Uverejnené

MYSLIEŤ HLAVNE NA SEBA!

V poslednom čase sa často rozprávam s ľuďmi môjho veku, rozoberáme život ako taký. Možno aj trošku bilancujeme a premýšľame nad tým, ako žiť ďalej. Pri týchto rozhovoroch však až pričasto počúvam takúto vetu: „Vieš, ja musím teraz myslieť hlavne a len na seba…“

Myslieť na seba… Zdá sa mi, že je to obrovská téma dnešnej doby. Áno, určite treba myslieť aj na seba! Treba mať svoje hranice, svoj priestor, rozvíjať sa… Je dôležité nebyť len poskokom druhých. Treba byť sám sebou, aby sme sa potom mohli stretávať s druhými.  Avšak to, čo ma zaráža, je, že nás neustále nabádajú, aby sme mysleli v prvom rade len a len na svoje vlastné šťastie! Lebo ak nie sme aktuálne absolútne spokojní, treba urobiť všetko pre to, aby sme to hneď zmenili. Nech to stojí, čo to stojí. Aj na úkor druhých. Niečo sa nám už nepáči? Vyhoďme to. Je to už zastaralé? Nahraďme to novým. Niekto blízky nás omrzel, nič nám už „nedáva“, nevieme s ním vydržať? Nahraďme ho niekým iným. Život si predsa treba poriadne užiť!

Náš život naozaj nie je niekedy jednoduchý. Som presvedčená, že Boh chce, aby sme ho žili naplno. Súčasne však verím tomu, že si nemáme vydobýjať svoje osobné šťastie len na úkor druhých. No to sa nám môže na ceste za vlastným šťastím veľmi ľahko stať, dokonca bez toho, aby sme si to uvedomili. Prečo tak často opúšťame vytrvalosť, vernosť?Vo vzťahu, v starostlivosti o druhých, v službe, vo viere… Prečo nevnímame vytrvalosť ako hodnotu? Je to azda preto, že predstavuje veľa roboty? Že je to náročnejšia cesta s neistým výsledkom?

…ak vytrváme, spolu s ním budeme aj kraľovať… (2. list Timoteovi 2,12)

V kresťanskej viere má však vernosť a vytrvalosť svoju hodnotu. Aj Boh je nám verný a vo svojej láske vytrvalý, aj keď by sme ho už možno často aj „omrzeli“. Uvedený biblický citát hovorí, že ak vytrváme (v šírení dobra), budeme s Kristom raz kraľovať. Nestojí to zato?

Žime naplno a vytrvajme v šírení dobra okolo nás. Majme radi seba rovnako ako aj druhých. Aj keď možno práve teraz nie sme takí šťastní, ako by sme chceli… Veď už zajtra sa môže ukázať, že naša vytrvalosť prináša ovocie…

Verzia pre tlač