Uverejnené

V BOŽÍCH RUKÁCH

Veľmi rada by som sa s vami podelila o svoje skúsenosti z čias, keď som sa od svojho lekára dozvedela onkologickú a neurologickú diagnózu choroby, ktorá bežne končí smrťou. Každý človek, ktorý prešiel zdĺhavým liečením závažnej choroby, vám povie, že najhorší je strach zo smrti. Všetko ostatné ide bokom. Čo vtedy robiť, kde hľadať útechu?

Prvýkrát mi našli rakovinu pred dvanástimi rokmi. No po rokoch pokoja sa choroba opäť vrátila. Ocitla som sa v nemocnici vo veľmi vážnom stave. Stratila som veľa krvi. Cítila som, ako ma opúšťajú sily. Nedokázala som si sama ani sadnúť. V tomto ťažkom období sa v mojom tele, ale hlavne v mojej hlave, odohrával veľký boj. Uprostred bolestí a slabosti som jasne vedela, že do seba nesmiem vpustiť strach. Bolo mi tak zle, ako dosiaľ nikdy v živote, avšak celou bytosťou som hľadala pomoc u Pána Ježiša. Vierou som sa postavila na biblický verš: Neboj sa, len ver! Pomáhal mi aj Dávidov 23. žalm: Keby som kráčal hoci temným údolím, nebojím sa zlého, lebo Ty si so mnou; Tvoj prút a Tvoja palica ma potešujú. Pripomenula som si aj ďalšie verše z Biblie: O nič nebuďte ustarostení, ale vo všetkom s vďakou predkladajte Bohu svoje žiadosti vo všetkých svojich modlitbách a prosbách. (Filipským 4,6) A pokoj Boží, ktorý prevyšuje každý rozum, bude chrániť vaše srdcia a vaše mysle v Kristovi Ježišovi. (Filipským 4,7) A Boží pokoj skutočne začal prichádzať!
Keby nebolo Božieho slova, tak by som od strachu nespala a len plakala. Dôležité boli pre mňa kázne nášho pastora, ktoré som počúvala z CD. A spievala som si. Moji priatelia sa za mňa vytrvalo modlili. To mi veľmi pomáhalo.
Uvedomila som si, že patrím Bohu a je na Ňom, čo so mnou urobí. S dôverou som Mu zverila svoj život a strach zo smrti odišiel. Modlila som sa: „Pane Ježišu, som taká slabá, ale s Tebou som silná.“ Bola som vďačná za každý prežitý deň. A moja nádej začala rásť. Hlavne, keď mi jedna pacientka povedala, že by chcela mať to, čo mám ja – Pána Ježiša…
Teraz mi je lepšie, radujem sa z každého dňa a ďakujem Pánu Bohu, že ma sprevádzal mojím ťažkým životným obdobím. Jemu som zverila celý svoj život. Pomohol mi už pred dvanástimi rokmi a teraz znova. Zo svojej skúsenosti viem, že bez Pána Ježiša je život prázdny a životné skúšky nad ľudské sily.
(K. D.)

Verzia pre tlač