Uverejnené

HODNOTY ŽIVOTA

Bohatstvo môže človeka pomaly ukolísať v presvedčení, že je zabezpečený, sebestačný, málo zraniteľný, a že Boha vlastne už ani nepotrebuje… Bohatstvo nespočíva len v zásobách majetku, ale aj v „zásobách“ skúseností, konexií, šikovnosti, v zásobách zásluh… Nič z toho nie je samé osebe zlé! Zlým sa to môže stať práve len tým, že sa na to človek začne príliš spoliehať a Boha prestane potrebovať.

Hovorí sa, že tento text napísal pred svojou smrťou Steve Jobs – jeden z najbohatších ľudí na svete. Bol zakladateľom počítačovej firmy APPLE, jeho majetok sa odhaduje na 8,3 miliardy dolárov. Zomrel na rakovinu pankreasu vo veku 56 rokov…

Vo svete biznisu som sa dostal až na vrchol úspechu. V očiach druhých vyzerá môj život zrejme ako stelesnenie úspechu. Avšak skutočnosť je taká, že okrem práce mám len veľmi málo radosti. Na konci je bohatstvo len aspektom života, na ktorý som si privykol. Keď teraz ležím na nemocničnej posteli a premietam si celý svoj život, uvedomujem si, že všetko to uznanie a bohatstvo, na ktorom som si tak veľmi zakladal, zbledlo a stratilo tvárou v tvár blížiacej sa smrti svoj význam.
V tme sa pozerám na blikajúce svetielka prístrojov, ktoré ma udržujú pri živote, načúvam ich mechanickému monotónnemu bzučaniu… Cítim, ako sa približuje dych boha smrti… Teraz už viem, že aj keď nakumulujeme také množstvo bohatstva, aby nám vydržalo na celý život, mali by sme sa snažiť ešte aj o niečo iné, o niečo, čo nesúvisí s bohatstvom. Je to niečo oveľa dôležitejšie – možno vzťahy, alebo umenie, či snáď sen z mladosti…
Bezuzdné nasledovanie bohatstva nás premieňa na pokrivené bytosti, také, ako som aj ja. Boh nám dal zmysly a možnosť cítiť lásku v srdci, nie ilúziu, ktorú prináša bohatstvo. Bohatstvo, ktoré som získal, si nemôžem vziať so sebou. Môžem si odniesť len spomienky vyzrážané láskou. To je skutočné bohatstvo, ktoré vás bude sprevádzať a dodávať vám svetlo a silu na to ísť ďalej. Láska môže cestovať tisícky míľ. Život nemá žiadne obmedzenie: Choďte tam, kam chcete ísť. Dosiahnite výšok, ktoré chcete dosiahnuť. Je to všetko vo vašom srdci a vo vašich rukách.
Ktorá posteľ je najdrahšia na svete? Tá nemocničná… Môžete niekoho zamestnať, aby šoféroval vaše auto, niekoho, aby pre vás zarábal peniaze, ale nikdy si nemôžete najať niekoho, kto by za vás znášal vašu chorobu! Stratené materiálne veci možno nájsť. No existuje jedna vec, ktorú v prípade straty nemožno nikdy nájsť – život. Keď človeka vezú na operačnú sálu, uvedomí si, že existuje jedna kniha, ktorú by mal a chcel ešte dočítať – jeho kniha života…
Bez ohľadu na etapu života, v ktorej sa práve nachádzate, si musíte uvedomiť, že aj vy raz budete čeliť dňu, v ktorom sa zatiahne opona. A preto ochraňujte lásku – lásku v rodine, k rodine, k svojmu partnerovi, lásku voči svojim blízkym a priateľom… MAJTE SA RADI! Majte radi sami seba a s láskou opatrujte aj ostatných!

Pochopenie toho, že čoskoro budem mŕtvy, bola tá najdôležitejšia vec v mojom živote, ktorá mi pomohla urobiť veľké rozhodnutia. Mať na pamäti, že zomriete, je ten najlepší spôsob ako sa vyhnúť obavám, že máte čo stratiť. (Steve Jobs)

Verzia pre tlač