Uverejnené

Pri hrobe…

V Biblii sa dočítame, že po veľkonočných udalostiach to boli práve ženy, ktoré sa ako prvé stretávajú so vzkrieseným Ježišom.

Po sobote, keď sa brieždilo na prvý deň týždňa, prišla Mária Magdaléna a iná Mária pozrieť hrob… anjel sa prihovoril ženám: Vy sa nebojte! Viem totiž, že hľadáte Ježiša, ktorý bol ukrižovaný. Niet ho tu, lebo bol vzkriesený, ako povedal. Poďte, pozrite si miesto, kde ležal… Rýchlo odišli od hrobu a so strachom i s veľkou radosťou to bežali oznámiť jeho učeníkom. Vtom sa Ježiš stretol s nimi a povedal: Buďte pozdravené! Ony pristúpili, objali mu nohy a klaňali sa mu. Vtedy im Ježiš povedal: Nebojte sa! Choďte, oznámte mojim bratom, aby išli do Galiley. Tam ma uvidia! (Matúš 28,1-10)

Je to veľmi zaujímavé a iste to bola určitá výzva pre „mužskú cirkev“. U Lukáša vidíme skepsu mužov voči správam žien, ktoré im pripadali ako blúznenie, neverili im. Muži potrebujú všetko vidieť a uchopiť. Ženy majú cit, aj pre zrodenie a smrť, preto zostali pri kríži. Muži sa rozpŕchli…

Ženy sa hneď po zotmení vydali k hrobu. Chceli byť blízko toho, kto sa dotkol ich srdca, aj po jeho smrti. Mali odvahu vyjsť proti noci, aby mohli smútiť. Práve preto smú prežiť vzkriesenie a stretnúť sa so Vzkrieseným Ježišom. Ženy väčšinou nemajú strach z návštevy umierajúcich či cesty na cintorín. Pre ne patrí smrť k životu práve tak ako narodenie. Muži sa, naopak, témam choroba a smrť radšej vyhnú – majú z nich strach. Nevedia, čo umierajúcemu povedať. Je im ťažko v takej spoločnosti. Ženy aj napriek smrti veria životu. Keď stretávajú Vzkrieseného na ceste do mesta, spontánne k nemu prichádzajú, objímajú jeho nohy a klaňajú sa. Skláňajú sa pred tajomstvom života, pretože je silnejší ako smrť. Nebáli sa dotknúť hrobu, neboja sa dotknúť Vzkrieseného a v ňom života, ktorý zvíťazil nad smrťou. U Marka a Lukáša prichádzajú ženy zase na svitaní. Chceli pomazať Ježišove telo vonnými olejmi. Chcú mu preukázať poslednú službu lásky. Ich láska k Ježišovi sa jeho smrťou nekončí – zahŕňa ešte aj Ježišovo mŕtve telo. Láska je silnejšia ako smrť! Nestretli sa však s Ježišovou mŕtvolou, ale s Ježišom vzkrieseným! Ježiš žije! Ich láska neústi do prázdna.

Tento príbeh je výzvou, aby si dnes viac dával pozor na to, čo ti chcú povedať ženy v tvojom okolí – doma, v rodine, v práci alebo pri osobnom stretnutí. Lebo ženy majú zdravý cit pre to, čo by v nás mohlo prebudiť život. V tichých impulzoch nášho srdca prežívame svoje vzkriesenia – tam sa nás Ježiš často dotýka, aby sme mali odvahu vstať, prichádzať k ľuďom, hovoriť to, čo máme na jazyku, uchopiť problém, ktorý nás ťaží… Preto dnes vedome načúvaj tichým hlasom svojho srdca. Veď život víťazí nad smrťou a láska je silnejšia ako smrť!
(Anselm Grün)

Verzia pre tlač