Uverejnené

AKO SA DOSTAŤ Z KRÍZY?


Príčinou krízy je predovšetkým morálna bieda. Dnešné heslo znie: „Kríza prišla a my ju musíme prekonať.“ Neverím v žiadnu hospodársku krízu, ktorá by prišla sama od seba!


To, čomu sme si zvykli hovoriť hospodárska kríza, je len iné meno pre mravnú biedu. Mravná bieda je príčina, hospodársky úpadok je následok. V našej krajine je veľa ľudí, ktorí si myslia, že hospodársky úpadok možno riešiť peniazmi. Desím sa dôsledkov tohto omylu. V situácii, v ktorej sa nachádzame, nepotrebujeme žiadne geniálne obraty a kombinácie.
Aké je teda riešenie? Potrebujeme obnoviť mravné stanovisko k ľuďom, k práci a k verejnému majetku. Nepodporovať bankrotárov, nerobiť dlhy, vážiť si hodnoty, nevydierať pracujúcich. Robiť to, čo nás pozdvihlo z povojnovej biedy – pracovať a šetriť. Urobiť prácu aj šetrenie príťažlivé a bezpečné. Vyhnúť sa leňošeniu a pôžitkárskemu životu. Existuje niečo, čo musíme prekonať, a to je kríza dôvery. Peniazmi a úvermi ju však neprekonáme. Dôvera je vec osobná, obnoviť sa môže len pravdivým postojom a osobným príkladom.
(Tomáš Baťa o kríze z r. 1932.)

Verzia pre tlač