Uverejnené

CESTA KU ŠŤASTIU NEVEDIE CEZ BLAHOBYT

Na svojich cestách objavujem úžasné veci…

Ľudia v chudobných krajinách sa dokážu úžasne radovať

Ľudia v chudobných krajinách – v Indii alebo v Afrike – vyzerajú oveľa šťastnejšie ako my. Dokážu sa úprimne rozžiariť, vedia sa nefalšovane radovať a radi sa smejú. U nás v Európe sa s takou radosťou zo života už veľmi nestretávame. Na každom kroku stretávame tak veľa zamračených ľudí! A aké máme všelijaké výhrady ku svojim životným podmienkam! Ako je to možné? Majú sa vari ľudia v Indii a Afrike lepšie ako my?

Samotný blahobyt nikdy nevedie k radosti

Určite sa nemajú lepšie, avšak to, čo my už považujeme za samozrejmosť, je pre nich dôvodom na radosť. To, čo si my sotva všimneme, je pre nich cenným darom. Ako dlho vydrží dieťaťu v Afrike malá radosť! Ako vďačne reagujú na dobrodenie aj dospelí! A ako sa im darí? Myslíte si, že by im azda zaplesalo srdce radosťou, keby vstúpili do supermarketu a uvideli preplnené regále? Alebo keby v reštaurácii čítali jedálny lístok a neveli, čo si skôr vybrať? Pravdepodobne nie. Samotný nadbytok zrejme k šťastiu nevedie. V každom prípade nevedie k radosti, ak ho vnímame ako samozrejmosť.

Najlepší recept na šťastie

Tak čo teda prináša skutočnú radosť? Vďačnosť! Pocit, že sme obdarovaní, vedie ku šťastiu. Vedieť, že za všetko dobré vďačíme Božiemu požehnaniu, prináša pravú radosť. Opakujem znova: Najlepším receptom na šťastie je vďačnosť. A až potom, keď budeme zarovnané regále a plnú chladničku doma vnímať ako dar, bude pre nás aj nadbytok a blahobyt dôvodom na radosť.
(N. Wolf, www.vira.cz)

Verzia pre tlač