Uverejnené

15. MÁJ – MEDZINÁRODNÝ DEŇ RODINY – WORLD FAMILY DAY

Tento dátum bol vyhlásený OSN v r. 1993. Začiatkom tohto roka Komisia OSN, ktorá formuluje sociálnu politiku, uznala úlohu rodiny ako prirodzenú a základnú jednotky spoločnosti. Odmieta pokusy niektorých krajín na predefinovanie pojmu rodina.

Uznesenie Komisie pozýva všetky členské štáty OSN, aby „koordinovali akcie na posilnenie rodinnej politiky“. Taktiež uznáva, že rodina má „primárnu zodpovednosť za starostlivosť a ochranu detí. Deti by mali pre úplný a harmonický vývoj svojich osobností vyrastať v rodinnom prostredí a v atmosfére šťastia, lásky a porozumenia.“ Nie všetky štáty OSN boli spokojné s týmto rozhodnutím. Napr. Európska únia a Spojené štáty americké sa pokúsili vymedziť „rodinu“ výrazom „rôzne formy rodiny“. Predmetom diskusie ostáva, či je nová formulácia vymedzujúca „rodinu“ navrhnutá tak, aby uznala homosexuálnych rodičov alebo iba potvrdila domácnosť s jedným rodičom. Všeobecná deklarácia ľudských práv a občiansko-politické práva OSN stanovujú, že rodina je „prirodzenou a základnou jednotkou spoločnosti“. Obe odkazujú na „právo uzavrieť manželstvo a založiť rodinu“ vo vzťahu jednoty muža a ženy. Vylučujú pojem rodiny vo vzťahu partnerov rovnakého pohlavia.
Viac na: http://www.family2014.org/home.php

Aj naši niektorí poslanci žiadajú doplniť do 41. článku Ústavy SR definície o rodine. Tento „návrh považujeme za podporu tradičného manželstva, tradičnej rodiny, ktorú považujeme za najideálnejšie miesto pre výchovu našich detí“, vysvetlil podpredseda SDKÚ Jozef Mikuš. Súčasný platný zákon o rodine znie: „Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých.“
Návrh na posilnenie ústavnej ochrany manželstva a rodiny je predmetom mnohých diskusií, a preto je dôležité, aby mal celospoločenskú podporu. Povýšenie na ústavnú úroveň by malo vniesť do spoločnosti v súvislosti s manželstvom a rodinou viac istoty a stability.

Verzia pre tlač