Uverejnené

ÚNAVA A ODPOČINOK

Práca väčšinu ľudí napĺňa uspokojením. Ak však nie je vyvážená účinným odpočinkom, pôsobí na človeka negatívne. Dlhodobé umelé odstraňovanie pocitu únavy sa nevypláca.

Únava je prirodzeným dôsledkom činnosti. Je to akýsi poplašný signál potreby odpočinku, pretože spôsobuje pokles výkonnosti aj pozornosti. Ľudia na ňu reagujú rôzne. Buď skončia príliš skoro a prácu potom musí za nich dokončiť niekto iný, alebo pracujú dokiaľ im stačia sily (pocit únavy zaháňajú kávou alebo rôznymi chemickými povzbudzujúcimi prostriedkami). Umelé odstraňovanie pocitu únavy sa však dlhodobo nevypláca.
Odpočívať sa dá dvojakým spôsobom: pasívne a aktívne. Pri pasívnom odpočinku ustávame od každej činnosti, ničím sa už nezaoberáme. Aktívny odpočinok spočíva vo vystriedaní aktivity, ktorá nás unavila, aktivitou iného druhu.
Organizmus obyčajne nie je pri práci rovnomerne zaťažovaný. Ľudia, ktorí pracujú telesne, by sa mali venovať počas odpočinku skôr duševnej činnosti. Ľudia pracujúci duševne zase aktivitám telesným. Aktívny odpočinok je nielen efektívnejší ako odpočinok pasívny, prispieva aj k všestrannejšiemu rozvoju osobnosti. Pasívny odpočinok má tvoriť len menšiu časť nášho odpočinku.
Veľa ľudí vie pracovať, ale nevedia odpočívať. V prvom rade treba pochopiť, že odpočinok nie je ničnerobenie. Leňošenie je niečo úplne iné. Nie je pravda, že ľudia dnes nemajú dostatok voľného času. Oni si len nevedia zorganizovať prácu tak, aby im nejaký voľný čas ostal. Často ide o chorobný stav, o vorkoholizmus, čo je návyk na prácu, podobne ako býva návyk na alkohol. A podobne ako alkoholik – keď nepije, má abstinenční príznaky –, aj vorkoholik, keď chvíľu nepracuje, začne byť nepokojný, nervózny, roztržitý. Hovorí si: „Nič nerobím, len sedím, mal by som už zase niečo robiť, takto je to len strata času…“ Odpočinok je však taktiež činnosť. Ak odpočívam, konám odpočinok – ktorý ma uschopňuje k ďalšej práci. Niektorí by si preto mali osvojiť pojem „robiť odpočinok“.

Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení; ja vám dám odpočinutie! (Matúš 11,28)

Verzia pre tlač