Uverejnené

ZOSTAŇTE VO MNE

Zostaňte vo mne a ja vo vás. Ako ani ratolesť nemôže prinášať ovocie sama zo seba, len ak ostáva na vínnom kmeni, tak ani vy, len ak zostávate vo mne. Ja som vínny kmeň a vy ste ratolesti. Kto zostáva vo mne a ja v ňom, ten prináša veľa ovocia, pretože bezo mňa nič nemôžete činiť. (Ján 15,4–5)

Možno budeme mať niekedy v živote príležitosť urobiť nejaký zásadný čin, ktorý bude mať obrovský dopad. Možno sa nám podarí, napríklad, aj niekomu zachrániť život. Avšak nie je dobré len sedieť a čakať na tú veľkú príležitosť, čakať na niečo veľké. Väčšina dobrého ovocia nášho konania totiž rastie a dozrieva postupne – z toho, pri čom ostaneme a v čom vytrváme.
A pri väčšine z toho, čo robíme, ani tak veľmi nezáleží na tom, že sme s tým začali – je totiž úplne jedno, koľko slovíčok cudzieho jazyka sme sa naučili za dva týždne, či to, že sme sa naučili prvé tri akordy na gitare. Dôležité je, či v tom budeme pokračovať ešte o rok, o dva, či pri tom vytrváme.
Veľa našej aktivity prinesie ovocie až po dlhšom čase. Vždy je to beh na dlhé trate. Maratónci majú dokonca zásadu, že nesmú prepáliť začiatok pretekov, lebo len tak vydržia so silami až do cieľa.
Obrazom kmeňa a ratolestí nám Ježiš hovorí, že všetko naše snaženie, aj vzťah s ním, ponesie v našom živote ovocie len vtedy, keď zostaneme s ním v životodarnom spojení, a keď budeme z Neho neustále čerpať potrebné živiny – silu, radosť, lásku, pokoj a nádej.
Zostávajme teda v Ňom!
(P. Semela)

Verzia pre tlač