Uverejnené

KONIEC SVETA A BIBLIA

Ježiš povedal svojim učeníkom: V tie dni, po onom súžení, slnko sa zatmie, mesiac nevydá svetlo, hviezdy budú padať z neba a nebeské moci sa pohybovať. Vtedy uzrú Syna človeka prichádzať na oblakoch s mocou a slávou veľkou. A vtedy pošle anjelov a zhromaždí svojich vyvolených zo štyroch strán sveta, od konca zeme až po koniec neba. (Marek 13,24-27)

Lebo jedinou obeťou navždy zdokonalil tých, čo sa dajú posvätiť… kde sú hriechy odpustené, niet už viac obetí za hriechy. (Židom 10, 14 a 18)

Vari nás chce strašiť aj Biblia, keď opisuje hrôzy, ktoré nastanú? Nie! Za tým všetkým sa, naopak, skrýva a vyžaruje veľký optimizmus a smelá viera, že nakoniec nad všetkým zvíťazí a bude vládnuť Boh. Nie mocní sveta, ktorí si privlastňujú právo rozhodovať a zotročovať iných, ale Hospodin. Treba splniť nejakú podmienku, aby sme sa zachránili? Žiadnu. Kristus nás svojou obeťou už zachránil, teraz ide len o to, aby sme sa my nechali zachrániť a boli Jeho.

Špekulácie o konci sveta tu boli vždy. Je to pomerne častá vec, akási móda v rôznych typoch médií i v spoločnostiach, no s biblickou realitou má veľmi málo spoločné, hoci sa títo špekulanti často práve na Bibliu odvolávajú. V Písme je však jasne napísané, že o tom dni a o hodine nevie nikto, ani nebeskí anjeli, ani Syn, ale jedine Otec (Matúš 24,36). Bolo by teda dosť zvláštne, keby o tomto dni vedel niekto viac ako Boží Syn.

Súkromných a často aj protichodných zjavení existuje taktiež veľmi veľa. Mnohé zjavenia a výzvy, hoci sa tvária veľmi kresťansky, treba vždy podriadiť kritickému skúmaniu a porovnávaniu s Písmom. Často sú totiž produktom úzkostlivých a hyper citlivých ľudí. Okrem toho, to najväčšie Zjavenie už predsa bolo a ako Telo tu pred vyše 2000 rokmi žilo medzi nami – myslím tým Pána Ježiša Krista. K Jeho slovu netreba už pridávať žiadne ďalšie zjavenia.

Niekomu sa môže zdať, že Božie slovo vyzerá v porovnaní s takýmito thrillermi či dokonca horormi akosi nudne, nedramaticky alebo nedostatočne bulvárne a atraktívne. Otvorme si však Písmo. Tu totiž nájdeme uistenie o Božej láske, ktorá sa nemení. Ježiš nám hovorí: Nech sa nechveje vaše srdce! A predtým: Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam (Ján 14,27). To je naše bezpečie, istota a radosť. Žiadny strach z budúcich dní tu nemá miesto!

Pán Ježiš v Písme realisticky hovorí o konci sveta, ale nás tým neznepokojuje, naopak, vyzýva nás k bdelosti. Čo to znamená? Myslím si, že to znamená žiť verne náš každodenný kresťanský život a venovať sa povinnostiam a svojmu poslaniu. V podobnej situácii napr. napomína apoštol Pavol kresťanov, ktorí si mysleli, že nastáva deň Pánov. Keď sa prestali starať o svoje každodenné záležitosti v domnení, že to už netreba, pretože čoskoro bude koniec sveta, povedal im: Prikazujeme vám, bratia, v mene Pána Ježiša Krista: Stráňte sa každého brata, ktorý žije neporiadne, a nie podľa podania, ktoré ste prijali od nás… Počúvame totiž, že niektorí medzi vami neporiadne nažívajú, nič nerobia, ale neužitočné veci stvárajú. Takým prikazujeme a napomíname ich v Pánovi Ježišovi Kristovi, aby v pokoji pracovali a jedli svoj chlieb. (2. list Tesalonickým 3, 6-12)

My, kresťania, očakávame Toho, ktorý si nás zamiloval a ktorému na nás záleží. Na deň príchodu Pána Ježiša Krista sa máme tešiť. Prečo aj nie? Veď príde niekto, kto z lásky k ľuďom prelial svoju krv. Za každého z nás. Bude to teda stretnutie tvárou v tvár s niekým, kto nás miluje oveľa viac ako ktokoľvek na zemi. Nevieme toho veľa, ale máme zasľúbenie, že ani oko nevídalo, ani ucho neslýchalo, ani do srdca človeku nevstúpilo, čo pripravil Boh tým, ktorí Ho milujú (1. list Korintským 2,9 ). Určite to prekoná všetky naše predstavy. Boh je totiž nekonečne väčší ako čokoľvek, čo si dokážeme predstaviť. No už tu na zemi môžeme prežívať záblesky toho pokoja a radosti z Božej prítomnosti na rôznych miestach: v prírode, pri osobnej modlitbe alebo v spoločenstve, v rodine. Preto vás chcem vyzvať, aby ste boli vo svojom každodennom živote otvorení týmto chvíľam a mohli v nich okúsiť Božiu lásku a pokoj.

Nebojte sa, Boh má všetko pod kontrolou, do jeho rúk sa môžeme zveriť s detinskou dôverou.

(upr. podľa www.vira.cz a www.pastorace.cz)

Verzia pre tlač