Uverejnené

REBRÍČEK HODNÔT

Ten, kto sa chce naučiť šoférovať, musí všetko potrebné zvládnuť nielen teoreticky, ale aj prakticky. Rovnako dôležitá je aj príprava na rodinný život a riešenie jeho problémov. Že sa to nedá? Ak si budete všímať, ako ľudia okolo vás riešia svoje rodinné problémy, určite sa vy sami pokúsite podobné problémy riešiť inak, lepšie.

Pri rozhodovaní v každodennom živote nám pomáha rebríček hodnôt, ktorý sme si vytvorili. Hodnoty, ktoré určujú náš život sú rôzne – závisia od nášho zamerania, životnéhom štýlu, vytýčených cieľov atď. Pre gazdu je dôležité načas zasiať alebo zasadiť zemiaky, lebo jeho cieľom je dobrá úroda. Pre študenta sú dôležité úspešne zvládnuté skúšky, lebo ho približujú k cieľu doštudovať.
O hodnotách hovoríme aj vtedy, keď ide o život človeka, aj vtedy, keď ide o život rodiny. Pre niekoho má najvyššiu hodnotu rodina alebo dobré fungujúce manželstvo. Pre iného sú to deti, na ktoré je veľmi hrdý. Pre ďalšieho je to vysoké spoločenské postavenie a kariéra. Pre alkoholika je to alkohol, pro toxikomana dávka drogy, pro gemblera automat… pre niekoho to, akú silu si dokázal, keď druhého zranil, zbil, urazil… Hodnoty sú teda rôzne: morálne, ekonomické, peňažné a majetkové, spoločenské, kultúrne…
Existujú hodnoty všeobecné a hodnoty celkom osobné. A my si z nich tvoríme akýsi rebríček – od tých najdôležitejších po tie zanedbateľné – a snažíme sa podľa neho žiť. Je dobré neustále mať na pamäti svoj rebríček hodnôt. Hodnôt, o ktoré sa vo svojom živote snažíme, ktorými sa riadime, aj tých, ktorými by sme sa mali riadiť. To nám potom v každodennom živote pomáha orientovať sa a rozhodovať.
(Jaro Křivohlavý)

Verzia pre tlač