Uverejnené

BOH MÁ PLÁN (DOKONCA) AJ S TEBOU!

Boh má pre každého z nás dobrý plán. Počíta so všetkými talentami, darmi a schopnosťami, ktorými nás obdaroval. Ak si pohltený tým, čo nie si, pozri sa do zrkadla a uvedom si, že Boh vidí to, čo si. Vidí tvoj potenciál a svoju slávu v tebe. Neporovnáva ťa s človekom vedľa teba, aby zistil, či sú tvoje schopnosti tabuľkovo porovnateľné. Zajíma ho však to, ako ty používaš potenciál, ktorý do teba vložil. Odrazí každú výhovorku, ktorú mu nadhodíš, aby si mohol ignorovať alebo odmietať jeho dary.

V Biblii vidíme, že Boh povoláva a používa rôznych ľudí s rôznymi problémami. Niekedy povolal takých, čo sami boli na dne, pretože sa nechali pohltiť svojím zlým konaním. Inokedy – a dosť často – povoláva ľudí, ktorí stáli nízko na spoločenskom rebríčku alebo dokonca boli vylúčení zo spoločnosti. Mnohí z nich sa mohli celkom dobre vyhovoriť, prečo by nemohli slúžiť Bohu, keď ich povolal. Raz som kdesi natrafil na nasledujúci zoznam:

Abrahám bol veľmi starý,
Jakub bol klamár,
Timotej mal žalúdočné vredy,
Peter bol zbabelý,
Mojžiš koktal a bol vrah,
Marek bol nespoľahlivý,
Hozeáš mal za ženu prostitútku,
Noemi a Rút boli vdovy,
Jonáš bol neposlušný,
Miriam bola klebetnica,
Tomáš pochyboval,
Eliáš trpel depresiami,
Ján Krstiteľ sa čudne obliekal,
Pavol prenasledoval cirkev,
Marta bola príliš úzkostlivá,
Zacheus bol príliš malý,
Mária bola iba tínedžerka,
Lazar bol mŕtvy…

Aká je tá tvoja výhovorka?

Boh na tebe niečo vidí, niečo, čo možno nevidíš ani ty sám. Volá ťa, aby si sa na neho spoliehal a uvedomoval si, že ti ponúka svoju ruku. Volá ťa, aby si v spolupráci s ním mohol prinášať dobré a trvalé plody. Volá ťa k naplnenému a zmysluplnému životu.

Neboj sa byť s Ním neustále v kontakte,
neboj sa Ním nechať viesť,
neboj sa Mu odovzdávať a dôverovať,
neboj sa Mu vyjsť v ústrety,
NEBOJ SA!

Múdry človek z biblického pohľadu

Každý máme svoje zamilované témy. Poznám muža, pre ktorého je motorka asi tou najpríťažlivejšou vecou na svete. Hudba mu nehovorí nič. Ožije len vtedy, keď sa začne hovoriť o motorkách. A poznám zase iného, ktorý je takto nasmerovaný na modernú hudbu. Doma má tisícky cédečiek. Má tie najlepšie prehrávače, sluchátka a repráky. S modernou hudbou zaspáva aj vstáva.

A aj ja mám svoje obľúbené témy. Sú nimi stromy. Ani nie tak ovocné stromy, ale stromy zvané okrasné. Platany som mal spočítané v celom Československu. Osamote rastúci strom (tak zvaný solitér) musím navštíviť, aj keby na chleba nebolo…

Biblia prirovnáva múdreho človeka k stromu, ktorý rastie pri tečúcej vode. Keď som sa to dozvedel, šiel som sa na taký strom pozrieť. Navštívil som jeden zámok, ktorého parkom preteká potok. A pri tom potoku rastie jeden taký krásny strom. Z potoka roky berie to, čo potrebuje k životu.

Keď vieme, odkiaľ berie krásny strom to, čo potrebuje k životu, pýtame sa: A odkiaľ berie múdry človek energiu pre svoj život? Odpoveď môžeme nájsť v Biblii: Múdry človek sa nechá viesť Bohom, premýšľa o jeho radách a koná podľa nich.

Hľadanie a nachádzanie toho, čo človek potrebuje k životu, je podľa Biblie jednou z charakteristík múdreho muža. Biblia nám tak vykresľuje zmysluplný a naplnený život múdreho muža, ktorý má ako urastený strom korene zapustené hlboko pri prameni vôd a korunu v nebesiach.

(M. Hart, J. Křivohlavý, www.vira.cz)

Verzia pre tlač