Uverejnené

DOBRO JE SILNEJŠIE AKO ZLO

Ako to, že okolo seba stále vidíme skôr zlo ako dobro? Prečo má zlo stále navrch? Na túto otázku sa len ťažko hľadá odpoveď. A niekedy máme pocit, že Bohu akosi nerozumieme…

Odpoveďou by však mohol byť Ježišov život aj osudy jeho nasledovníkov. On neprišiel na tento svet ako nejaký suverén, ktorého moci sa musí každý z nás násilne podrobiť, či už chce alebo nie. Naopak, narodil sa ako bezbranné dieťa v chlieve, svoj krátky život prežil na okraji spoločnosti. Už týmto predstavil Boha ako niekoho, kto nevládne mocou a aroganciou. Je síce Pánom vesmíru a dokáže zlu jasne prikázať, no srdcu človeka prikazovať nechce. To chce postupne získať svojou bezhraničnou láskou.

Ježiš prežil celý svoj život medzi dobrými aj zlými ľuďmi. Prežíval lásku, ľahostajnosť aj nenávisť. A nakoniec nad ním zlo triumfovalo. Zradili ho, opustili, ponížili, mučili, zabili… Sám na vlastnej koži tak prežil údel každého z nás. Avšak ako všemocný Boh zlomil silu zla a smrti, vstal z mŕtvych a otvoril nám tak cestu k naplnenému životu v Bohu. Ježiš do tohto sveta priniesol semienká lásky, dobra a svetla, ktoré klíčia napriek všetkej temnote a zlobe.

Keď sa pozrieme do dejín a skúmame veľké tragédie ľudstva: vojny, zrady, genocídy, násilie…, vždy v nich nájdeme aj konkrétne svedectvá o dobre – naprieky ohromnej sile zla, o svetle – naprieky ohromnej sile temnoty, o láske a dobrotivosti – napriek ohromnej sile nenávisti a odmietnutia.

Nikto z nás nad zlom však sám nezvíťazí. Ani nad zlom vo svete, ani nad zlom vo svojom okolí, ani nad zlom vo svojom srdci. Víťazstvo je len v Ježišovi Kristovi. Ak s ním budeme v spojení, ak mu zveríme svoj život, ak budeme načúvať jeho slovu, tak budeme môcť na svojej ceste životom krok za krokom vrastať do dobra a naplneného života. Aj napriek temnotám okolo nás a v nás.

Desmond Tutu napísal: Dobro je silnejšie ako zlo, láska je silnejšia ako nenávisť, svetlo je silnejšie ako temnota, život je silnejší ako smrť, víťazstvo je naše vďaka Tomu, ktorý nás miluje.

 

Kto dbá na slovo, nachádza dobro, a kto dúfa v Hospodina, je blahoslavený. (Príslovia 16,20)

Verzia pre tlač