Uverejnené

ŠKOLA SA ZNOVA ZAČÍNA

Opäť sa začína nový školský rok. A škola je miesto, ktoré má okrem rodiny obrovský vplyv na každého človeka. Kresťania si to vždy uvedomovali, a tak už v dávnej histórii zakladali školy a veľmi dbali na to, čo si deti a mladí ľudia zo školy odnesú. Boli to nielen vedomosti, ale aj úcta k Bohu.

Ešte pred sto rokmi sa deti oficiálne učili, že zmyslom ľudského života je oslavovať Boha a žiť s ním naveky. Dnešná situácia je dramaticky odlišná, ale predsa môžeme aspoň niečo málo napraviť! Každý učiteľ, ktorý je profesionálny pedagóg a súčasne miluje Pána Boha, môže byť osobným príkladom pre všetky životné postoje aj v prostredí sekulárnej školy.
Ako kresťania máme byť svetlom a soľou zeme. Svetlo – znamená, že máme prinášať Ježiša do života ľudí okolo nás, soľ – je dôležitý konzervant, to znamená, že máme dávať dôraz na tradičné hodnoty: rodinu, morálku a etiku v spoločnosti. Práve naša úloha v spoločnosti je veľmi významná, pretože svojimi postojmi a spôsobom život spoluvytvárame budúce generácie. A preto je jednou z najdôležitejších oblastí práve školstvo. V ČR existuje pre učiteľov služba Sieť kresťanských učiteľov, v ktorej je združených už vyše 150 evajelikálnych lektorov a učiteľov. Usiluje sa o to, aby sa na školách hovorilo o Biblii, aby sa dostala do rúk každého žiaka, aby sa tak všetci mohli zoznámiť s najdôležitejším posolstvom, aké môže človek počuť.
Sieť kresťanských učiteľov môžete nájsť na www.situcitelu.cz. Sú tam rôzne príbehy zo školskej praxe, informácie o kresťanských školách, programoch, linky na zaujímavé zdroje, ktoré slúžia učiteľom na rozšírenie kresťanského posolstva v spoločnosti. Možno tu nájdete inšpiráciu aj vy. Prajem vám, aby ste boli smelým svetlom a soľou vo svojom okolí. A našim učiteľov ešte múdrosť, láskavosť a trpezlivosť od Pána Boha.
(J. Kuklínek, správca Siete kresťanských učiteľov v ČR)

Verzia pre tlač