Uverejnené

PREČO EXISTUJE SMRŤ?

K životu každého z nás patrí fakt, že kdekoľvek a kedykoľvek môžeme zomrieť. Najrôznejšia lekárska starostlivosť nám síce môže život predĺžiť, no nedokáže smrť zrušiť! Nie je zmysluplné pred tým zatvárať oči. Prečo existuje smrť, kde sa vzala?! Biblia hovorí: Boh neurobil smrť, ani nemá záľubu v tom, keď hynú živí. Smrť odporuje plánom Boha Stvoriteľa a je „posledným nepriateľom“, ktorého treba premôcť. Smrť je následkom odvrátenia sa človeka od Boha – Darcu života.

Nie sme stvorení pre smrť, ale pre život
Smrť celkom odporuje nášmu najhlbšiemu určeniu a našej najhlbšej túžbe – túžbe po živote. Náš odpor voči smrti je celkom oprávnený.

Smrť je však už premožená
Boh k nám zostúpil v osobe Ježiša Krista a otvoril nám prostredníctvom svojej smrti na kríži a zmŕtvychvstaním cestu k naplnenému životu. On prišiel medzi nás, aby sme mali život a mali ho v hojnosti (Ján 10,10). Boh je tvorcom života! Ježišovo zmŕtvychvstanie je vrcholnou a ústrednou pravdou kresťanskej viery. Svojou smrťou nás Kristus oslobodzuje od hriechu a smrti. Svojím vzkriesením nám otvára prístup k novému a plnému životu. Žiadny človek sa už nemusí báť. Nikto nie je určený na zánik a ničotu. Každý môže žiť plnohodnotný život bez konca. Cesta k nemu vedie cez vzkrieseného Ježiša Krista.

Osobné spojenie s Ježišom Kristom je cestou k životu
Ježiš Kristus hovorí: Vaše srdce nech sa nechveje úzkosťou! Verte vo mňa! Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, aj keby zomrel, bude žiť naveky. Ja som tá cesta, pravda a život! (Ján 11,25; 14,1.6). Vzkriesený Kristus je základom a zdrojom budúceho vzkriesenia človeka: Kristus vstal z mŕtvych ako prvý z tých, ktorí zosnuli… Pre spojenie s Adamom všetci prepadli smrti, ale pre spojenie s Kristom všetci budú povolaní k životu (1. Korintským 15,20-22).

Posmrtný život alebo čo nasleduje po smrti
Ježiš hovorí o dvoch formách života po smrti: jedna je život s Bohom – radosť a plnosť, druhá je život bez Boha – prázdnota, bezútešnosť, nenaplnenie. Záleží na každom jednotlivcovi, pre čo sa rozhodne.

Nebo – je život s Bohom. Je to naplnenie určenia človeka.
V živote každého človeka existujú okamihy vnútorného šťastia: zážitky, harmónia, bezpečie, sloboda, poznanie, istota, sila, pokoj, radosť, láska atď. Toto všetko je len predobraz toho, čo znamená „byť v nebi“, žiť navždy život v plnosti. Takto len tušíme niečo z tajomstva, pre ktoré sme stvorení, ku ktorému môžeme dôjsť a ktoré sa nám otvára. Je to tajomstvo novej formy života, tajomstvo života s Bohom.
Čo oko nevidelo a ucho nepočulo, čo ani človeku na myseľ neprišlo, to pripravil Boh tým, ktorí ho milujú… (1. Korintským 2,9)

Peklo – je život bez Boha. Je to „minutie sa cieľa“, ktorým je pre človeka život s Bohom.
Peklo je stav zúfalstva, nenaplnenia, osamotenosti a nenávisti. Človeka však do tejto bezvýchodnosti nikto nevrhol. Každý z nás sa do nej môže priviesť sám, keď sa uzatvára do seba a hovorí Bohu: Ja ťa nepotrebujem, vystačím si sám… Peklo neodporuje láske Božej, ono je práve jej odmietnutím. Láska sa nemôže vnucovať násilím. Láska sa stáva bezmocnou tam, kde je odmietaná. Peklo je teda dôsledok osobného odmietnutia Boha.
A keď človek počas svojho života vo svojom okolí vytvára ostatným ľuďom a často aj sám sebe „peklo“, keď do stredu všetkého diania dáva len seba, keď nechce pomáhať druhým, nechce ani prijímať pomoc od druhých, keď žije v permanentnej zášti, tak sa potom jeho srdce stáva tvrdé, klamlivo sebestačné a neschopné spolužitia s kýmkoľvek, ani s Bohom nie. Boh však tak, ako dáva každému človeku počas jeho života šancu obrátiť sa k Nemu, túto šancu určite ponúkne aj takémuto jedincovi. A na ňom už ostáva, či ju prijme.

Nechcem zomrieť
Nechcem bez stopy zmiznúť z tohto života. A predsa som zo dňa na deň starší a kráčam smrti v ústrety. Neviem, kedy a kde sa tak stane, len jedno viem určite: smrť na mňa čaká, moja vlastná smrť. V tom okamihu budem musieť všetko opustiť.
Tvárou v tvár smrti človek hľadá nejakú pevnú oporu, niečo, k čomu by sa mohol pripútať. Aké úžasné je vedieť, že kresťan takú oporu má – v Biblii nás Ježiš Kristus uisťuje: JA SOM VZKRIESENIE A ŽIVOT… (Ján 11,25) On je bezpečnou ochranou. Rozhodnutie sa pre Ježiša Krista je rozhodnutie sa pre ŽIVOT!

NEUMIERAM, ale vchádzam do života.
Smrť nie je nejaký prízrak
alebo hrozná príšera,
ako sa to znázorňuje na obrazoch.
Vieme,
že smrť je odlúčenie duše od tela,
nič iné.
A ja nemám strach z odlúčenia,
ktoré ma navždy spojí s dobrým Bohom.
Pre mňa si nepríde smrť‘, ale BOH.
(sv. Tereza z Lisieux)

Verzia pre tlač