Uverejnené

VYHODNOTENIE PRÁZDNINOVÉHO KVÍZU 2006

Tajničku tvorí citát z Biblie z knihy Rímskym, kapitola 12, verš 21: Nedaj sa premôcť zlému, ale dobrým premáhaj zlé.

Správne riešenie úloh

1) Správnym spojením prvých písmen mien dievčat bolo treba získať prvé slovo tajničky. Mená: Eva, Dana, Jana, Naďa, Alica. Výsledné slovo = NEDAJ
2) Vylúštením doplňovačky získame ďalšie slovo. Doplňovačka: 1 – desať, 2 – hlava, 3 – kopce, 4 – strom, 5 – včela, 6 – komín, 7 – stôl, 8 – kocka, 9 – reťaz. Výsledok = SA PREMÔCŤ
3) Nájdením správnych tieňov koníkov získame päť písmen, ktoré nám dajú slovo: ZLÉMU
4) Po doplnení názvov obrázkov: chlieb, motýľ, darček a prenesení príslušných písmen do tabuľky dostaneme ďalšie dve slová: ALE DOBRÝM
5) Prvé písmená názvov obrázkov – pes, ryba, ementál, mravec, Á, hodiny, auto, jablko tvoria slovo: PREMÁHAJ
6) Spojíme obrázky, ktoré k sebe patria: pes + búda, zubná pasta + zubná kefka, kľúče + zámok. Príslušné písmená správne usporiadame a dostaneme posledné slovo tajničky: ZLÉ

Tajničku tvorí citát z Biblie z knihy Rímskym, kapitola 12, verš 21: Nedaj sa premôcť zlému, ale dobrým premáhaj zlé!

Pár slov k ďalším kvízovým úlohám

Deti mali určiť, kde sa tieto slová nachádzajú. Okrem toho mali niečo napísať alebo nakresliť. Takmer všetky deti správne vylúštili kvízové úlohy. Z toho sme mali najväčšiu radosť. Väčšina detí nám aj poslala obrázok či úvahu. Niekoľko zaujímavých myšlienok a pekných obrázkov uverejňujeme.
Aj tohto roku sme však dostali niekoľko odpovedí, ktoré vypracovali za deti rodičia či starí rodičia. A to nemôžeme akceptovať. Nemáme nič proti tomu, keď menším deťom pomôžete, ale nepíšte namiesto nich úvahy! Úlohou bolo niečo napísať alebo nakresliť. A kresliť predsa vedia už aj tie najmenšie deti, veď prázdninový kvíz pripravujeme už niekoľko rokov a vždy dostaneme plno krásnych obrázkov aj od tých najmenších.

Obrázok F. Pikulák, Čadca

List z Málinca

Milí BTM-áci, dostal sa mi do rúk prázdninový kvíz, ktorý sa mi zapáčil. Pracujem s mentálne postihnutými deťmi ako vychovávateľka. Spolu sa rozprávame o Pánu Bohu, o tom ako jeho Syn zomrel za naše hriechy, aby nás zachránil z moci diabolskej a od večného zahynutia. Keď urobia niečo zlé, hrešia alebo sa bijú, hovorím im, že Pán Boh sa na nás pozerá a všetko počuje, každé dobré, ale aj zlé slovo či skutok. Niekedy si celkom uvedomia, čo im hovorím. Aj Mirka, ktorá potom povie: Pán Ježiško, prepáč, už to viac neurobím. Už nebudem tety hnevať… Váš prázdninový kvíz sme spolu s Mirkou vylúštili a biblický verš aj vysvetlili. Povedala som jej, že všetko zlé, čo urobí, musí vymeniť za dobré, musí nám pomáhať, nebiť druhé deti, ale ich mať rada, hrať sa s nimi… Chodievame aj do kostola. Niekedy sa aj pýta, či sa na ňu Ježiško nehnevá, keď je zlá, neposlúcha a hreší…
Posielam aj obrázok, ktorý vám Mirka nakreslila. Ten druhý obrázok nakreslil malý Stanko. Je to obrázok jeho vysnívaného auta…
Prajem vám veľa božieho požehnania, lásky, trpezlivosti a sily do ďalšej práce. Vaša Majka a jej detičky – Mirka, Evka, Lacko, Stanko, Ivko, Aurel, Nikolka, Domino, Maťo, Tomi, Kevin, Anička.

Obrázok K. Zemánková, Tr. Turná

Písané detskou rukou

• Stretla som sa už niekedy s týmto veršom. Nerozumiem tomuto veršu, ale chcela by som zistiť, čo znamená. Dúfam, že sa mi to podarí. S. H., 11 r.
• Rozumiem tomuto veršíku, ale nestretla som sa s ním. To ten veršík pre mňa znamená, že nemáme druhým ubližovať, ale máme im pomáhať. M. R., 9 r.
• S týmto veršíkom som sa ešte nestretla, ale je veľmi pekný. Znamená pre mňa, že nemáme sa dať oklamať diablovi, ale tým, že sa budeme modliť, čítať si Bibliu, budeme diabla premáhať. S. Ch., 12 r.
• Tento veršík je napísaný v ep. sv. Pavla Rimanom, v 12. kapitole v 21. verši a stretla som sa s ním v Biblii, aj v kázni už odznel, ale hlavne mi ho stále pripomína mamka – že keď mi niekto robí zle, nemám mu to vracať, ale sa za neho modliť, aby to nerobil. Jedna moja spolužiačka je pre nás všetkých v škole neznesiteľná. Upozorňuje na seba tým, že robí všetko, čo sa nemá. Niekedy aj také veci, že nám je z toho zle. Snaží sa stále druhému škodiť, napr. Na lavici som mala fľašu a ona mi do nej niečo nasypala. Ja som jej povedala, že to, čo robí, nie je správne, ale nevrátila som jej to. Doma som o nej hovorila s mamkou – aká je a čo mi vyviedla. Mamka mi vždy hovorí, že ju netreba odsudzovať a strániť sa jej, ale sa za ňu modliť. Nedať sa premôcť zlému, ale dobrým premáhať zlé. Ja sa za ňu modlím a dúfam, že moja modlitba bude vypočutá a ona sa zmení. J. T., 11 r.

Obrázok L. Galbavá, Žiar n. Hronom

• S týmto textom som sa stretla v mojom pamätníku. Rozumiem mu, lebo či už na táboroch alebo na besiedke sa o ňom veľa hovorí. Znamená to pre mňa to, že sa podľa neho mám riadiť. Napr. keď ma niekto provokuje, nemám mu to odplácať. M. K., 11 r.
• S týmto textom som sa ešte nestretla. Znamená to pre mňa to, že keď urobím niečo zlé, mám to hneď zmeniť na dobré. Keď mne niekto niečo zlé urobí, tak že budem sa snažiť čo najskôr na to zabudnúť. M. T., 9 r.
• Keď som mala 12 rokov, dostala som novú Bibliu od jednej tety, a v nej mi na prvú stranu napísala venovanie s týmto veršom. Bolo to pre mňa povzbudenie. Ten verš znamená pre mňa veľa, lebo keď sa naučím Dobrým (Ježišom) premáhať zlé, tak Pán Ježiš bude oslávený! H. Š., 15 r.
• Pán Ježiš zomieral na golgotskom kríži za naše hriechy, prosil Otca nebeského, aby odpustil tým, ktorí ho ukrižovali. Tak nám zanechal príklad, aby sme aj my všetkým odpustili, ktorí nám ubližujú, a tak premáhali zlo konaním dobra. Ja už som sa s tým stretol. Spolužiak mi zlomil trvalý zub, ja som mu odpustil, aj keď už do našej triedy nechodí. L. Š., 9 r.
• Ešte som sa s tým veršíkom nestretol, neviem, kde je presne napísaný. Rozumiem tomu tak, keď ma rodičia o niečo požiadajú, nesmiem odmietnuť, aby som sa nedal premôcť zlému. Dobrými skutkami sa premáhajú zlé skutky. Znamená to pre mňa veľké poučenie, lebo som neposlušný a lenivý. P. Š., 11 r.
• Stretla som sa už s týmto slovom. Znamená to: keď moja kamarátka hovorí na mňa niečo zlé, ja jej neurobím nič. Len sa jej budem ukazovať po dobrej stránke. Znamená to pre mňa, že vždy dobro zvíťazí nad zlom. M. G., 10 r.

Obrázok S. Berky, Málinec

• S týmto veršom som sa už stretla. Okolo každého z nás celý život číha zlo ukryté v neslušných časopisoch, filmoch… Prejavuje sa sebectvom, klamstvom, podvodmi, neverou, násilím… Niekto mu podľahne, je mu jedno, čo robí, svedomie už nepočúva, ani napomínanie druhých. S takýmto človekom je to už veľmi zlé, možno si časom uvedomí, že taká cesta – hladká a bez prekážok – predsa nikam nevedie. Do neba vedie cesta hrboľatá a tŕnistá, musíme všetko zlo, čo nám stojí v ceste, premôcť dobrým – láskou, pokojom, radosťou. Keď nás iní budú nenávidieť, mi ich budeme milovať, budú nás ohovárať, budú na nás hrubí, ale my im odpustíme a budeme sa za nich modliť. Končí sa však iba naša pozemská púť a nebeská sa len začína a bude trvať večne. M. K., 16 r.
• S týmto veršíkom som sa ešte nestretla, lebo Bibliu málokedy čítam. A preto ani neviem, kde je napísaný. Rozumiem mu tak, že by sme sa nemali dať premôcť hriechu, ktorý nám vnucuje Satan. A dobrým premáhať zlé znamená, aby sme odolávali hriechu napr. modlitbou, dobrým skutkom, pomocou… Znamená pre mňa to, že Pán Ježiš zomrel za nás, aby zotrel naše hriechy, a preto by som sa mala snažiť, aby som tie hriechy viac nevykonávala. M. R., 13 r.

Ešte pár výstižných úryvkov

Podajme pomocnú ruku aj tým, čo sú proti nám. Modlime sa za nich, tým pomôžeme sebe aj iným… keď budem dobrý, budem premáhať zlo naokolo. Napríklad, keď je mama nervózna, budem jej pomáhať a nebudem ju otravovať a budem dobrý… veršíku rozumiem a budem sa ho držať. A znamená to pre mňa veľké ponaučenie, že vždy mám veriť Pánu Bohu a nie Satanovi… keď ma niekto bude navádzať robiť zlé, tak sa nemám nechať naviesť, ale mám pomáhať robiť dobré veci… nemáme sa pridať na stranu zla a dobrým máme prebíjať zlo, aby bol lepší svet… nemáme robiť zlé, ale radšej dobré… keď napr. má tri veci, môže sa podeliť… keď mi niekto zle robí, tak mu neodpovedám… nemám počúvať zlých ľudí, ale počúvam dobrých ľudí… nerob nikomu to, čo nechceš, aby tebe robili… znamená pre mňa to, aby som neuznával a neuskutočňoval zlo, ale dobro… keď mi niekto robí zle, tak mu poviem, aby nerobil zle. A pomôžem mu, aby sa nebil, lebo to skončí zle… keď mi niekto povie zlé slovo, ja mu na to odpoviem dobrým slovom. No nie vždy sa mi to podarí… nemáme sa nechať premôcť zlému, lebo ten, kto nám to povie, tak je zlý. Keď nám povie niečo zlé, máme robiť dobré… nemajú sa biť mladší. Majú sa prestať biť a majú si prepáčiť… tento verš pre mňa znamená, že nemám robiť zlé, nemám sa biť, ale poslúchať a pomôcť tým, čo tú pomoc potrebujú. A nemám sa vysmievať druhým…

Obrázok L. Šidlová, Rakoľuby

Výhercovia

Šidlová Lucia, Rakoľuby
Glezlová Milenka, Žiar n/Hronom
Zemánková Katka, Hámre
Galbavá Lýdia, Žiar n/Hronom
Kubiková Peťka, Devičany
Gaľová Miriama, Prešov
Šopa Pavol, Žarnovica
Tkáčová Jaroslava, Košice
Rybáriková Mirka, Kamenná Poruba

Jašková Mirka a Berky Stanko, Málinec
kolektív detí, Ev. a. v. far. úrad, Rimavská Sobota
kolektív detí, Ev. a. v. farský úrad, Ožďany

Obrázok M. Gaľová, Prešov

Obrázok M. Glezlová, Žiar n. Hronom

Obrázok M. Jašková, Málinec

Obrázok N. Strapková, Rimavská Sobota

Obrázok P. Kubiková, Devičany

Obrázok P. Šopa, Žarnovica

Obrázok XY, Ožďany

Verzia pre tlač