Uverejnené

DEŇ MATIEK 2013

Tento sviatok sa u nás oslavuje vždy druhú májovú nedeľu, tento rok to bude 12. mája. Matkám venovaný deň má byť ocenením odvahy a obete materstva.

Sviatku matiek je považovaná Anna Maria Jarvis, ktorá pri druhom výročí smrti svojej matky zorganizovala v baptistickom kostole v nedeľu 12. 5. 1907 stretnutie miestnych matiek. O rok ju požiadali, aby toto stretnutie zopakovala. Pre veľký úspech sa Anna Maria Jarvis rozhodla naplno venovať šíreniu tejto myšlienky, až nakoniec v r. 1914 kongres USA vyhlásil Deň matiek za národný sviatok. Z USA sa potom tento sviatok rozšíril ďalej. Celosvetovo však nie je dátum sviatku jednotný.
V Európe sa uchytil po prvej svetovej vojne. V Československu sa Deň matiek začal sláviť v r. 1923. V čase komunistickej totality bol tento sviatok zatlačený do pozadia oslavami MDŽ, no v posledných rokoch sa opäť oslavuje verejne.

Všetkým mamičkám ďakujeme za ich odvahu, lásku, porozumenie a nasadenie, za ich ochotu byť vždy k dispozícii – vypočuť, pofúkať a pohladkať, za otvorenú náruč a srdce, jednoducho za to, že sú. Prajeme im všetko dobré, plnú lúku kvetov, nežné objatia drobných rúčok i úctu a uznanie nás dospelých.

Milé deti i dospelí, vaša mamička i babička má sviatok! A vy jej môžete urobiť niečím radosť. Premýšľajte s nami, čo by vašej mamičke urobilo najväčšiu radosť. Môžete jej kúpiť kytičku kvetov, vyrobiť prianie či nejaký pekný darček. Alebo si môžete vybrať z našej bohatej ponuky krásnych pohľadníc, darčekových škatuliek či noviniek. Okrem toho vám ponúkame aj krásny malý zápisníček na poznámky s biblickými veršíkmi na každom liste, ktorý nájdete pod označením PL30.

Verzia pre tlač