Uverejnené

SVET MÔŽE BYŤ LEPŠÍ!

Raz mi ktosi povedal, aký sa cíti bezmocný a zúrivý kvôli všetkému zlu vo svete, pretože sám nemôže nič zmeniť. To však nie je pravda, pretože ak práve v tomto okamihu kdesi túli otecko k sebe svojho malého synčeka, je celý svet lepší, aj keď to nevidíme. A keď sa práve teraz delia dvaja Eskimáci o rybu, tak sa taktiež zmenil svet. Aj keď o tom nebudú informovať žiadne médiá. My všetci môžeme tento svet zlepšovať každý deň, každý okamih jedinou myšlienkou, jediným slovom a jediným skutkom prejavenej lásky.

Všetci sme obdarovaní…

Toľko malých a nepatrných vecí skrášľuje a obohacuje náš každodenný život. Ak sa tým necháme vnútorne osloviť, tak objavíme, ako bohato sme obdarovaní, a pochopíme, že náš život má hlboký zmysel, lebo aj tie nedôležité a zdanlivo nepatrné udalosti získajú svoj význam. Boh sa o nás uchádza v každom okamihu. Dáva sa nám poznať vo všetkých veciach, v každodenných drobnostiach, v malých veciach bežného života. Ponúka sa nám v pozvaní na šálku kávy, pri pozorovaní vrabca, v nečakanom telefonáte… Keď máme otvorené nielen oči, ale aj srdce, jeho stopy objavíme skutočne všade. Lebo Boh je síce veľký, ale dokáže sa neskutočne zmenšiť.

Boh žije aj mimo chrámu!

Boh nie je prítomný len v chrámoch či iných svätostánkoch. On je s nami, aj keď opustíme kostol, je s nami všade. Je všade naživo prítomný. Otázkou je, či si to my skutočne uvedomujeme a či to vnútorne vnímame. Všetko môže byť stretnutím s Bohom – futbalový zápas, západ slnka, pozorovanie drobného chrobáčika, rozhovor s priateľom, aj každé zahryznutie do jablka. Uvedomujeme si to? Vôbec totiž nie je dôležité, čo práve robíme, ale AKO to robíme a AKÍ pritom sme.

Ten, kto sebe nič nedopraje, nedokáže dopriať ani druhým…

Som presvedčená, že taký človek, ktorý si nedokáže užiť veľkú vec či hocijakú drobnosť, je druhým dosť protivný. Často som stretla ľudí, ktorí si v živote nič nedopriali, a preto nedokázali dopriať ani druhým, stále im iba závideli. Vlastne tých druhých ani nikdy nepochopili. Pri štedrosti nie sú najdôležitejšie finančné náklady, ale to, že si na seba navzájom urobíme čas.

Odpovieme Bohu na jeho lásku?

Boha možno nájsť v srdci každého človeka, jeho obraz sa mihne v každej tvári. Boh zanechal svoj rukopis vo vesmíre, v každej hviezde a planéte, vo svete, v prírode, v mori, v každej kvapke, v korune stromu, v každom lístku, v každom človeku. Môžeme ho objavovať v zábleskoch zvláštnych okamihov aj v bežných každodenných situáciách. Daroval nám stvorenie, ktoré nás má privádzať na jeho stopu. Každému z nás sa prihovára iným spôsobom, každému inak odhaľuje svoje vlastnosti. Avšak každého človeka miluje rovnakou láskou, rovnakou milosťou ho volá a s rovnakou trpezlivosťou ho neustále dvíha. Odpovieme mu na jeho lásku?

Verzia pre tlač