Uverejnené

VEĽKÁ NOC – HLAVNÝ KRESŤANSKÝ SVIATOK A JEHO ODKAZ PRE DNEŠNÉHO ČLOVEKA

Pre mňa je Veľká noc povzbudením na ceste oslobodenia sa od všetkých zbytočností k tomu podstatnému: Žiť ako Ježiš v službe druhým a nemerať zmysel života úspechom a vlastným presadzovaním sa, ale ochotou byť tu pre druhých a pre nich niečo aj obetovať. A ešte pre mňa znamená nádej, že smrť je len bránou do nového života.

A čo si o tom myslia ďalší kresťania? Prečítajte si ich odpovede na nasledujúce otázky.

Prečo si myslíš, že je Veľká noc hlavným kresťanským sviatkom?
► Veľká noc – to je obdobie, keď si môže človek uvedomiť, aká veľká je Božia láska k nám, lebo obetoval svojho jediného Syna za očistenie ľudí od hriechu.
► Už od mladosti ich prežívam oveľa silnejšie ako Vianoce. Na Vianoce sa Kristus narodil, ale na Veľkú noc nás spasil.
► Aj napriek Kristovmu hroznému utrpeniu sú to sviatky NÁDEJE. Sú vyústením a dovŕšením Kristovho príchodu na svet s posolstvom lásky.
► Pretože sa udiala najdôležitejšia vec v dejinách vesmíru, vďaka ktorej máme nádej.
► Priniesla nový život a tá ponuka platí stále.
► Pretože rieši hlavný problém každého človeka všetkých čias.
► Pretože sa v ňom naplnilo poslanie Ježiša, Boha medzi ľuďmi. Jeho dielo bolo vtedy – ako on sám povedal – dokonané. Spása je tu!
► Lebo vtedy nám dal Boh nádej na večný život.
► Sú hlavným kresťanským sviatkom preto, lebo v nich dostávame veľký dar prostredníctvom vzkriesenia Ježiša Krista. Znova máme možnosť s Kristom prežiť jeho utrpenie, znova sa nám otvára brána nebies. Máme príležitosť si uvedomiť, že aj tak veľmi obávaná smrť je v skutočnosti len bránou do lepšieho, pre ktoré sa už tu môžeme rozhodnúť.
► Ježiš nás svojou smrťou zachránil zo zajatia diabla. Boh urobil niečo neuveriteľné – sám seba zničil, aby sme my mohli žiť. Veľká noc je najväčší dôkaz Božej lásky.
► Pretože prostredníctvom smrti a vzkriesenia Ježiša Krista sa nám otvára možnosť obnovy nášho života a navrátenie šance byť opäť so svojím Stvoriteľom.
► Už pri Ježišovom narodení nám Boh naznačil, čo všetko je pre nás a našu spásu ochotný urobiť, a na Veľkú noc sa táto láska dovŕšila, ukázala sa v plnosti a zvíťazila nad smrťou.
► Kľúčovým bodom kresťanskej viery je okamih, keď Ježiš Kristus vydal sám seba za človeka. To je Veľká noc. A nielen to, Kristovo víťazstvo prekonáva smrť svojím vzkriesením.
► Pre udalosť, ktorou je ukrižovanie, Pánove vydanie sa za nás a jeho zmŕtvychvstanie, ktoré nás zachránilo a napĺňa nádejou…
► Pretože sa vtedy slávi ústredné tajomstvo spásy.
► Veľká noc je kresťanským sviatkom, ktorým si pripomíname zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Poslal ho Boh, aby na seba vzal všetky hriechy sveta, hriechy každého z nás, a prostredníctvom smrti na kríži nás vykúpil pre život věčný.
► Pretože na Veľkú noc kresťania oslavujú podstatu svojej viery – že Ježiš človek a súčasne Boh sa nechal rukami ľudí zabiť. Preto, aby smrť a zlo stratili nad ľuďmi moc. Ježiš bol vzkriesený a ponúka nový život každému človeku spolu s nekončiacou sa Božou láskou a odpustením.
► Z môjho pohľadu preto, lebo prežívame a slávime udalosti, keď Ježiš svojou smrťou a vzkriesením „otvoril nebo“ pre každého človeka.
► Pretože sa stalo to najdôležitejšie pre celé ľudstvo – získali sme stratený prístup k Bohu…
► Veľká noc je pre mňa veľký skutok Božej lásky. Oslava zmŕtvychvstalého Krista, ktorého láska ku mne, k nám, nemá výhrady ani podmienky.
► Práve na Veľkú noc si pripomíname a vo viere znova prežívame jadro Božieho posolstva – Boh sa stal človekom, aby nám bol čo najbližšie, vo všetkom, čo sme a čo prežívame, zjednotil sa s nami aj v našej smrti – odlúčenosti, prázdnote, v ktorej ľudstvo žilo/žije. Svojou smrťou z lásky k nám však moc smrti zlomil, a tak nám otvoril cestu k plnému životu a k spoločenstvu s Bohom, ku ktorému nás stvoril a osobne aj pozýva.
► Ježiš dokázal svoju lásku k nám, keď ju ľudia nechceli inak pochopiť, ale premohol smrť a vstal z mŕtvych. A preto máme nádej aj my, že s Ním budeme žiť večne. Človek predsa potrebuje nádej, inak je život nezmyselný.

Čo je hlavným posolstvom Veľkej noci pre dnešného človeka?
► Pre mňa je Veľká noc časom, keď sa môžem zastaviť v tomto rýchlom svete a uvedomiť si, ako veľmi ma Boh miluje a ako ja s jeho láskou a milosrdenstvom nakladám. Je to čas na nové obrátenie sa na Božiu cestu a nový začiatok.
► Dnešný človek je úplne rovnaký človek ako ten, ktorý žil pred dvomi storočiami alebo dvomi tisícročiami. Odmietam vety typu „tá dnešná mládež…“ Choďte sa pozrieť do Pompejí, kde je zakonzervovaný životný štýl z Kristových čias, a uvidíte, že ľudia vtedy riešili celkom rovnaké otázky a problémy, aké riešime dnes my. Zásadným medzníkom je viera. Pre toho, kto tento Boží dar má, je Veľká noc skutočne hlubokým sviatkom, pre toho, kto ho nemá, je to iba akýsi „sviatok jari, pri ktorom sa behá s korbáčom“.
► Že Kristus za nás zomrel a vstal z mŕtvych, a tak premohol smrť – preto máme prisľúbený večný život, nový život, vzkriesenie.
► Že je možné žiť vo vnútornej slobode a učiť sa milovať.
► Biblický Adam je typ človeka, ktorý hreší, a potom hľadá výhovorky. Kristus dokázal s láskou a bez viny trpieť a zomrieť za cudzie hriechy a výhovorky.
► Boh nás nenechal stratených, znova otvára nebo. Daroval nám život svojho Syna…
► Pre mňa je hlavným posolstvom to, že On vstal zmŕtvych a dal nám nový smer, novú nádej, a tak aj ja chcem vstať zo svojich hriechov a ísť ďalej, ísť za Ním.
► Práve spôsob, ako žiť aj v bolesti a v nezdaroch – podľa Kristovho prikladu milovať a veriť aj v tých najťažších situáciách života. A to nielen v bolesti fyzickej, ale aj duchovnej… Aké muselo byť pre Krista bolestivé cítiť sa opustený od Otca… Veľká noc je pre mňa najväčším dôkazom Božej lásky. Toho, že ma niekto tak miluje, že sa kvôli mne nechá ponižovať, biť, nechá na seba pľuvať, úplne sa zriekne svojej dôstojnosti, svojej veľkosti, svojej moci… Že za mňa dokonca zomrie… Že Ten, kto je Nesmrteľný, prijme dobrovoľne smrť, aby sme my ani v umieraní a opustenosti neboli sami… A taktiež to, že ja nemusím byť skvelá a dokonalá… Svojou smrťou na kríži mi Ježiš hovorí: Ja viem, že si to zbabrala, ale neboj sa, ja som to vzal na seba. A len ja ťa z toho môžem dostať…
► Máš možnosť znova žiť. Dôstojnosť, o ktorú sa ťa snažil pripraviť hriech, je ti navrátená. Mandát nad tebou, ktorý si hriechom odovzdal nepriateľovi, je znova vrátený do Božích rúk.
► Že nás má Boh tak rád, že neváha za nás položiť život, dáva nám príklad a ukazuje nám, ako máme konať aj my, aby sme s ním boli spojení už tu na zemi a raz zjednotení v nebi. Učí nás nielen nechať sa Ním obdarovávať, ale aj dávať seba.
► Ježiš prišiel, aby ťa spasil – ničoho väčšieho niet, a je len na tebe, či tomu uveríš, povieš svoje áno a necháš sa viesť jeho Duchom… Pre mňa osobne je to obdobie uvedomenia si svojej hriešnosti a dopumpovania energie a hlavne nádeje na ďalší rok.
► Že Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nikto, kto v neho uverí, nezahynul, ale mal život večný.
► Veľká noc mi každý rok pripomenie, ako nekonečne nás Boh miluje, keďže poslal svojho jediného Syna, aby nás vykúpil z hriechov a otvoril nám bránu do nebies. Taktiež si vždy uvedomím, že život na Zemi je len „prestupná stanica“ a že smrťou sa náš život nekončí, ba, naopak, začína.
► Že Dobro (Boh) vždy zvíťazí nad zlom, aj keby sa na chvíľu (možno aj na dlhú chvíľu) zdalo, že je to naopak. Nádej, že konečné slovo vo svete, ale aj v živote každého človeka bez rozdielu, bude mať Boh so svojím odpustením a uzdravujúcou mocou, so svojou nekonečnou úctou a láskou ku každému jednotlivému človeku aj s jeho celým životným príbehom.
► Nebojte sa, ja som s vami po všetky dni…
► Hlavným posolstvom je sloboda, ktorú sme vďaka Kristovi získali.
► Žiť s láskou k druhým ľuďom, žiť s nimi „obyčajný“ život a prežívať s nimi ich bolesti, starosti i radosti.
► Boh je láska. Každého človeka, ktorého stvoril, miluje takou láskou, že pre jeho záchranu je ochotný urobiť všetko – stať sa človekom, vydať samého seba, prijať potupnú smrť, a tak postaviť most medzi seba a porušené stvorenie.
► Prinášať Kristovu lásku do sveta, z ktorého sa úplne vytráca…

Týka sa posolstvo Veľkej noci len kresťanov?
► Myslím si, že pravý význam a posolstvo Veľkej noci sa týka len kresťanov. Ja (v čase, keď som Boha nepoznal) som o pravej hĺbke Veľkej noci nemal ani potuchy.
► Ano, viac-menej si to myslím.
► Ak je človek uprimný a k sebe pravdivý, je zachránený pre večnosť. Lotor na pravici taký bol, aj keď až v okamihu smrti. Bolo mu povedané: Ešte dnes budeš so mnou v raji…
► Myslím si, že sa týka aj nekresťanov, ale si ho veľmi neuvedomujú. Avšak táto ponuka stále platí – pre všetkých, lebo keby sa ich netýkala, tak by neplatila.
► Nie, každému ponúka nádej a lásku.
► Týka sa všetkých ľudí. Raz človek pocítil slobodu voľby dobra či zla. To je všeľudský problém, ktorý vznikol pred kresťanstvom aj židovstvom: poznať dobro a zvoliť zlo, ktoré odporuje Božiemu slovu (Desatoru), alebo prirodzenému zákonu (svedomiu). Potom človek prežíva svoju drámu (tú zviera nepozná) a túži po vyslobodení, či je kresťan alebo nie. Že to poznajú aj nekresťania, vidíme pri rímskom básnikovi Ovídiovi (43 pr. Kr.–18 po Kr.), ktorý povedal: Video meliora proboque, deteriora sequor, t. j. Vidím a schvaľujem dobré, no riadim sa zlým. Tento problém podrobne rozoberá ap. Pavol (Rímskym 7,14-25), on však už vidí záchranu v Bohu, prostredníctvom Ježiša Krista, nášho Pána. A to je asi obsah aj zmysel posolstva Veľkej noci. A to, že aj neveriaci, resp. pohania, sú povolaní k spáse, je doložené v Biblii, napr. v Mt 8,11; Lk 13,29; Jn 10,16; Sk 10 a inde.
► Áno aj nie. Ponuka spásy je tu pre každého človeka, ale neveriaci na ňu väčšinou nereagujú… a tak som na jednej strane celkom rád, že nám Veľká noc nezosvetštela natoľko, aby sme boli nútení počas celého pôstneho obdobia počúvať v obchodoch a médiách akože kresťanské piesne rôznej kvality podobne, ako sa to stalo zvykom počas adventu.
► Asi áno, teraz nenachádzam posolstvo pre nekresťanov, snáď nádej, ale tá je taktiež tajomstvom…
► To záleží na tom, ako sa my kresťania k tomu postavíme. Kresťanské posolstvo je tu pre všetkých ľudí, dokážeme ho však hlásať tým ostatným? Dokážeme zvestovať našim nekresťanským blížnym radostnú zvesť?
► Myslím si, že práve moment „smrti a zmŕtvychvstania“ v každodennom živote (keď prežívam bolesť, ale aj napriek tomu sa snažím milovať svojich blížnych) je univerzálnym posolstvom pre každého človeka.
► Určite nie, ale neviem, či to vôbec môžu nekresťania pochopiť. Posolstvo Božej lásky bez pochopenia Božej veľkosti a moci – z toho by asi vyšiel skôr taký nejaký boh-slaboch, taký milý deduško. Alebo vnímajú Ježiša ako vizionára, idealistu, ktorý na to v tomto svete doplatil… V podstate je to tak, ako píše ap. Pavol – pre niektorých je kríž bláznovstvom, pre niektorých pohoršením…
► Asi ani my kresťania nechápeme úplne vždy, čo Veľká noc vlastne znamená. Možno keby sme to lepšie chápali, bolo by to na nás aj viac vidno – a potom by sa jej posolstvo asi stalo zrozumiteľnejším aj pre nekresťanov.
► Nie, týka sa všetkých, ale vzhľadom na to, ako tajomstvo Veľkej noci vyprázdňujú sami kresťania, je ťažko zrozumiteľné ostatným.
► Nie, týka sa všetkých, ktorí uverili/prijali alebo raz uveria/prijmú Božiu lásku.
► Týka sa predovšetkým každého, kto napriek všetkému skutočne ťažkému, zložitému a bolestnému, neprestal veriť v dobro. Veľká noc zvestuje všetkým bez rozdielu: Boh bude mať posledné slovo. Nespočíva v pomste, zdrcujúcom rozsudku či utrpení ľudí. Spočíva vo víťazstve života nad smrťou.
► Nie, týka sa to každého, pretože Ježiš zomrel za nás všetkých, bez rozdielu, či sa k nemu v živote prihlásim, a to je tá úžasná správa.
► Je určené všetkým ľuďom, ktorí ho chcú prijať.
► Myslím si, že to pravé posolstvo sa týka len kresťanov. Neveriaci ľudia totiž často ani netušia, čo sa vlastne oslavuje! Vedia len, že Veľká noc existuje, no často má pre nich význam len nejakého tradičného sviatku spojeného s maľovaním kraslíc, pletením korbáčov, oblievačky a pod. Vnímajú ho viac ako sviatok jari. Je teda hlavne a len na nás kresťanoch, aby sme sa snažili pravý význam tohto sviatku dnešným, moderným ľuďom priblížiť a poukázať na jeho pravý zmysel.
► Ježiš zomrel, bol vzkriesený a žije pre všetkých bez akýchkoľvek výnimiek. Nádej na Božiu blízkosť bez konca, na odpustenie a na život, ponúka každému. Ježiš nie je „majetok“ len kresťanov.
► Týka sa všetkých ľudí, pretože Božie kráľovstvo je otvorené pre každého.
► Nie,kresťania majú len to šťastie, že to vedia.
► Netýka, Veľká noc je pre mňa veľkým skutkom Božej lásky. Oslavou zmŕtvychvstalého Krista, ktorého láska ku mne, k nám, nemá výhrady ani podmienky.
► Nie, týka sa všetkého stvorenia.
► Má význam pre celé ľudstvo. Je to výzva pre všetkých. Niektorí však ešte o Kristovi nepočuli, mnohí zmenia svoj smer až počas života, možno až v posledných chvíľach života…

Zaujímavé názory, pravda? Ešte pripomenieme, že na otázky odpovedali kresťania rôzneho veku. A ako ste na tom vy? Už ste si niekedy položili podobné otázky? Ak ešte nie, skúste si na ne odpovedať práve teraz.

(zdroj: www.vira.cz)

Verzia pre tlač