Uverejnené

ZÁUJMOVÉ KURZY

Osloviť evanjeliom svojich neveriacich priateľov a vzbudiť v nich záujem o Boha možno rôznym spôsobom. Najlepšie sú nenásilné formy, keď ich pozveme na nejaké netradičné a neoficiálne zborové akcie. Mnohí majú totiž výhrady a pozvanie hneď na bohoslužby či vážne zhromaždenia skôr považujú za akúsi formu nátlaku z našej strany.

V bratislavskom zbore ECM sa udomácnili kurzy tradičných i netradičných umeleckých techník. Prvé kurzy sa konali ešte pred vianocami, boli to kurzy novej servítkovej techniky a adventných vencov.

výroba adventných vencov - naozaj bolo z čoho vyberať (všetko prírodný materiál)

výroba vencov

hotové výrobky

každý si svoj výrobok odniesol domov

stačí už len zapáliť sviečky...

účatníčky kurzu servítkovej techniky

tvorivá práca baví v každom veku...

hotový výrobok

Po novom roku nasledovali kurzy: maľba na sklo,

účastníčky kurzu maľby na sklo

pracovné zaujatie...

hotový výrobok

aj takýto kvet sa dá vyrobiť z farieb na sklo

vitrážové farby možno kombinovať s jemným drôtikom

pred Veľkou nocou zdobenie kraslíc voskovou batikou

nie je to také ľahké,ako to na prvý pohľad vyzerá...

pracovné zaujatie...

a takto to vyzerá zblízka...

hotové kraslice

hotové kraslice

kraslice zblízka

kraslice zblízka

kraslice zblízka

a výroba dekoratívnych i úžitkových predmetov z glycerínovej mydlovej hmoty.

pri výrobe mydiel...

vyrezávanie tvarov z hotového mydla

hotové modelované mydlá

hotové modelované, vyrezávané a odlievané mydlá

Kurzy sa konajú zhruba raz za dva mesiace. Kurzov sa zúčastňujú okrem ľudí zo zborov aj ich neveriaci priatelia, matky detí, ktoré chodia do detských klubov, či celkom neznámi ľudia, ktorých pritiahla zvedavosť a plagát na zborovej výveske na ulici. Kurzy okrem svojho praktického účelu niečo milé si vlastnoručne vyrobiť či už pre seba alebo ako darček pre niekoho iného, majú aj duchovný rozmer. Mnohí až tu spoznajú, že aj kresťania sú len obyčajní ľudia, ktorí majú rôzne záľuby a páčia sa im pekné veci, ktorí si nájdu čas aj na takéto spoločné stretnutia a sú ochotní vždy sa niečo nové naučiť i odovzdať to potom ďalej. Na kurzoch sa nadviažu nové kontaky i priateľstvá, je tu možnosť i priestor na nenásilné rozhovory a pozvania na ďalšie zborové akcie. Napríklad pred Veľkou nocou bol takouto príležitosťou veľkonočný koncert, ktorý sa konal hneď na druhý deň po kurze.
Tento príklad uvádzame ako jeden z nápadov, ako možno nadviazť kontakty s aj celkom cudzími ľuďmi, aby sme im mohli priniesť evanjelium. Iste máte aj vo vašom zbore či spoločenstve veľa šikovných ľudí, ktorí by boli radi nejakým spôsobom užitoční. A ak by ste nevedeli ako na to, môžete sa na kurzy informovať priamo v BTM u D. Kukučkovej.

Verzia pre tlač