Uverejnené

STRACH A NEISTOTA

Keď sa príliš sústredíme na to, čo nás ohrozuje, ľahko nás premôže strach.

Ježiš mu odpovedal: Poď! I vystúpil Peter z lode, chodil po vode a šiel k Ježišovi. Ale vidiac, že je vietor, preľakol sa, začal sa topiť a vykríkol: Pane, zachráň ma! Ježiš vystrel hneď ruku, zachytil ho a povedal mu: Ó, maloverný, prečo si pochyboval? (Matúš 14,29-31)

Pri jazde na bicykli platí základná poučka: nepozerať sa na prekážku, do ktorej nechceme naraziť, treba sa pozerať tam, kam chceme ísť. Čím viac sa sústredíme na to, čomu sa chceme vyhnúť, tým skôr sa do toho strafíme.
Niečo podobné platí aj o mnohých veciach, do ktorých sa púšťame. Preto je dôležité mať pred očami cieľ, správny smer, a k nemu napredovať. Lebo keď sa príliš sústredíme na to, čo sa nám stavia do cesty, čo nás ohrozuje, čo robí našu úlohu náročnejšiu, tak nás ľahko premkne strach a pochybnosti. Cieľ sa bude zdať vzdialenejší a nedosiahnuteľný a my stratíme pevnú pôdu pod nohami. Len si spomeňme, koľko vecí sme takto sľubne začali, no po čase sme začali pochybovať, či to vôbec zvládneme, začali sme sa báť neúspechu či problémov a nakoniec sme to vzdali! Na čo sme sa v tej chvíli sústredili?
Dôležité teda je nestratiť zo zreteľa cieľ, ktorý nám vlastne určuje správny smer, a sústrediť sa vždy len na ten najbližší krok. A ak sme sa na cestu vydali na Ježišov pokyn, tak máme aj istotu, že On našu cestu istí. Lebo mať Ježiša pred očami a kráčať s dôverou v jeho slovo, nás môže previesť aj cez tie najťažšie úseky či búrky života. To je liek na naše obavy a pochybnosti. A ak sa aj napriek tomu začneme topiť, On je vždy pripravený vytiahnuť nás a znova postaviť na nohy.

Nemilí sprievodcovia životom – strach a neistota

Nebojte sa tých, ktorí zabíjajú telo, dušu nemôžu zabiť; bojte sa skôr Toho, ktorý aj dušu aj telo môže zahubiť v pekle. Či nepredávajú dvoch vrabčekov za groš? A ani jeden z nich nespadne na zem bez vôle vášho Otca. A vám aj všetky vlasy spočítal na hlave. Preto nebojte sa, vy ste viac ako mnoho vrabcov! Preto, ktokoľvek vyzná ma pred ľuďmi, toho vyznám aj ja pred svojím Otcom, ktorý je v nebesiach; kto by ma však zaprel pred ľuďmi, toho zapriem aj ja pred svojím Otcom, ktorý je v nebesiach. (Matúš 10,28-33)

Dnešný úspech horoskopov, kartárov, pochybných liekov a liečiteľov, či ďalších indivíduí, ktorí ťažia zo strachu ľudí z budúcnosti, svedčí o tom, že ľudia sú stále plní najrôznejších obáv a hľadajú všelijaké životné „istoty“. Strach a neistota sú teda nemilými sprievodcami človeka aj v dnešnom technicky rozvinutom svete a v zlom deformujú životné cesty mnohým ľuďom. Anglický spisovateľ G. K. Chesterton napísal: „Je veľkým omylom myslieť si, že keď ľudia prestanú veriť v Boha, nebudú veriť v nič. Naopak! Budú veriť v čokoľvek!“ A mal pravdu. Dnešní ľudia veria hocičomu a hocikomu. Možno dokonca viac, ako kedykoľvek v minulosti.
Čo to znamená pre nás, pre kresťanov? Aby sme ľuďom vo svojom okolí prinášali ešte intenzívnejšie pravé biblické posolstvo. Aby sme im ukázali na to, že aj dnes a aj pre nich platí Ježišovo NEBOJTE SA! Pán Ježiš nám dáva istotu, že
– pre Boha má každý z nás nesmiernu cenu,
– má o nás záujem a stará sa o nás,
– je pripravený kedykoľvek nám pomôcť,
– je s nami v každej chvíli,
– sme pri ňom v bezpečí,
– u neho máme svoj pravý domov.

Verzia pre tlač