Uverejnené

CHCE OD NÁS BOH NEMOŽNÉ?

Keď od nás niekto chce nelogické veci, väčšina z nás vnútorne bojuje a nevie, ako sa má k tomu postaviť.

Ježiš nastúpil do jedného člna, ktorý patril Šimonovi, a požiadal ho, aby trochu odrazil od brehu. Potom si sadol a z člna učil zástupy. Keď dokončil, povedal Šimonovi: „Zatiahni na hlbinu a spustite siete na lov.“ Šimon mu odpovedal: „Učiteľ, celú noc sme sa namáhali a nič sme nechytili, ale na tvoje slovo spustím siete.“ (Lukáš 5,3-5)

V tomto úryvku z evanjelia ide o podobnú situáciu. Ježiš chce od unaveného Šimona, aby opäť spustil siete na vody a to vo dne, keď na lov nie je vôbec vhodný čas. Možno že aj my, keď sa snažíme žiť podľa evanjelia, sa cítime denne konfrontovaní s mnohými výzvami na podľa nás nelogické konanie, napr. prehltnúť nepríjemnú výčitku, oceniť niečo, aj keď to nie je dokonalé, nepodvádzať, zastaviť sa a načúvať, povzbudiť, zastať sa, podať pomocnú ruku niekomu, kto si to (podľa nás) ani vlastne nezaslúži atď. A to všetko navyše vo chvíľach, keď sa nám vôbec nechce, keď nemáme silu ani čas, keď sme presvedčení, že to ani nemá zmysel, že sa to nevyplatí, že sme sami proti všetkým… Boh však od nás určite nechce, aby sme prestali používať rozum a bezhlavo vynakladali svoj čas a sily až by sme sa sami zničili. Napriek tomu však prežívame situácie, keď nás povoláva k takým veciam, ktoré sa nám logicky priečia.
Áno, sú situácie, keď nás volá, aby sme išli do určitých vecí, hoci sa nám zdajú beznádejné alebo pre nás ľudsky nemožné. Sú to však veci, na ktorých mu záleží a ktoré stavia práve pred nás. Nikoho iného tu totiž nemá! A chce, aby sme sa na neho učili viac sa spoliehať!
Pre každého z nás má Boh takéto osobné pozvanie (a určite nie len jedno!) vyplávať z prístavu istôt na otvorené hlboké more. Môžeme mať strach či pocit nedostatočnosti. No nemusíme sa báť. Boh je predsa s nami na našej lodi! Ten, kto sa mu rozhodne dôverovať, určite pocíti jeho moc. Boh nepovoláva schopných, On uschopňuje povolaných.

Ľudia nepotrebujú počuť iba radu.
Niekedy všetko, čo naozaj potrebujú je
RUKA, ktorá ich podrží,
UCHO, ktoré ich vypočuje a
SRDCE, ktoré ich pochopí.

Verzia pre tlač