Uverejnené

KONIEC SVETA SA NEKONAL!

Veľká noc je skutočne sviatok, ktorý sa týka života a smrti, začiatku a konca. Vlani sa nám už od začiatku roka zo všetkých strán natískali rôzne úvahy, vízie a predpovede jedného takého konca – konca sveta. Vráťme sa preto v myšlienkach o pár týždňov naspäť a zamyslime sa nad tým, čo zamestnávalo ľudskú myseľ hlavne v posledné dni minulého roka. Lebo predpovedí ďalších zaručených koncov sveta bude určite pribúdať.

Predpovedaný koniec sveta 21. 12. 2012 sa nekonal. Známy český astronóm, astrofyzik a popularizátor vedy Jiří Grygar už dávno pred týmto dátumom poukazoval na to, že žiadny koniec sveta ani nebude. Podľa neho sa teórie o zániku Zeme objavujú v dejinách ľudstva už od nepamäti. Spomeňme len známe proroctvá Sibyly a Nostradama – ani tie sa nikdy nenaplnili. No a rovnako dopadla aj predpoveď spojená s mayským kalendárom, ktorého koniec mal podľa niektorých výpočtov pripadnúť práve na minuloročný december. „Spájať koniec sveta s koncom kalendára je hlúposť. Z hľadiska argumentácie je táto teórie jednou z najslabších teórií o konci sveta, ktoré boli vymyslené,“ uviedol Grygar. Taktiež poprel možnosť existencie mystickej planéty Nibiru a opísal „humbuk“, ktorý fenomén 2012 vyvolával.
„Ľudstvo prežilo už celý rad „koncov sveta“. Napríklad v 70. rokoch astrofyzici J. Gribbin a S. Plagemann ohlásili vo svojej knihe koniec sveta na 10. 3. 1982, keď v dôsledku špeciáneho zoradenia planét malo dôjsť k roztiahnutiu zemského plášťa a následnej vlne zemetrasení. Kniha sa stala bestsellerom, no jej proroctvo sa nenaplnilo. Ďalším významným dátumom bol prelom tisícročia. V roku 2000 obletelo svet 25 proroctiev o blízkom konci sveta, a taktiež sa žiadne nenaplnilo. Odvtedy sa až dodnes objavilo ďalších 50 proroctiev… Z toho všetkého vyplýva, že mnohí ľudia stratili schopnosť kriticky vstrebávať informácie.
A čo sa týka samotného mayského kalendára – celkovo bolo zaznamenaných 10 možných dátumov jeho konca, napr. 26. 4. 1493 či 14. 8. 1532. Ak by sme brali výpočty kalendára vážne, tak koniec sveta nastane až 14. decembra 2118. Katastrofické predpovede, ktoré sa viažu na koniec mayského kalendára, sú výmyslom mystikov 20. storočia. Sami Mayovia žiadne proroctvá na svoj kalendár neviazali, a teda ani jeho koniec sa neviaže na žiadne proroctvo.
To, že fenomén 2012 vyvolával väčší záujem verejnosti ako všetky predchádzajúce teórie, zrejme súvisí s komunikačnou revolúciou. Sám som dostával množstvo mailov s otázkami, ako to vlastne bude s koncom sveta. Často sa na nás obracali matky a babičky, ktoré sa báli o svoje deti a vnúčatá – že vlastne nebudú mať šancu rozvinúť sa. Považovali to za nespravodlivé. A chceli, aby s tým vedci niečo robili! Udivuje ma, že to niekto berie tak vážne! Aj keby bola pravda, že sa mayský kalendár končí 21. 12. 2012, nemôže to predsa ovplyvniť prírodu. Žiadny kalendár nie je fyzikálna záležitosť, ale koniec sveta by fyzikálnou záležitosťou bol. Spájať koniec sveta s koncom mayského kalendára je preto nezmysel. Je to len hlúpa zámienka, Mayovia sú v tom absolútne nevinne. Boli veľmi vyspelou civilizáciou a nikdy sa neznížili k šarlatánskym predpovediam a podobným hlúpostiam. Preto hľadať spojitosť medzi koncom sveta a koncom mayského kalendára je doslova urážkou Mayov.
A čo sa týka existencie planéty Nibiru – tak to je taktiež holý nezmysel. Astronómovia majú dobré metódy na presné meranie polohy planét aj umelých kozmických sond. Tie majú na palube rádiové vysielače. Meranie pomocou rádia je oveľa presnejšie ako pozorovanie objektu astronomickými ďalekohľadmi. Keby tam bolo nejaké neznáme teleso, videli by sme určité odchýlky. Ale nič nevidno, Nibiru je teda absolútny výmysel a teda ani nepredstavuje nejaké nebezpečenstvo pre ľudstvo.
Najväčším nebezpečenstvom pre ľudstvo sú totiž ľudia sami. Sám som už otrávený z toho, že po toľkých rokoch popularizácie vedy, ktorá má u nás aj v zahraničí slušnú úroveň, naletia ľudia každému šarlatánovi. Mám skoro pocit, že ľudia na koniec sveta veria jednoducho preto, lebo sa radi boja.“

Vedci v rôznych krajinách sa vážne zaoberali otázkami o možnom konci sveta. Podľa mnohých z nich všetky podobné teórie vychádzajú z nesprávnych úsudkov a ich cieľom celkom pokojne môže byť len ťahanie peňazí z dôverčivých ľudí.
Astronóm Jan Vondrák vyvracal ďalšie teórie, ktorými sa stále niektorí „šarlatáni“, ako ich nazval, oháňajú. Zoskupenie planét do priamky nemôže Zem ohroziť, rovnako ani prepólovanie Zeme, ku ktorému dôjde najskôr za tri až štyritisíc rokov. Ďalšiu hrozbu má predstavovať údajný prechod Zeme cez rovinu Galaxie. „Slnečná sústava sa počas obdobia existencie ľudstva posunie o zhruba jednu tisícinu kruhu, prakticky teda ostáva na rovnakom mieste,“ vyvracia aj túto možnosť vedec a dopĺňa: „Koniec sveta ohlasujú pomerne pravidelne a zatiaľ sa nič nestalo.“
Ako najrizikovejšia býva označovaná možnosť nárazu vesmírneho telesa do Zeme. V minulosti sa to totiž stalo už viackrát. Naposledy v roku 1908 na Sibíri – teleso explodovalo päť až desať kilometrov nad zemou, no tlaková vlna polámala na ploche cca 2000 km2 okolo 60 miliónov stromov. Podľa odhadu túto, tzv. tunguzskú udalosť, spôsobilo teleso s priemerom iba 30 až 50 metrov! Väčšina menších telies zhorí ešte v atmosfére, no tie väčšie predstavujú skutočnú hrozbu. Vedci sa však asteroidov neobávajú. Dnes by si už zrejme dokázali s takouto hrozbou poradiť. „V roku 2008 bolo zaznamenané teleso blížiace sa k Zemi. Bolo už vo vzdialenosti mesiaca. Vedci rýchlo vypočítali jeho dráhu a presne určili, kam dopadne. Mali štyri hodiny na evakuáciu. Teleso však bolo malé a zhorelo v atmosfére. Keby bolo teleso väčšie, vedci o ňom budú vedieť oveľa skôr,“ vysvetľuje Grygar. A pokračuje: „Odpaľovať nebezpečný asteroid je nezmysel. Hollywoodské scenáre, ktoré opisujú, ako astronauti rozbíjajú asteroid atómovou bombou, sú nezmysel. Keď ho odpálite, asteroid sa rozletí na mnoho kúskov, ktoré potom zasiahnu oveľa väčšiu plochu na Zemi. Navyše, takéto telesá sú často z mäkkých materiálov, ktoré ten výbuch v sebe udusia. Predstavte si, že by ste dali dynamit do huby – tiež výbuch stlmí. Účinnejšie by bolo vyslať k nebezpečnému telesu družicu, ktorá by sa pripútala na jeho obežnú dráhu. S veľkým množstvom paliva. Striedavo by potom v správny čas vypínala a zapínala motory, a tak by ho postupne vychyľovala z dráhy. Netreba žiadne lano, len sa naviazať na gravitáciu telesa a vychýliť ho z dráhy. Stačí o centimeter!“

Podľa Grygarových slov to všetko znamená – keďže aj vážené inštitúcie v zahraničí musia vydávať prehlásenia, v ktorých upokojujú ľudí, že žiadny koniec sveta v najbližšom čase nenastane –, že „schopnosť ľudí spracovávať informácie logickým uvažovaním je kriticky ohrozená.“ Na záver si povzdychol, že poplašné informácie často šíria aj veľmi seriózne médiá…

(upr. podľa www.vira.cz a www.pastorace.cz)

Verzia pre tlač