Uverejnené

TIE NAJVÄČŠIE ZÁZRAKY

BTM takisto ako každá misijná organizácia má náväznú prácu, čo znamená vlastne kontakt s tými, ktorí dostávajú letáčiky a reagujú na ne. Nie sú to len návštevy a rôzne stretnutia, ale hlavne korešpondencia. Nemožno totiž len rozsievať, musíme sa aj starať o tých, ktorí reagujú na výzvu evanjelia, majú plno otázok a túžia zmeniť svoj život. Jednu početnú skupinu, od ktorej dostávame listy takmer každý deň, tvoria ľudia, ktorí sú vo väzení. Chceli by sme vám teda teraz predstaviť náväznú prácu práve s týmito ľuďmi.

Nedávno sme dostali z väzenia takéto vyznanie: …Ako to, že odrazu sa cítim spokojný a aj pokojný pri čítaní Vašich letákov, Nového zákona, či Vášho listu? Takúto radosť som nikdy nezažil, ani na slobode… Odpovedáme: Nový zákon, to sú príbehy a slová Pána Ježiša a On je vo svojom slove prítomný. To, čo pociťujete a upokojuje Vás, je Jeho prítomnosť. Máte možnosť povedať Mu všetko, čo máte na srdci, dobré aj zlé, s čím si neviete rady… Vymeníme si niekoľko listov a žasneme, ako Božie slovo mení jeho život.
Pri stretnutí s Ježišom vstúpi do ľudského srdca radosť, ale prebudí sa aj otupené svedomie, dostaví sa pocit viny. Niektorí to nezvládnu a urobia niečo zlé. Spomínam si na jeden taký prípad. Dotyčný chcel svoju vinu vyriešiť samovraždou a tak skončil na psychiatrii. Tam našiel náš letáčik a napísal nám: Môže mi Boh odpustiť, keď som vrahom? Poslali sme mu ďalšie letáky a Nový zákon. Pri čítaní Božieho slova a modlitbami prišla úľava. Nakoniec nám napísal nádherné svedectvo, ako prežil odpustenie, obrátenie a lásku k Pánovi Ježišovi.
Chcem vám ponúknuť ešte jedno krásne svedectvo. Mladý väzeň zapálený pre Pána Ježiša si všimol skupinku Ukrajincov, s ktorými sa nikto nebavil, pretože sa ich všetci báli. Jeden z nich ho zaujal. Mal smutnú tvár a pomerne rýchlo chudol. Napísal nám, že sa za túto skupinu začal modliť a požiadal nás o letáčiky v ukrajinskom jazyku. Už dlhší čas sme hľadali niekoho, kto by nám preložil niektoré letáčiky do ruštiny, no márne. Medzi väzňami, ktorí nám píšu, je totiž v poslednom čase čoraz viac Rusov a Ukrajincov. Keď som si list prečítala, vybrala som niekoľko letákov a odišla na biblickú hodinu s prosbou, aby mi Boh v tejto veci pomohol. Ešte v ten večer som stretla veriacu pani z Ruska, ktorú som poznala len z videnia. Táto milá sestra mi letáčiky nielen preložila, ale aj graficky upravila na počítači. Dnes máme preložených do ruštiny už niekoľko letáčikov, ktoré posielame hlavne do väzníc.
Ako príklad premeny ľudských sŕdc pôsobením Božieho slova v prostredí väzníc dávame dva listy, ktoré sme dostali počas týchto prázdnin. Sú od Ukrajincov v našich väzniciach. Ich situácia je o to ťažšia, že sa nevedia často ani dohovoriť a že tu nikoho nemajú. Naše letáčiky prinášajú do väzníc väzenskí kapláni alebo ich rozdávajú väzni, ktorí si ich objednávajú priamo od nás. Z niektorých sa stali zapálení misionári.

Vážení priatelia, ospravedlňujem sa za neskorú odpoveď, ale bol som chorý a nemal som príležitosť poslať vám svoj list. Veľmi vám chcem poďakovať za letáčiky, ktoré ste mi poslali a za audiokazetu. Sme tu štyria odsúdenci z Ukrajiny, ktorí hľadáme cestu k novému životu. Aj keď sme nositeľmi dedičného hriechu, chceme sa spoločnými silami vyvarovať ďalších hriechov, aby sme sa už nemuseli hanbiť a získali odpustenie, ktoré nám umožnil svojím obetovaním za nás všetkých nám Pán a Kráľ Ježiš Kristus. Škoda, že nemôžeme študovať slová Písma spoločne, hoci nás Ukrajincov je tu viac. Sme porozdeľovaní do viacerých oddelení. Som rád, že vo vás mám oporu a Božie slová môžem ukladať aj do myslí druhých, aby aj oni mali možnosť poznať pravdu o Bohu a nastúpili tak na cestu nového zrodu človeka – človeka, ktorý sa dokáže s pomocou Ježiša napraviť. Na tejto ceste nám pomáhajú Vaše letáčiky a Vaša podpora, aby sme nezblúdili z tejto započatej cesty. Mnohým z nás sa začínajú otvárať oši a uši. Vďaka Vašim zásielkam vidím, aký zlý život sme viedli a chceme ho napraviť. Túžime, aby nám Boh odpustil a bol našou oporou na novej ceste, ktorú sme s pomocou Pána Ježiša začali. Za všetkých členov našej skupinky Vám ďakujem za Vašu nezištnú pomoc a záchranu pre budúci život. Lúčim sa a prajem Božie požehnanie pri šírení svetla a pravdy.

Vážení priatelia, ďakujem za Váš list a zásielku, no predovšetkým mi dovoľte pozdraviť Vás v duchu nášho Pána Boha, Stvoriteľa života, skrze Syna Ježiša Krista, jasného plameňa v temnotách. Jedine On nás môže priviesť na správnu cestu, na cestu poznania a pravdy. Pomaly postupujem v štúdiu, aby som sa aj ja mohol zaradiť medzi tých, ktorí rozoznajú dobro a zlo, čo mi nebolo doteraz umožnené. Teraz sa teda snažím pochopiť všetko, napraviť svoje minulé chyby a znova sa stať človekom, ktorý bol tiež stvorený na obraz Boží. Ešte ma čaká dlhá cesta, kým dôjdem k cieľu, ale viem, že keď budem trpezlivý a budem sa môcť opierať o priateľov akých mám aj vo Vás, o Vašu radu a podporu, nájdem zmysel svojho života a pochopím, čo chcel Boh povedať celému ľudskému pokoleniu. Sám teraz poznávam, ako sa upokojila moja duša, keď som sa začal zaujímať o Božie slovo. Tento pokoj, ktorý teraz prežívam, som doteraz nepoznal a aj napriek tomu, že som uväznený, cítim sa viac slobodný, ako keď som bol na slobode. Život s Ježišom a odovzdanie sa Bohu vnášajú do môjho života nové prvky, ktoré rozvíjajú moju osobnosť v kladnom zmysle a upokojení mojej mysle. Cítim, že sa naozaj mením a za to môžem ďakovať Vám, ktorí ste mi oporou v mojom návrate na cestu pravdy. Ešte raz Vám ďakujem za Vašu pomoc a prosím Vás o ďalšie letáčiky v ruštine. Pochádzam z Ukrajiny, ale píšem aj čítam po rusky. Boh Vám žehnaj pri Vašej záslužnej činnosti na Božom poli.

Dovoľte mi na záver ešte jednu poznámku. Mám dojem, že hlavnými misionármi dnešných čias sú trápenia, choroby, problémy a neistota. Buďme pripravení pomáhať ľuďom, ktorí sa dostali do ťažkostí. Nesme s nimi ich bremená tak, ako to robievali kresťania pred nami. Potom im môžeme povedať o Pánovi Ježišovi, ktorý im chce pomôcť nielen v ich problémoch, ale ktorý predovšetkým túži spasiť ich dušu.
(L. Ranšová)

Verzia pre tlač