Uverejnené

INZERÁT: HĽADÁ SA IDEÁLNA MATKA!

Zaujímavý pohľad na matku – jej kvalifikáciu v rôznych obdobiach detského života.

Pre novorodenca
Požiadavky: Pokojný, uvoľnený a láskavý typ. Mala by mať záľubu v hojdaní, maznaní sa, byť schopná držať dieťa trpezlivo a bez problémov počas dvadsať minútového dojčenia každé dve až tri hodiny. Mala by mať ľahký spánok a malo by jej naň stačiť len pár hodín denne. Bude zavčasu vstávať.
Vysokoškolský diplom nie je potrebný.
Ide o prácu na zmeny, sedem dní v týždni. Žiadna dovolenka. S kariérnym postupom sa nepočíta.

Pre osemnásťmesačné dieťa
Požiadavky: Atlétka v najlepšej forme, aby zvládla ochrániť neúnavného drobca. Musí byť pohotová, mať rýchle reflexy, nekonečnú trpezlivosť a energiu. Mimozmyslové vnímanie je vítané. Musí vedieť poskytnúť prvú pomoc. Musí vedieť šoférovať auto, variť, telefonovať a pracovať bez ohľadu na neustále vyrušovanie.
Pracovná doba cca 16 hodín denne. Bez prestávok na kávu či obed – s výnimkou chvíľok, keď dieťa spí.

Pre trojročné dieťa
Požiadavky: Trpezlivá odborníčka na vzdelávanie najmenších detí, ktorá je schopná zaistiť stimulujúce láskavé, tvorivé, individuálne učebné prostredie pre predškoláka. Vyžadujú sa skúsenosti z umeleckej oblasti – hudba, výtvarná výchova… Ovládanie jedného cudzieho jazyka je potrebné. Výhodu majú absolventky kurzov lingvistiky, psychológie a pedagogiky.
Dve hodiny voľna päť dní v týždni, ale len za predpokladu, že funguje škôlka a dieťa je zdravé.

Pre šesť- až dvanásťročné dieťa
Požiadavky: Odborníčka na voľný čas, bábiky, hry všetkého druhu, táborenie, indiánske umenie, športy všetkého druhu, schopná fungovať aj ako rozhodca. Musí byť schopná aj ochotná starať sa o detský brloh, detskú izbu, ba aj celý dom.
Umenie pestovať vzťahy s verejnosťou je podmienkou. Musí byť schopná vyjednávať s učiteľmi, predstaviteľmi združenia rodičov a priateľov školy a ostatnými rodičmi, susedmi. Požadované sú vedomosti zo sexuálnej výchovy, fyziky a matematiky.
Nesmie jej prekážať blato, hmyz a iné drobné živočíchy, domáce zvieratá a deti zo susedstva.

Pre trinásť- a šestnásťročné dieťa
Požiadavky: Špecialistka v odbore psychológia dospievajúcich. Potrebné skúsenosti s varením pre veľké množstvo ľudí. Hlavnou požiadavkou je však tolerancia. Výhodou je mierna porucha sluchu; inak sú potrebné vlastné štople do uší. Musí byť naprosto vyrovnaná. Musí mať cit, aby vedela, kedy je jej prítomnosť dieťaťu nepríjemná, teda kedy má zmiznúť.
Odborníčka v odbore financie je vítaná, musí byť schopná zabezpečiť peniaze, ošatenie, hudbu a dopravný prostriedok pre náročného študenta.
Rozdávanie rád nie je potrebné.
Pracovná doba je neurčitá. Dostatok voľného času, v ktorom sa môže venovať inej produktívnej činnosti.

Ako to už často býva v podobných inzerátoch hľadajúcich pracovníka, niektoré veci tu nie sú uvedené, napr.:
Matka, ktorá má viac ako jedno dieťa, často musí zastávať dve aj viac z uvedených zamestnaní súčasne.
Matky, ktoré svoju prácu zastávajú najlepšie, sa nakoniec natrvalo pripravia o prácu.
Odmeny sú však väčšie, ako si ktokoľvek dokáže predstaviť.
(Sharon Jaynesová, Byť dobrou mamou, upr. z www.vira.cz)

Verzia pre tlač