Uverejnené

POSOLSTVO VIANOC

Na tejto zemi sa v historicky danom čase narodilo ľudské, a predsa neobyčajné dieťa – Boží Syn, náš Spasiteľ. Ten, ktorý prichádza za ľuďmi aj napriek tomu, že ho to bude stáť život. To je pravý význam Vianoc.

Boh je láska

Ľudia hľadajú životnú cestu, ktorá by bola zmysluplná, bez vojen a trápenia. Chceli by, aby sa všetci mali radi, a tak prežívali len samé šťastné dni. No koľko tu už bolo rôznych „spasiteľov“, ktorí tvrdili, že vybudujú raj na zemi a nakoniec sa vždy ukázalo, že to boli iba podvodníci.
Boh je trpezlivý. Netrestá človeka podľa jeho skutkov. Ponúka človeku svoju pomoc. V Biblii čítame: Lebo tak Boh miloval svet, že svojho jednorodeného Syna dal, aby nezahynul, ale večný život mal každý, kto verí v Neho. (Ján 3,16) Ako človek odpovedá na túto ponuku? Väčšina ľudí ju odmieta. Idú si svojou vlastnou cestou a dúfajú, že si bez Boha vystačia. O tom, aké to prináša ovocie, môžeme denne čítať v novinách: Polícia robí kurzy sebaobrany pre seniorov, aby sa mohli brániť proti svojim deťom a vnúčatám, ktoré ich psychicky a fyzicky týrajú. Ale aj niektorí rodičia týrajú svoje deti, a potom sa cítia dotknutí, keď ich polícia obviní… Keď sa novinári pýtali Nicolasa Wintona, zachráncu židovských detí, na jeho názor, ako možno zmeniť svet k lepšiemu, povedal: Ľudia to neradi počujú, ale musíme sa vrátiť k láske, porozumeniu, odpusteniu… inej cesty niet. Áno, to je tá jediná správná cesta. Musíme sa vrátiť k Bohu, pretože Boh je láska.

Ježiš sa narodil aj pre teba

Ježiš sa narodil aj pre teba –
nech už si starý či mladý,
šťastný alebo nešťastný,
úspešný alebo neúspešný…
Narodil sa pre teba a k tebe chce prísť.
Chce prísť,
aby ti ukázal nádej,
ktorá nezávisí od tvojich schopností,
výhier či prehier.
Chce prísť,
aby ti otvoril cestu k bohatstvu,
ktoré nezávisí od tvojej snahy,
ani od miery inflácie.
Chce prísť,
aby ti ukázal,
že ti môže byť odpustené
a že aj ty môžeš mať naplnený život…

Vianoce znamenajú stretnutie s láskou,
s láskou Božou,
ktorá v dieťati Ježišovi prišla na svet.
S láskou,
ktorá sa ponúka celému ľudstvu,
ale ktorá sa súčasne nevnucuje
ani jedinému človeku…
S láskou,
ktorá otvára dvere viery,
no nemá žiadne donucovacie prostriedky,
aby zlých ľudí prinútili konať dobro.

Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, láska sa nevystatuje a nenadúva; nie je neslušná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nezmýšľa zle, neraduje sa z neprávosti, ale teší sa s pravdou; všetko znáša, všetkému verí, všetkého sa nádejá, všetko pretrpí. Láska nikdy neprestane. Ale proroctvá sa pominú, jazyky umĺknu, poznanie sa pominie. (1. Korintským 13,4-8)

Do tvrdého sveta vstupuje krehké Dieťa,
prichádza oslobodiť človeka
zapleteného do siete nenávisti
a zotročeného mnohými roztržkami.
Boží Syn dáva nádej,
že napriek toľkým problémom a ťažkostiam
nakoniec vyraší v ľudských srdciach pokoj,
radosť a láska.

Lebo dieťa sa nám narodilo, syn nám je daný, a kniežatstvo bude na jeho pleci, a nazovú jeho meno: Predivný, Radca, Silný Bôh, Udatný Hrdina, Otec Večnosti, Knieža Pokoja.(Izaiáš 9,6)

Na Vianoce
sa živý a všemocný Boh
z lásky stáva celkom malým a slabým.
Stvoriteľ sa vydáva svojmu stvoreniu,
aby mu dokázal:
Pozri sa,
nechcem
– nie som schopný –
ti spôsobiť nič zlé.
Prichádzam k tebe s prázdnymi rukami
a budem v tebe rásť len tak rýchlo,
ako mi to ty dovolíš.
Prichádzam k tebe,
Ja – Boh,
ktorý sa stal človekom.

Tak prišiel Kristus na svet
a čaká.
Čaká na teba.
Za podobou dieťaťa Ježiša je veľké tajomstvo:
Boh chce byť aj tebe nablízku!
Nikto ťa nenúti pristúpiť k jasliam,
no je tam miesto aj pre teba.
Aj tam sa môžeš vo svojom srdci
stretnúť s Bohom.
Naplnenie a záchrana,
ktoré v jesliach začínajú,
sú určené aj pre teba.

Boh totiž nie je kdesi ďaleko,
ukrytý v nekonečne.
Nie je kdesi v oblakoch.
On je medzi nami a s nami.
A keď prišiel na svet viditeľne
ako bezmocné dieťa,
dýchal náš vzduch,
nosil naše oblečenie,
jedol naše jedlo.
Stal sa bratom všetkých ľudí
a teraz klope aj na dvere tvoho srdca.
Túži sa stretnúť aj s tebou.
Necháš ho stáť vonku
alebo mu otvoríš?

Aby človek už nikdy nebol sám

Medzi nami žije veľa ľudí, ktorí sú opustení, nemajú rodinu ani priateľov. Samotu zaháňajú tým, že počúvajú rozhlas, alebo sledujú televíziu. Je pre nich bežnou realitou, že za celý deň s nikým neprehodia ani slovko. V jednom časopise som čítal takéto svedectvo: „Pre mňa je najhoršia samota, cítim sa úplne na dne… ťahá sa to so mnou už od detstva, napr. také Vianoce – pre ostatných sú symbolom pokoja a pohody, ale pre mňa znamenajú peklo na Zemi…“
Počas roka je veľa sviatkov a významných dní, ktoré prežijeme bez akýchkoľvek emócií, v našej duši nezanechajú žiadne stopy. Cez Vianoce je to však inak. Počas týchto sviatočných dní akoby Boh vložil do srdca človeka túžbu po spoločenstve. Túžime po blízkom človeku, ktorý by nás mal skutočne rád, ktorý pochopí naše problémy a ktorý nás poteší, keď sme smutní. Ale čo keď sa taký človek nenájde? Keď napriek všetkej našej snahe ostávame stále sami?
Poznáte vo svojom okolí takýchto ľudí? Opustených, osamelých? Pomôžte im tohtoročné Vianoce prežiť inak! Nájdite ich, navštívte alebo pozvite na návštevu! Porozprávajte im o tom, ako Boh zo svojej milosti poslal na našu Zem svojho Syna – Ježiša Krista, ktorý sa pre nás narodil v Betleheme. Keď dospel, kázal ľuďom o Božej láske, nakoniec trpel za naše hriechy, bol ukrižovaný, avšak na tretí deň vstal z mŕtvych. A žije aj dnes! Už nikdy nemusia byť sami! Ježiš ich má rád, túži byť aj s nimi. Môže sa stať ich skutočným priateľom.
Ježiš odhalil tajomstvo smrti a ponúka večný život. A to je posolstvo, ktoré máme niesť ľuďom vo svojom okolí. Lebo člověk, ktorý má osobný vzťah s Ježišom Kristom, stáva sa novým stvorením. Odpustenie a láska je príčinou jeho radosti. No ten, kto neuverí, nedostane sa nikdy von zo začarovaného kruhu sebapozorovania, sebaľútosti či sebectva. Ja osobne viem, že som každý deň až do svojej smrti Bohom milovaný. A to ma upokojuje a pôsobí v mojom srdci radosť. Už sa nemusím zaoberať vlastným JA, už sa môžem vo všetkom spoľahnúť na Boha. Táto orientácia dáva môjmu životu pravý zmysel. A toto by sme mali dopriať a aj priniesť práve tým opusteným a utrápeným ľuďom.

(upr. podla www.vira.cz)

Verzia pre tlač