Uverejnené

POĎTE A CHOĎME VO SVETLE HOSPODINOVOM!

Aj vy máte pocit, že už nevládzete, že je toho na vás nejako priveľa? Je advent, o týždeň sú Vianoce, potom koniec roka… Sviatky, voľno, prázdniny, návštevy. Treba toho veľa zariadiť, dokončiť, nakúpiť, navariť, napiecť… Z každého kúta na nás vyskakujú naše minuloročné predsavzatia, ktoré sme, samozrejme – ako každý rok, opäť nesplnili. S pribúdajúcimi dňami nového roka sme na ne zabudli… Veď toho máme tak veľa! Viete, ako prežiť ten tohtoročný advent a Vianoce inak, ako v zhone a v zmätku?

Advent a Vianoce sú totiž dve ročné obdobia – udalosti, ktoré sú dnes veľmi často ponorené do všeobecného zmätku konzumnej spoločnosti, a preto sa ocitli v najväčšom riziku nepochopenia. Čo sú vlastne Vianoce? Vianoce vyjadrujú to, že večný Boh vstupuje aj dnes do našej „zlej“ doby. No dnes vstupuje akoby len „po špičkách“.
Boh prichádza síce v chudobe a pokore, no s pravou mocou, ktorá prináleží len jemu. A to je moc odzbrojujúcej dobroty. Lebo Boh je LÁSKA – a to je nekonečný dar. Pretože láska je DAR. Chudoba betlehemskej maštale odhaľuje tajomstvo Boha, ktorý nie je vlastnícky, ale ktorý dáva. Skúsme sa nad tým zamyslieť. A ak už naozaj nevládzeme a bojíme sa, že sa zrútime, zrúťme sa do Božej náruče! Kto iný ako Boh má nadhľad nad všetkými vecami – aj nad tými nezvládnutými a z nášho pohľadu aj nezvádnuteľnými?! Aj nad tými mojimi?
Možno na nás vplýva aj to, že je akosi viac temna okolo nás. V tomto období pribúda tmy aj vonku, dni sa stále skracujú, skôr sa stmieva. Veľa ľudí má pocit, že pribúda temnoty aj v našej spoločnosti. A niekto prežíva temné obdobie práve teraz aj vo svojom osobnom živote. No v tejto tme sa každému z nás ponúka šanca. Je tu svetlo, ktoré temnota nepohltí – Ježiš Kristus. On je svetlo do problémov dnešnej doby aj do problémov môjho života. Ježiša Krista môžeš pozvať do svojho života aj ty. A On sa stane tvojím svetlom, ktoré svieti uprostred temných chvíľ na tvojej ceste. S ním prejdeš bezpečne aj temnotou, v ktorej sa možno práve teraz nachádzaš.
Pane Ježišu, príď so svojou mocou, dobrotou a láskou aj do môjho života, do mojej kancelárie, domácnosti, vzťahu… Príď a ujmi sa v ňom vlády! Nech Tvoje svetlo zažiari v temnote, ktorá ma skľučuje.

Poďte a choďme v svetle Hospodinovom! (Izaiáš 2,5)

(upr. podľa www.vira.cz)

Verzia pre tlač