Uverejnené

WELLNESS – čo je dobré vedieť

Pojem wellness je dnes veľmi moderný, vieme však, čo to vlastne znamená? Mnohí si hneď v mysli vybavia rôzne relaxačné zariadenia, jógu či iné cvičenia a meditácie alebo kúpele.

Skutočné wellness však zahŕňa zdravú životosprávu, aktívny odpočinok, pravidelný pohyb a dobré vzťahy. Je to stav, keď je nielen naše telo zdravé a uvoľnené, ale aj naša myseľ. Zdravie totiž závisí od psychického stavu a psychický stav zase od zdravia. Sú navzájom prepojené.

Pojem wellness vznikol v 50-tych rokoch v USA, je to spojenie slov wellbeing (cítiť sa príjemne) a fitness (byť fyzicky fit). Je to vlastne moderný pojem pre kalokaghatiu (t. j. krása tela, ducha a dobra), ktorú vyznávali starovekí Gréci. Praktizovali aktívnu starostlivosť o telo a vzdelávanie ducha. Vedeli, že šťastie nie je len materiálne bohatstvo. A že úspech ako taký znamená cítiť sa fyzicky a duševne fit. Dnes oboje zanedbávame.

Vedieme nesprávny spôsob života, stávame sa pohodlní, leniví… A potom sa čudujeme, že stále viac ľudí bojuje s vysokým cholesterolom, obezitou, závislosťami, bolesťami hlavy či chrbta a vyčerpanosťou. Príčinou väčšiny týchto problémov je neustály stres, nevyvážená a nepravidelná strava, nedostatok aktívneho pohybu a čerstvého vzduchu. Mnohým chýba kvalitný odpočinok a uvoľnenie, lebo máme náročné zamestnanie. Pričasto zabúdame sami na seba…

Neustále zvyšujeme nároky na svoj organizmus. Telo však nie je stroj a je len otázkou času, kedy nás zradí… Začnú sa hlásiť bolesti hlavy, časté prechladnutia a bolesti v krížoch – varovné signály, ktoré môžu byť predzvesťou vážnejších chorôb…

Wellness životný štýl teda znamená prevziať zodpovednosť za vlastné zdravie a kvalitu života. Podľa vedeckých výskumov sa dá zdravie ovplyvniť dobrou životosprávou až na 80%. Ako sa ku svojmu telu správame, tak sa nám odvďačí. Rovnaké pravidlá platia aj pre myseľ a ducha. Tiež potrebujú správnu „potravu” a zušľachťovanie, inak zakrpatejú, naše schopnosti sa znížia a horizont zúži. Preto nečakajme, kým nás nejaká choroba prinúti spomaliť naše životné tempo, skúsme pre seba niečo urobiť už teraz, dnes. Veď v Biblii je napísané, že naše telo je chrámom Ducha Svätého. Uvedomujeme si to? Ako sa k nemu správame? Majme to neustále na pamäti a podľa toho s ním zaobchádzajme. Uvidíte, že sa to vyplatí! Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že sa budete cítiť oveľa lepšie, budete plní síl a nových inšpirácií. A to vám všetkým zo srdca prajem!

Ako začať?
● Mnohí z nás majú problémy s váhou, ponúkame vám návod, ako si ľahko vyrátate, ako na tom naozaj ste.

BMI = Body Mass Index = ako si vypočítať optimálnu hmotnosť
BMI index = telesná hmotnosť v kg/telesná výška v m2

BMI nad 40 = extrémna obezita; 30 – 39,9 = obezita; 25 – 29,9 = nadváha; 18,5 – 24,9 = normálna hmotnosť; menej ako 18,5 = podváha

● A teraz vám ponúkame návod ako na to – ako správne chudnúť. Pozor! Radikálna diéta je veľkou záťažou na psychiku, preto chudnite bez stresu. Stanovte si dosiahnuteľný cieľ. Reálny úbytok tuku za týždeň je 500 g. Diéty, ktoré vám sľubujú viac, sú založené na strate vody. Aby ste stratili 1 kg tuku, musíte prijať o 7 000 kalórií menej. Stanovte si ciele po etapách; vyhýbajte sa bleskovým alebo jednostranným diétam. Len dlhodobá zmena stravovacích návykov vás pozvoľna privedie k trvalému cieľu.

● Potraviny dodávajú telu výživné látky v rôznom zložení: najviac majú byť vo výžive zastúpené potraviny obsahujúce sacharidy (obilie, zelenina a ovocie); až 50% energie máme prijímať zo sacharidov, 30% v podobe tukov a 15 – 20% v podobe bielkovín. Sacharidy dodávajú telu rýchlo energiu, zdroje sacharidov bohatých na záťažové látky (ktoré zasýtia na dlhší čas) sú celozrnný chlieb, cestoviny, ryža a ovocie (cukor a sladkosti obsahujú sacharidy chudobné na záťažové látky). Tuk dodáva cenné mastné kyseliny a vitamíny, ktoré sú pre ľudský organizmus životne dôležité, pretože ich sám nedokáže vytvárať, má dvakrát viac energie ako sacharidy a bielkoviny, no mal by sa konzumovať v nepatrnom množstve, maximálne 80 g denne (pozor na tzv. skrytý tuk – tučné údeniny, syry, keksy a zákusky a prídavný tuk). Bielkoviny – proteíny dodávajú cenné aminokyseliny, ktoré si ľudský organizmus nevie vytvoriť. Majú toľko energie ako sacharidy, ich denná dávka je 0,8 g na kg hmotnosti. Dávajte prednosť málo tučným potravinám – mlieko, syr, tvaroh, chudé mäso, vajcia a strukoviny, rastlinné oleje. Vo vyváženej a pestrej strave sú všetky vitamíny a minerálne látky zastúpené v dostatočnom množstve.

● Nezabúdajte raňajkovať. Ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú, majú nižšie sklony k nadváhe ako tí, čo raňajky ignorujú. Veľmi vhodné je raňajkovať ovocie. Dopoludnia ho telo ľahšie strávi. Dodá silu a vitamíny. Doprajte si aj celozrnný chlebík s nátierkou, hydinovú šunku, vajíčko, zeleninu, čerstvý syr. Alebo ovsené kaše, müsli s jogurtom a ovocím, ovocný šalát alebo vločky s orechmi. Podľa orgánových hodín by bolo ideálne raňajkovať až o deviatej hodine, keď začína klesať aktivita žalúdka. Ďalšou dôležitou vecou je vedieť, že nie je múdre najesť sa na noc, keď je najaktívnejšia pečeň a žlčník. Skúste sa riadiť týmito základnými princípmi a pripojte k nim striedmosť v jedle. Budú spokojné vaše orgány aj vy.

● Zabudnite na čokoládu, zákusky a keksy a taktiež na rýchle občerstvenie, ktoré možno bolo doteraz pre väčšinu z nás najjednoduchším spôsobom ako zahnať hlad. Rýchle občerstvenie obsahuje veľa tuku a cukru, málo vitamínov a ďalších výživných látok, zasýtime sa len na krátky čas, vzápätí príde únava a ďalší útok náhleho hladu. Majte radšej vždy poruke zásobu ovocia a zeleniny na občasné chrumkanie (najvhodnejšie sú hrušky, jablká, kaleráb, mrkva, paprika, reďkovka, uhorka, cukina, zeler). Nakrájané na malé kúsky ich môžete jesť surové alebo si ich môžete namáčať v bylinkovom syre alebo tvarohu. Ako sladkosť si môžete dať müsli bez cukru rozmiešané v mlieku alebo jogurte. Ak nemôžete prekonať chuť na sladké, dajte si kúsok horkej čokolády (obsahuje fenoly, ktoré zlepšujú náladu a chránia srdce a cievy).

● Netrápte sa, ak sa vám niekedy niečo nepodarí. Ak raz zlyháte, nehádžte hneď flintu do žita, pokračujte ďalej. Majte vždy pred očami cieľ, ktorý chcete dosiahnuť. Nedávajte si žiadne prísne zákazy, zákaz vyvoláva ešte väčšiu chuť. Pokojne občas zjedzte svoje obľúbené jedlo a vychutnajte si ho – bez výčitiek. Dajte si však menšiu porciu. Neodmietnite ani pozvanie na večeru, len si dajte niečo ľahšie (rybu, šalát). Jedzte vždy pomaly a pred jedlom sa napite vody. Naučte sa aj povedať pri ponúkaní Nie!, voľte menšie porcie alebo pokojne nedojedzte.

● Správna výživa významne prispieva k pocitu zdravia a telesnej i duševnej kondícii. Jesť zdravé jedlo neznamená, že z neho nemáme pôžitok. Častejšie obmieňajte zloženie stravy. Najedzte sa do sýta, jedzte veľa zeleniny a celozrnné potraviny (zelenina obsahuje málo kalórií, celozrnné produkty dobre zasýtia). Nejedzte potraviny bohaté na cukor, z mletého zrna a z bielej pšenice. Nenechávajte si voľne položené sladkosti, nebudú vám chýbať. Často jeme, alebo skôr maškrtíme, z nudy. A pozor! Nikdy nechoďte na nákup hladní.

● Nejedzte bezmyšlienkovite – počas sledovania televízneho programu alebo čítania. Jedzte pravidelne. Nezabúdajte na pitný režim, piť musíte, aj keď nepociťujete smäd. Priebežné popíjanie vody, prírodných minerálok, či nesladených bylinných čajov je ideálne pre správnu funkciu našich orgánov. Keďže telo vodu neustále spotrebováva, jej pravidelné dopĺňanie je veľmi dôležité. Stav vody v tele sa kompletne obnovuje každých šesť týždňov. A my rozhoduje, čím v tomto prirodzenom cykle tela vymeníme starú vodu za novú.

● Pravidelne sa pohybujte – pohyb spotrebúva energiu, upevňuje svalstvo, stimuluje látkovú výmenu a odbúrava tuky. Najvhodnejšie na stimuláciu spaľovania tukov sú plávanie, bicyklovanie a chôdza.

Nie je pravda, že:
– vajcia majú vplyv na zvýšený cholesterol. Naopak, sú zdravé, obsahujú vitamíny, minerálne látky, nenasýtené omega-3 esenciálne kyseliny a bielkoviny.
– tepelne spracované paradajky v sebe už nič nemajú. Naopak sú zdrojom dôležitých látok potrebných pre obranný systém nášho tela.
– mrazená zelenina a ovocie strácajú vitamíny. Práve prudké ochladenie vitamíny šetrí. Avšak zelenina a ovocie spracované ihneď po zbere majú viac vitamínov ako keď ich skladujeme niekoľko dní pri izbovej teplote.
– stužený tuk je lepší ako maslo. Maslo je lepšie – ak ho jeme s mierou. Obsahuje prírodné vitamíny: A je nevyhnutný pre dobrý zrak a zdravú pokožku, D podporuje vstrebávanie vápnika. Cholesterol konzumovaný v masle a mliečnych výrobkoch predstavuje denne dávku iba 80 mg, čo je bezvýznamné množstvo. Naopak, látky prítomné v masle a mliečnych výrobkoch zabraňujú ukladaniu cholesterolu v cievnych stenách a majú antisklerotický účinok.
– sa na raňajky treba najviac najesť. Jesť treba pravidelne, 3 až 5x denne. Raňajky by však mali obsahovať energetický príjem 20%, obed 35% a večera 30%. Od raňajok k obedu by vás mali deliť aspoň tri hodiny.
– grilovanie je veľmi zdravé. Pri grilovaní sa strácajú vitamíny aj iné látky. Grilujte s mierou.
– v lete máme jesť viac ovocia ako zeleniny. V strave treba zvyšovať vlákninu, to je pravda, ale pomer zeleniny a ovocia by mal byť aj v lete 2:1. Ovocie totiž obsahuje viac cukru ako zelenina. A je aj častejším alergénom.

Najzdravšie potraviny
Ak sa chcete dožiť vysokého veku, mali by ste tieto potraviny jesť pravidelne.
● olivový olej – znižuje ochorenia srdca a rakovinu, pôsobí proti diabetes, črevným problémom, aj astme, používajte len panenský olej, je najčistejší, ostatné sú riedené;
● čučoriedky – majú najväčšiu koncentráciu antioxidantov, znižujú cholesterol;
● brokolica – má vysoký obsah vitamínu C, obsahuje kalcium, magnézium a karotenoidy (rastlinné farbivá, ktoré chránia kožu pred škodlivým účinkom slnečného svitu), má málo kalórií, zlepšuje trávenie, odvodňuje telo, reguluje hladinu cukru v krvi, stimuluje telo k lepším výkonom, bojuje proti niekoľkým druhom rakoviny;
● špenát – chráni svaly a kosti, je bohatý na vitamín C, provitamín A (beta-karotén) spolu s vitamínov E zachycujú voľné radikály v tele a tým spomaľujú starnutie, E spevňuje bunkové steny a pôsobí preventívne proti karcinogénnym ochoreniam a K, ktorý ovplyvňuje zrážanlivosť krvi, znižuje hladinu cholesterolu, je účinný pri popáleninách, zápaloch slizníc v hltane, ústach a žalúdku a pri žalúdočných vredoch, špenát dodáva pleti elasticitu, obsahuje dôležitú kyselinu listovú a ďalšie látky, ktoré spolu s vitamínom B12 pôsobia pri tvorbe červených krviniek v kostnej dreni, má málo kalórií;
● paradajky – zásobujú nás provitamínom A, lykopínom (nestráca svoj účinok ani po tepelnom spracovaní) a vitamínom C, aj paradajková šťava je výborným nápojom s minimom tuku, upravujú zvýšený cholesterol a srdcové arytmie, obsahujú málo kalórií a sú takmer bez tuku;
● jablko – bojuje proti Alzheimerovej chorobe, astme, diabetes, je bohaté na vlákninu, vitamín C, draslík, má vysoký obsah vody, minerálnych a stopových látok, neobsahuje žiadne tuky a má veľmi málo sacharidov, znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, vplýva na prečisťovanie organizmu, je účinnné pri bolestiach hlavy, hnačkách a zápchach;
● losos – je zdrojom pre veľké množstvo omega–3 mastných kyselín, bojuje proti srdcovému infarktu, strate pamäti, artritíde aj depresii;
● sladké zemiaky – sú plné vlákniny a vitamínu A a C, stabilizujú v krvi cukor, sú výbornou ochranou pred rakovinou a pľúcnymi chorobami;
● mandle – tiež sú plné vlákniny a vitamínu E, bojujú proti srdcovo-cievnym chorobám a podporujú vylučovanie a regeneráciu pokožky;
● jogurt – obsahuje kalcium a vitamín B, jeho probiotiká liečia hnačky, zlepšujú trávenie, pomáhajú pri zápchach, chronických ochoreniach čreva, pri infekciách močového traktu a iných zápaloch, zvyšujú imunitu, pomáha proti osteoporóze, redukuje vysoký krvný tlak, predpokladá sa, že jednou z najvážnejších príčin starnutia sú chronické infekcie a toxikózy zapríčinené zlou skladbou črevnej mikroflóry, čo je dobrý dôvod na užívanie probiotík a tým aj jogurtov v každom veku;
● mrkva – znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu, chráni zrak, znižuje riziko rakoviny pľúc, je vynikajúcou regeneračnou potravinou, je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík;
● hrášok – má vysoký obsah bielkovín, čo posilňuje vitalitu a stimuluje činnosť vyššej nervovej sústavy, podporuje obnovovanie buniek a zvyšuje pružnosť pokožky a vlasov, znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje srdce a cievy, obsahuje veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie a zbavuje telo jedovatých látok, obsahuje horčík – posilňuje srdce a pomáha pri strese, zinok, vitamíny B, C, E, kyselinu listovú, karotén, stopové prvky, fosfor, kremík, mangán a biotín, ktorý podporuje látkovú výmenu a stará sa o dostatočné energetické zásobovanie mozgu, draslík – znižuje vysoký krvný tlak, meď – zaisťuje pružnosť ciev a stavbu kostí;
● červená repa – za surova spôsobuje pomalšie uvoľňovanie cukrov, povzbudzuje činnosť pečene, je plná antioxidantov;
● cesnak a cibuľa znižujú cholesterol, podporujú činnosť imunitného systému, regulujú krvný tlak a činnosť srdca, podporujú tvorbu moču;
● kapusta obsahuje vlastnú zmes antioxidantov a živín, má detoxikačné účinky, zmierňuje príznaky pokazeného žalúdka, je dôležitá pre správnu funkciu čriev, aktívne bojuje proti vírusom a infekciám;
● citrusy sú bohatým zdrojom vitamínov: C – v stredne veľkom pomaranči je až 40 mg vitamínu C, čo sú dve tretiny dennej odporučenej dávky pre dospelého človeka, A a vitamíny skupiny B, z minerálov a stopových prvkov zas vápnik, horčík, draslík a fosfor,
sú nízkokalorické, s vysokým podielom vlákniny a ovocných cukrov, pomáhajú pri znižovaní vysokého krvného tlaku a dokonca i pri zrážaní teploty, nikdy však nejedzte väčšie množstvo citrusov na prázdny žalúdok, lebo si môžete prekysliť žalúdok;
● brusnice sú bohatým zdrojom vitamínov C a K a polyfenolov, sú efektívnym antioxidantom, obsahujú tiež kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a šťaveľovú, magnézium, kalcium, mangán, fosfor, sodík a omega-3 mastné kyseliny, podieľajú sa na rekonštrukcii bunkovej membrány, účinkujú aj proti hnačke, skleróze, bolestivej menštruácii, zubnému kazu a proti chrípke, majú aj antikarcinogénny účinok, sú najlepšou prevenciou pred ochoreniami močového mechúra a obličiek;
● tekvica pomáha znižovať množstvo tukov v krvi, pôsobí močopudne a mierne preháňajúco, obsahuje železo, meď, horčík, zinok a karotén, aj jej semienka obsahujú zinok, vitamín A, stopové prvky, vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík, obsahujú aj nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú cholesterol, vysoký krvný tlak a riziko srdcového infarktu a mŕtvice, vďaka obsahu kukurbitolu a ďalších látok majú semienka aj regeneračné a omladzujúce účinky;
● bryndza je liekom aj prevenciou zároveň – obsahuje cenné bielkoviny, množstvo vápnika (dvojnásobok oproti kravskému mlieku), enzýmy, fosfor a vitamíny A a D, okrem toho, že podporuje trávenie, znižuje cholesterol, chráni imunitu, znižuje riziko prepuknutia osteoporózy, rakoviny hrubého čreva i niektorých civilizačných chorôb;
● syry – sú významným zdrojom mliečnych bielkovín, vápnika, fosforu a mliečnych lipidov, vitamínov A, D, E a niektorých vitamínov skupiny B, z hľadiska zdravej výživy je lepšie konzumovať syry s nižším obsahom tukov.

Dôležité zložky našej stravy
● antioxidanty – ich užívanie má priaznivé účinky na zdravie, znižuje pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny, najdôležitejšie prirodzené antioxidanty sú:
– vitamín A – obsahujú ho paradajky, mrkva, brokolica, kapusta, paprika, vajcia, maslo, orechy, melón, broskyne, marhule;
– vitamín E – nájdeme ho v pšenici, orechoch, semenách, listnatej zelenine, rastlinnom a rybacom oleji;
– vitamín C – obsahuje ho kyslá aj surová kapusta, citrusy, jablká, jahody, paradajky, zelená paprika, brokolica, listnatá zelenina, kel, petržlenová a kôprová vňať;
– selén – vyskytuje sa vo vnútornostiach a v mäse, hydine, v rybách, kôrovcoch a mäkkýšoch, mliečnych výrobkoch, najmä v masle, vajciach, v citrusových plodoch, avokáde, šošovici a celozrnných obilninách, slnečnicových semienkach, cesnaku, orieškoch.
● zinok pôsobí proti chrípke, únave, má protizápalové účinky, obsahujú ho vnútornosti, tmavé mäso, arašidy, slnečnicové semienka, vajcia, pšeničné klíčky, ustrice…;
● netradičné rastlinné oleje:
– ľanový je najbohatší zdroj omega-3 mastných nenasýtených kyselín, ktoré ochraňujú bunky pred vonkajším poškodením, pomáha pri cukrovke, artritíde, plesňových a infekčných chorobách, uvoľňuje stres a depresiu,
– tekvicový obsahuje zinok, je účinný pri ochoreniach prostaty, chráni organizmus pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a rakovinou, posilňuje imunitu,
– sezamový má vysoký obsah lecitínu, ktorý posilňuje a chráni mozgovo-miechový systém, pomáha pri zabúdaní a depresiách, má veľa prírodného antioxidantu sezamolinu,
– kokosový je zložený len z nasýtených mastných kyselín, rýchlo sa trávi, stimuluje štítnu žľazu, a tak pomáha metabolizmu, stabilizuje hladinu cukru v krvi, pomáha potlačiť kvasinky a plesne,
– pupalkový je vhodný pri problémoch s klimaktériom a menštruáciou, zrýchľuje metabolizmus tukov, podporuje imunitu a chráni pred srdcovocievnymi chorobami, upravuje zvýšenú činnosť štítnej žľazy a celkovo upokojuje,
– sójový má najvyšší obsah lecitínu,
– arašidový obsahuje vitamín E,
– avokádový znižuje cholesterol,
– olej z kukuričných klíčkov je vhodný aj pre celiakov.
● vláknina – jej dostatok má preventívny účinok proti rakovine hrubého čreva i zlatej žile, pozitívne ovplyvňuje rýchlosť vstrebávania živín a zväčšuje objem trávených potravín, čím predlžuje pocit sýtosti, je tiež bojovníkom s cukrovkou a pomáha pri metabolických chorobách.

10 vecí, ktoré by sme podľa odborníkov nemali vziať do úst
Odborníci na výživu zostavili rebríček nebezpečných látok, ktoré môžu poškodiť naše zdravie. Vyhnúť by sme sa mali nielen týmto látkam, ale aj potravinám, ktoré ich obsahujú. Pokúsme sa ich konzumáciu aspoň obmedziť.
● biely cukor – poškodzuje obličky, podžalúdkovú žľazu, mozog a ďalšie orgány,
● biela múka – neobsahuje vitamín E ani žiadne iné základné živiny,
● jedlá z fastfoodu – obsahujú aditíva, ktoré môžu byť škodlivé, a dokonca hormóny,
● podradné mlieko – nabielo zafarbená voda, podobne aj želatínové jogurty, nemá nutričnú hodnotu,
● soľ – príliš veľa soli povzbudzuje chuť do jedla, viaže vodu v tele a zároveň poškodzuje orgány,
● káva – veľké dávky kofeínu súvisia s niektorými druhmi nádorových ochorení, okrem toho prispieva k odvápneniu chrbtice,
● umelé sladidlá – potvrdilo sa u nich celkovo 72 vedľajších účinkov,
● sladené malinovky všetkého druhu – spôsobujú osteoporózu a priberáme z nich,
● škodlivé tuky – to sú tuky s vysokým obsahom nasýtených kyselín a cholesterolu, ktoré ničia cievy a zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení,
● drogy a rôzne lieky na uvoľnenie či povzbudenie – majú škodlivé vedľajšie účinky.
(spracované podľa www.pastorace.cz a iných zdrojov)

Verzia pre tlač