Uverejnené

AKO SA DOSTAL AMERICKÝ ASTRONAUT NA SLOVENSKO

Jeho návšteva je výsledkom dlhoročnej spolupráce medzi Kresťanským zborom v Trenčíne a Kresťanským zborom vo Friendswoode v Texase, ktorý navštevuje aj astronaut Dutton. Z tohto istého zboru našu krajinu navštívili za posledných 15 rokov už niekoľkí vedci, pracujúci vo Vesmírnej agentúre NASA. Spolu s nimi sme usporiadali veľa prednášok, besied a prezentácií na školách, univerzitách a v kultúrnych strediskách. Zo zboru vo Friendswoode k nám tiež každoročne prichádzajú animátori, s ktorými organizujeme anglické tábory pre deti.


Keď som sa s Jamesom Duttonom osobne stretol v marci 2010, ešte pred jeho letom do vesmíru, informoval ma o svojom záujme osobne navštíviť našu krajinu. Netušil som však, že sa to bude tak skoro.

Jim Dutton medzi nás prišiel ako oficiálny vyslanec Vesmírnej agentúry NASA. Na troch oficiálnych stretnutiach pre širokú verejnosť rozprával o svojich skúsenostiach pilota raketoplánu Discovery počas letu STS-131 a o pobyte vo vesmíre, ktorý sa uskutočnil od 5. do 20. apríla 2010. Hovoril aj o pracovnej náplni ďalších šiestich astronautov, členov posádky. Okrem oficiálnych stretnutí sme s astronautom zorganizovali aj niekoľko akcií osobnejšieho charakteru, na ktorých nám veľa hovoril aj o svojom duchovnom živote. Ako znovuzrodený kresťan využil každú príležitosť, aby hovoril o svojej viere v Pána Ježiša Krista. Urobil tak úplne otvorene a bez zábran.

Hlavnými organizátormi podujatí boli Kresťanský zbor v Trenčíne a Kultúrne centrum Aktivity, spoluorganizátorom bolo Ministerstvo obrany SR, podporil a pomohol nám aj Trenčiansky samosprávny kraj a mesto Trenčín. Pre všetky tieto organizácie a subjekty vyniesol astronaut do vesmíru slovenské vlajky, ktoré boli ich predstaviteľom tiež oficiálne a slávnostne odovzdané. Oficiálnym pozývateľom astronauta bolo Kresťanské centrum BEREA, ktoré James Dutton obdaroval predmetmi, ktoré mal tiež vo vesmíre: slovenskou vlajkou a vyšívaným emblémom letu STS-131. Sám si do kokpitu obliekol tričko s trenčianskym motívom.

Hlavnou súčasťou programu bola videoprezentácia o vesmírnej výprave STS-131, ktorú James Dutton pilotoval. V programe nechýbal ani priestor na otázky z publika, na ktoré odpovedal spolu so svojou manželkou Erin. Po každom podujatí bola možnosť zúčastniť sa autogramiády a fotografovania sa s astronautom. Nás ako kresťanov veľmi potešilo, že James Dutton dokázal spontánne hovoriť o svojom vzťahu s Bohom a o viere v Pána Ježiša Krista. Počas troch dní, ktoré s nami strávil, si ho vypočulo asi 1500 ľudí. Prostredníctvom tlačovej konferencie, ktorú sme pripravili pre médiá, sa o astronautovej návšteve v Trenčíne dozvedelo celé Slovensko. Všetkých nás teší prísľub, že sa na Slovensko ešte určite vráti.
Veľa ľudí sa ho pýtalo, či plánuje ísť znova do vesmíru. Povedal: „Určite by som rád letel znova a znova, no výcvik na ďalšie vesmírne lety už bude náročnejší. Americký program vesmírneho lietania raketoplánmi sa končí. To znamená, že kandidáti pre ďalšie lety budú musieť tráviť veľa času mimo USA, mimo domova, a to je veľká záťaž na rodinu. Ako otcovi štyroch synov mi záleží na tom, aby sme ich vychovali pre Božiu slávu. To je pre mňa dôležitejšie, ako lietanie do vesmíru…“
Sme nadšení, s akou radosťou mesto Trenčín prijalo nášho výnimočného hosťa. Ľudia prišli z rôznych kútov Slovenska, aby sa s ním mohli osobne stretnúť. Verejnosť spoznáva, že aj keď sme malým cirkevným evanjelikálnym spoločenstvom, máme čo ponúknuť našim spoluobčanom a rodinám žijúcim okolo nás. Ľudia nás konečne majú možnosť spoznávať a zisťovať, že nám môžu dôverovať. Lebo pokiaľ nebudú dôverovať nám, nebudú dôverovať ani posolstvu, ktoré im prinášame prostredníctvom evanjelia Pána Ježiša Krista. Astronautova návšteva určite prispela k budovaniu dôvery a k zviditeľneniu kresťanov v Trenčíne.

Jeho odkaz pre všetkých znie úplne zreteľne: „Osobný vzťah s Pánom Ježišom Kristom je neporovnateľne dôležitejší ako lietanie do vesmíru.“ Toto presvedčenie nezdieľa len James Dutton, ale najmenej traja hlboko presvedčení kresťania, ktorí boli súčasťou posádky raketoplánu počas letu STS-131.

ŽIVOTOPIS
James P. Dutton je plukovník, letec a astronaut. Narodil sa v r. 1968 v Eugene, Oregon, USA. Spolu s manželkou majú 4 synov. Žijú vo Friendswoode, Texas, USA.
Vyštudoval Technickú školu astronautiky, Akadémiu amerického letectva a Washingtonskú univerzitu (smer aeronautika a astronautika). Je členom Spoločenstva skúšobných pilotov, Asociácie pre absolventov Akadémie amerického letectva a Kresťanského zboru – Trinity Fellowship Church.
Dostal tieto vyznamenania: Najúspešnejší absolvent Akadémie letectva USA (1991), Diplom vynikajúceho absolventa leteckého výcviku Euro-NATO (1992), Najúspešnejší absolvent výcviku pre študentov – letcov F-15C (1995), Vyznamenanie najlepšieho skúšobného pilota USA (2000), Nositeľ ocenenia časopisu TIME za najlepšie výsledky vo VŠ štúdiu (1990), Nositeľ ceny Bobby Bond Award za najlepšieho skúšobného pilota r. 2003, vojenské vyznamenania: Meritorious Service Medal a 10 ďalších medailí súvisiacich s úspechmi v oblasti letectva.
Má bohaté odborné skúsenosti: 3 300 nalietaných hodín na 30 rozličných druhoch lietadiel. Pred vstupom do vesmírnej agentúry NASA bol skúšobným pilotom stíhačiek F-22 Raptor v Eskadre 411 pre skúšobné lety na Edwardsovej leteckej základni v Kalifornii. Od augusta 2002 do júna 2004 zaznamenal 350 letových hodín na F-22, počas ktorých ukončil testy leteckej elektroniky a vysoko rizikové skúšky „envelope expansion testing“. Má za sebou 100 hodín dozorného a bojového lietania nad severným Irakom v zabezpečovaní podpory pre operácie „Provide Comfort“ a „Northern Watch“.
NASA: V r. 2004 mu Vesmírna agentúra NASA ponúkla vstup do triedy pre kandidujúcich astronautov, kde sa zúčastnil na vedeckom a technickom štúdiu, intenzívnom školení o raketoplánoch a systémoch ISS. Súčasťou programu bol fyziologický tréning, letový tréning T-38, tréning prežitia vo vode a na púšti. Následne bol poverený navrhnúť kokpit pre vesmírne plavidlá ďalšej generácie „Crew Exploration Vehicle“. Počas letu raketoplánu STS-122 bol poverený funkciou „Ascent/Entry Capcom“ – bol jediným človekom, ktorý z Riadiaceho strediska NASA viedol živú komunikáciu s posádkou astronautov počas zostupu raketoplánu ako i počas jeho vstupu do atmosféry.
Let STS-131: V r. 2010 bol pilotom letu STS-131, počas ktorého strávil vo vesmíre 362 hodín. Let raketoplánu Discovery (5. – 20. apríla 2010) mal za cieľ splniť zásobovaciu úlohu pre vesmírnu stanicu (ISS). Pri svojom prílete k ISS posádka astronautov vyložila vyše 13 ton technického vybavenia, zásob a zariadení vrátane čpavkovej nádrže pre chladiace systémy v ISS. Inštalácia nádrže si vyžiadala tri výstupy dvoch astronautov do otvoreného priestoru. Let STS-131 mal tiež za cieľ priniesť na ISS novú „spálňu“ pre astronautov a tri laboratórne zásobníky. Na spiatočnom lete bol MPLM (Leonardov viacúčelový logistický modul) v batožinovom priestore raketoplánu naplnený tromi tonami technického vybavenia, laboratórnych vzoriek a odpadu. Misia letu STS-131 bola dovŕšená po 15 dňoch, pričom raketoplán obletel našu Zem 238-krát a preletel vyše 10 miliónov km.
(Jozef Abrman)

Verzia pre tlač