Uverejnené

ČO JE PRAVDA? KDE JE PRAVDA?

Čo je PRAVDA? To je otázka! Aj Pontský Pilát sa na ňu pýtal. Možno nedostal odpoveď, ale pýtal sa. Ľudia sa však veľmi nepýtajú: KDE JE PRAVDA? Zdá sa, ako keby nám to bolo jedno. Aj keď od toho môže závisieť život či smrť človeka.

KDE JE PRAVDA? Alebo: AKO VEĽMI je PRAVDA pre nás dôležitá? Sme rozhodnutí hľadať pravdu, až kým ju nenájdeme, alebo je nám to jedno? Na základe čoho sa rozhodoval Pilát? Na základe toho, čo mu povedali iní. Preto je na mieste otázka: Hovoria ľudia vždy pravdu? Môžeme veriť tomu, čo hovoria? Svet by bol hrozný, keby sme nemali komu veriť. Na druhej strane, ak budeme veriť všetkému, čo počujeme, môže to mať pre nás rovnako katastrofálne následky. Vieme, že ľudia nehovoria vždy pravdu. A ak niekto klame, hlavne vtedy, ak od toho závisí náš život, právom sa pýtame: PREČO? Prečo ľudia klamú? Ako klamali farizeji a zákonníci, vieme z Písma. Ježiš bol iný Mesiáš než akého ONI očakávali. Báli sa ho. Ježiš mal rešpekt medzi ľudom, mal niečo, čo oni nemali. Oni chceli, aby ľud počúval ICH, nasledoval ICH, chodil za NIMI. Ale ľud počúval a nasledoval JEŽIŠA. Môžeme rovno povedať, že hlavnú úlohu tu zohrala závisť, potom sa pridala lož a zavŕšila to plánovaná vražda, ktorú však za nich vykonal niekto iný. Môžeme sa pýtať: PREČO? Prečo toto všetko? Prečo nikto nehľadal PRAVDU? Môžeme sa takto pýtať pri všetkých tragédiách, ktoré sa dejú vo svete. Existuje na to všeobecná odpoveď. A potom ešte jedna špeciálna – na tento konkrétny prípad, prípad Ježiša. Najprv teda tá všeobecná: Prečo niekto klame? Lebo verí, že PREŇHO je to dobré. Myslí si, že tým niečo získa a je mu jedno, že tým môže ublížiť či dokonca zničiť život niekomu inému. Farizeji taktiež verili, že Ježišovou smrťou niečo získajú. Sami seba presvedčili, že to, čo robia, je správne. Takéto správanie však nepoznáme len z histórie, stretávame sa s ním aj dnes. Dá sa s tým niečo spraviť?

Existuje len jedna cesta, ako sa postaviť klamstvu: ČISTÁ PRAVDA – hovoriť pravdu, hľadať pravdu, žiť v pravde. OK, ale ČO je PRAVDA? Alebo: KDE je PRAVDA? Ježiš raz povedal: JA SOM… PRAVDA! Keď stál pred Pontským Pilátom, ten sa ho spýtal: ČO JE PRAVDA? PRAVDA však stála priamo pred ním – a on ju NEVIDEL! Veľmi často sme takí slepí aj my… Možno je veľmi ťažké nájsť pravdu vo všetkom, čo sa vo svete deje. Nie je však až také ťažké nájsť tú hlavnú PRAVDU. Čítame: „hľadajte a nájdete…“

Táto pravda nám môže pomôcť aj v iných situáciách. Minimálne nám pomôže lepšie porozumieť, čo je dobré a čo zlé. Hľadaj Pravdu, nasleduj Pravdu, uč sa Pravde = hľadaj Boha, nasleduj Boha, uč sa od Boha. To je myšlienka, ktorá naozaj stojí za zváženie. Nebuďme ako Pilát. On sa pýtal, Pravda stála pred ním, ale nič sa nezmenilo! Aj on nesie zodpovednosť za to, že sa stalo s Pravdou, že sa z Pravdy vysmievali, že Pravdu ukrižovali. Pilát to vtedy nezvládol. Jeho postoj nás núti zamyslieť sa, a to nielen nad jeho postojom, ale aj nad naším vlastným prístupom k Pravde. Pýtajme sa: Kde je Pravda? A hľadajme odpoveď. Lebo je hrozné pozerať sa, ako sa ľudia Pravde vysmievajú a križujú ju len preto, lebo nebola pre nás dostatočne dôležitá.

Záverom ešte špeciálny Ježišov prípad. Lebo Ježiš je špeciálny – nie je to len NEJAKÝ nevinný muž pribitý na kríž. ON JE Boží Syn, tá skutočná PRAVDA, ktorú NEMOŽNO umlčať. A to je dôvod, prečo je také dôležité hľadať a nasledovať túto PRAVDU – Ježiša. Pretože ON sa NEDÁ UMLČAŤ – je KONEČNÁ PRAVDA! Ak ju budeme ignorovať, všetko dôležité nám unikne… aj naše vlastné životy. A naopak, ak HO budeme hľadať a nasledovať, získame skutočné pravé životy – PRAVDU A SLOBODU. Poznajte PRAVDU a PRAVDA vás vyslobodí (Ján 8:32)! Želám nám všetkým silnú vôľu k hľadaniu Pravdy, ktorá má moc dať nám slobodu. AMEN.

Daniela Štrbková

Verzia pre tlač