Uverejnené

ČO JE SKUTOČNÁ LÁSKA?

Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, láska sa nevystatuje a nenadúva; nie je neslušná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nezmýšľa zle, neraduje sa z neprávosti, ale teší sa s pravdou; všetko znáša, všetkému verí, všetkého sa nádejá, všetko pretrpí. Láska nikdy neprestane. (1. Korintským 13,4-8)

Keď Boh hovorí o láske, hovorí, že máme chcieť pre toho druhého len to najlepšie. Láska nie je sebecká. Nie je zameraná na seba. Je starostlivá, ohľaduplná a trpezlivá. Láska se nechce nikoho a ničoho zmocniť, ani niečo získať. Oslobodzuje a dáva. Považuje blaho druhého za dôležitejšie ako to svoje. A to je proti našej sebeckej prirodzenosti. Preto milovať nie je vôbec ľahké. No je to jedna z hlavných úloh života. Moderná podoba lásky je oveľa jednoduchšia – niekoho stretnúť, vzplanúť, pomilovať sa, omrzieť, hľadať si niekoho ďalšieho… Zdá sa to také ľahké a jednoduché – ale len dovtedy, kým sa za to neplatí chorobou, nechceným tehotenstvom, citovou bolesťou, výčitkami svedomia…
Skutočná láska predstavuje vernosť, úctu, dávanie, nesebeckosť… Nie je to ľahké, ak sme však úprimní, priznáme, že práve toto potrebujeme a v hĺbke srdca aj po tom všetci túžime. A Pán Boh v tom chce človeku pomôcť. Dokázal to tým, že poslal svojho Syna – Ježiša Krista, aby zomrel na kríži za naše hriechy. Táto udalosť je skutkom pravej lásky.
Možno, že tomu už veríš a Božiu lásku si už dávno prijal do svojho života. Ideš však Božou cestou? Lebo to predstavuje kresťanský život, ktorého základom je vzťah, nie náboženstvo. Je to osobné poznávanie Boha ako Otca a Priateľa. Ja mám tento vzťah s Bohom už dlho. Veľakrát mi Boh pomohol, a preto o tom nemôžem mlčať. On je mojím najlepším priateľom aj najlepším priateľom mojej manželky. Obaja si uvedomujeme, že v každom z nás je túžba po niečom, čo môže uspokojiť len Boh. Takto nás Boh stvoril. Mnohí ľudia sa naháňajú za peniazmi, kariérou alebo športom, iní sa snažia vyplniť vnútornú prázdnotu cestovaním, falošným náboženstvom, sexuálnymi zážitkami, alkoholom či drogami. Nič z toho ich však nedokáže skutočne uspokojiť.
Vo chvíľach, keď sme celkom sami, blúdime prírodou, alebo v noci pozorujeme hviezdnaté nebo, môžeme počuť, ako nás Pán Boh volá. V srdci máme večnosť a jedine večný Boh môže dať zmysel nášmu životu – zmysel, ktorý hľadáme, a večnú lásku, po ktorej túžime.
(Stuart Angus)

Verzia pre tlač