Uverejnené

STRES A ČO S NÍM

Stres je prirodzená súčasť života. Je to telesné a pocitové rozrušenie, ktoré prežívame pri rôznych životných udalostiach – veľkých či malých, šťastných či smutných. Telo automaticky reaguje na stresové situácie tým, že začne produkovať adrenalín, aby sa zväčšila naša energia a sila. V závislosti od vnímanej hrozby môže byť naša reakcia mierna (trasúci sa hlas, spotené dlane) alebo prudká (stiahnuté svaly, krátky dych, panika).

Stres slúži dobre v prípade, ak vystupňuje našu kreativitu, odvahu a chuť žiť. Pre naše telo však nie je dobré zostávať v neustálom krízovom stave. Dlhodobý neprerušený stres môže viesť k problémom ako je chronická zúrivosť, frustrácia, bolesti hlavy či srdcové poruchy. Trvalý stres teda poškodzuje našu duševnú pohodu. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako sa so stresom vysporiadať.
* Niektorí ľudia si myslia, že život môže byť bez stresu. Takéto nereálne očakávanie nás však iba vystavuje ešte väčšiemu stresu. Preto prijímaj život so všetkým, čo prináša, s humorom a vďačnosťou.
* Keď ťa preniká úzkosť, pokús sa stres uvoľniť – zhlboka dýchaj, zdvihni hore nohy a modli sa.
* Pestuj v sebe vďačnosť. Urob si zoznam dobrých darov, ktoré si dostal. Tento zoznam posunie tvoje starosti do inej perspektívy.
* Vnímaj dary života, jeho nádherné maličkosti, ako je chuť ovocia, vôňa rána, spev vtákov, trblietanie rosy, západ slnka hviezdnatú oblohu… Zastav sa, pozoruj, načúvaj, raduj sa… Boh to všetko stvoril pre teba!
* Ak má tvoj život a práca význam, ľahšie zvládneš stres. Raz sa pýtali dvoch robotníkov, čo robia. Jeden odpovedal: „Vláčim kamene…“ No druhý povedal: „Staviam katedrálu!“ Aké je tvoje životné poslanie? Ako sa staviaš k svojej práci a povinnostiam? Ako k nutnému zlu potrebnému na prežitie alebo ako k niečomu tvorivému, budujúcemu a vyučujúcemu?
* Každý deň urob niečo kreatívne. Kreatívna činnosť ako maľovanie, pečenie, ručné práce, hra na hudobný nástroj… obohatia a rozšíria tvoj život a dodajú tvojmu duchu vzlet.

Verzia pre tlač