Uverejnené

AKO OVLÁDAŤ SVOJE NÁLADY

Nepatrná udalosť, vyrieknuté slovo, nepochopenie v práci, sklamanie vo vzťahu… – to je len pár vecí, ktoré v nás môžu spustiť hojdačku nálad.

Naše pocity a nálady totiž neustále stúpajú a klesajú. Niekedy prežívame skutočne veľké výkyvy nálad – od rozrušenia až po depresiu, od radosti k bolesti, od vnútornej harmónie po vnútorný chaos. Zmeny nálad väčšinou nemôžeme a nedokážeme ovplyvniť. Zdá se, že sa nám skôr prihodia, než aby sme si ich sami vytvárali.

Náš citový a duchovný život má rôznu dynamiku. Vrtkavosť citových pohnútok závisí z veľkej časti od našej minulosti alebo od súčasného prostredia. Sme šťastní, smutní, nahnevaní, unudení, rozrušení, depresívni, milujúci, ustaraní, plní nenávisti alebo pomstychtiví kvôli tomu, čo sa nám prihodilo v minulosti alebo čo sa nám deje práve teraz. Zvraty nášho duchovného života závisia od našej vernosti, vytrvalosti, trpezlivosti a poslušnosti – to znamená od nášho pozorného sledovania Ducha Božieho v nás. Bez toho sa náš duchovný život nakoniec podriadi akoby vetrom hnaným vlnám našich citov.

Vari sme teda odsúdení na to, aby sme boli iba pasívnymi obeťami našich nálad? Musíme si hovoriť, že dnes sa cítim skvele alebo, naopak, dnes sa cítim hrozne? A musíme od druhých vyžadovať, aby sa vyrovnali s našimi náladami?

Je veľmi dôležité uvedomiť si, že náš citový život nie je totožný so životom duchovným. Duchovný život je život Božieho Ducha v nás. Keď vnímame citové posuny, musíme spojiť svojho ducha s duchom Božím a pripomínať si, že to, čo cítime, nie sme my. Sme a stále zostávame – nech už máme akúkoľvek náladu – Božími milovanými deťmi.

A hoci je ťažké zvládať svoje nálady, môžeme ich postupne prekonať tým, že budeme žiť verný duchovný život. Pomôže nám to v tom, že sa prestaneme správať podľa svojich nálad. Možno sa ráno nebudeme cítiť vo svojej koži, možno budeme cítiť, že náš život nestojí za nič, že nás nikto nemá naozaj rád, alebo že naša práca je hotová nuda… No nech už vstávame v akomkoľvek rozpoložení, venujme malú chvíľku čítaniu Písma, pomodlime sa a poďakujme Bohu za nový deň. Je isté, že potom naše nálady stratia nad nami svoju moc. Vyskúšajte to!

(H. J. M. Nouwen)

Verzia pre tlač