aký by nám dlhodobo vyhovoval. Nová sloboda, ktorú sme si na prírode vymohli prostredníctvom technicky podmienenej nezávislosti, si vyžaduje nový poriadok. Bez štrukturovaného dňa a bez časového poriadku narastá stres a nespokojnosť. Pomocou pevného denného poriadku, obnoveného rytmu práce a odpočinku, by sme však mohli znova navrátiť do svojho života pokoj a poriadok.
Navonok, v práci, aj v súkromí prežívame stratu poriadku, zvyšujúce sa očakávania, požiadavky a povinnosti, a narastajúci tlak času – skracuje sa čas na rozvoj, prestávky a dozrievanie. Ak chceme získať naspäť alebo si aspoň udržať vnútornú stabilitu, musíme si sami určiť vlastný poriadok a rytmy, princípy a hodnoty.
Vedľa pevného denného rytmu pomôžu v priebehu dňa na duševné zotavenie aj jednoduché úkony. Z praktického hľadiska to môže byť umývanie riadov – vedome tanier za tanierom, alebo práca na záhrade – jedna burinka za druhou. Ďalšiu možnosť nám ponúka turistika, vodáctvo či cyklistika – jedným slovom všetky pravidelne sa opakujúce pohyby a činnosti, pri ktorých nemusíme myslieť a len si užívame to, čo práve robíme. Prečo je dnes znova také obľúbené ručné pletenie? Jednoduchá opakovaná činnosť pôsobí blahodarne na našu psychiku.

1. Určite si pevný denný poriadok a týždenný plán a snažte sa ich dodržiavať. Váš organizmus si rýchlo zvykne na pevnú hodinu jedla, na práce v určitý čas, pravidelné prestávky. Rýchlo zistíte, ako vám poriadok robí dobre.
2. Objavte pre seba činnosti, do ktorých sa môžete pustiť len tak, bez sledovania určitého cieľa. Nemusí to byť len váš zamilovaný koníček, ale hoci aj celkom jednotvárna práca, ktorú urobíte, pretože ju, jednoducho, treba urobiť – utrieť prach, poliať kvety…
3. Pustite sa do toho naplno a pozorne. Len to robte a nenechajte sa vyrušiť. Nesnažte sa hodnotiť svoj výkon. Tak vstúpite do priestoru vnútorného pokoja, dobre sa vyrovnáte s chaosom a stresom všedného dňa.
(zdroj: www.vira.cz)

Verzia pre tlač