Uverejnené

VYHODNOTENIE VIANOČNÉHO KVÍZU 2008

Všetkým deťom, ktoré správne vylúštili tajničku, gratulujeme. Mnohé nám ešte nakreslili obrázok alebo napísali svoj zážitok. Zaujímavé listy a obrázky uverejňujeme.

Jednotlivé úlohy, správne riešenie:
1.IMMANUEL
2.TO ZNAMENÁ (slová do doplňovačky: krtko, stopy, jazyk, slnko, klasy, komín, kvety, banán, brána)
3.BOH (ozdoby, dom, snehuliak)
4.S (anjelov je 20)
5.NAMI
Tajnička znie: IMMANUEL TO ZNAMENÁ BOH S NAMI.

Milá BTM, ďakujeme Pánu Bohu za vašu službu, ktorú preukazujete aj voči deťom. Ďakujeme za kvízy, ktoré sme mohli využiť pri práci s rómskymi deťmi. Stretávame sa s nimi každú sobotu a snažíme sa im priblížiť Pána Ježiša, aby ho tiež osobne spoznali. Mnohé z nich navštevujú špeciálnu osobitnú školu, a preto by potrebovali aj osobitný prístup. Ale oceňujem ich snahu a posielam Vám ich kresby. Jarmila V., Revúcka Lehota

Detské príbehy
● Tento rok sa obchodníci boja, že sa nesplnia ich plány na dobré vianočné tržby. Ľudia vraj menej nakupujú. Nebudú dobré Vianoce! Ako môže byť oslava narodenia Spasiteľa sveta zlá? Často pre darčeky zabúdame na darcu, každý rok. Aj my sa tešíme na darčeky, ktoré dostávame. Tak to bolo aj minulý rok. Dostali sme krásne dary: spoločenské hry, hojdacieho koňa, autodráhu, bábiky a knihy. Chceli sme sa s nimi stále tešiť. Ale rodičia rozhodli, že ideme do Betánie, kde budeme počúvať príbeh o narodení Pána Ježiša a my deti budeme spievať vianočné piesne a recitovať básne. Keď sme tak urobili a videli sme ako sa starí a chorí ľudia, ktorí tam bývajú, tešili, na naše darčeky sme ani nepomysleli. Veď nás predsa doma počkajú a prázdniny sú ešte pred nami. Marína L., 10 rokov.

● Minulé Vianoce boli krásne. Každý dostal svoj darček. A najväčší dar sme dostali všetci na prvé Vianoce a to Pána Ježiša Krista. Mali by sme ďakovať za najväčší dar, ktorý nám dal náš Pán Boh. Zuzana K., 10 rokov.
● Moje Vianoce boli super! Na 1. vianočný sviatok večer sme si každý pripravili program, ktorý sme potom predviedli. Bol to náš darček pre Pána Ježiša. Tiež sme si porozprávali (každý si vybral postavu) vianočné pásmo. Tohtoročné Vianoce rodičia nenakupovali darčeky po meste. Ale aj tak ocko s mamkou nejaké darčeky našli a objednali. Uvedomili sme si, že ten najväčší dar na svete je Pán Ježiš, ktorého Boh poslal k nám na zem, aby za nás zomrel, a tak nás vykúpil z večnej smrti. Moje dve sestry nám, ako rodine, kúpili hru Biblické putovanie. Je to super hra s viacerými možnosťami a s poznávaním Biblie. Veľmi nás baví a už sme sa ju veľakrát hrali. Aj hru od Vás, V jeho stopách, sme sa tiež niekoľkokrát hrali. Lyduška R., 11 rokov.

Monika Anderková. 7 r., Jelšava

● Všetci sme sa na Vianoce tešili. Aj na darčeky, ale hlavne na Štedrý deň. V srdci som si pomyslela: možno presne v tento deň príde Pán Ježiš na zem po druhýkrát. Nevedela som, či sa to stane alebo nie. Nakoniec som to nechala tak – keď sa to stane, tak sa to stane. Ale uvedomila som si, že sa na tieto Vianoce musím pripraviť – v srdci. Nakoniec už predsa prišiel Štedrý deň. Tešila som sa. Robila som koláčiky s mojou sestrou. Pomáhala som aj pri obede. Po obede sme ozdobovali vianočný stromček. Ocko s bratom varili večeru. My sme si zatiaľ upratovali izbu. Nastal večer. Bola som zvedavá, čo bude potom. Pri večeri sme zapaľovali sviečky. Aj ja som chcela zapáliť svoju sviečku, ale dosť som sa bála. Povedala som ockovi, aby na mňa dával pozor a skúsila som to. Prvú zápalku som zapálila, ale celá mi zhorela. Druhú som zapálila a už mi to išlo lepšie, už bol plamienok aj na knôtiku. Povzbudzovala som potom aj mojich súrodencov. Po večeri sme pozerali film, a potom sme sa už mali ísť umyť a ísť spať. Nevedela so, prečo už musíme ísť spať. Zistila som, že Pán Ježiš sa narodil na 1. sviatok vianočný. Náš program sme mali tiež na 1. sviatok vianočný. Darčeky sme mali až na 2. sviatok vianočný. Spoločenstvo s Bohom a s rodinou sa mi páčilo! Tieto Vianoce boli veľmi pekné! A naučila som sa tiež veľa nových vecí. Janka R., 9 rokov.
● Spomínam si na jednu príhodu, keď sme boli ešte veľmi malí. Mávali sme doma na Vianoce živého kapra. Plával nám vo vani v kúpeľni. Najmladšej sestre sa veľmi páčil, stále ho chodievala obzerať. Na druhý deň večer som sa išla kúpať. O chvíľu prišla za mnou najmladšia sestra. Vo vode plnej peny čosi hľadá… Dovtípila som sa, že zrejme toho kapra. Nahlas som sa rozosmiala. Vysvetlila som jej, že sme kapra odniesli do vane v práčovni. Vždy sa dobre zasmejem, keď si na to spomeniem. Marta K., 18 rokov

Marta Kostolňáková, 18 r., Oravská Lesná

● Na Štedrý večer moja celá rodina aj moje kamarátka chodíme do kostola. Každý rok, keď sa zakončí kostol, idú moji rodičia k starej mame a moja najlepšia kamarátka Zdenka a ja ideme domov. Ale vlani to bolo všetko inak. Keď som prišla domov, pod stromčekom boli darčeky. Na jednom z nich bol odkaz: Najlepšej kamarátke na celom svete. Keď som si to prečítala, vošla so izby moja kamarátka. Poďakovala som sa jej za darček, a potom som aj ja ju potešila svojím. To boli najkrajšie a najzaujímavejšie Vianoce. Anna H., 14 rokov.

Jožko Anderko, 12 r., Jelšava

● Vianočný zázrak. V jeden pekný nedeľný večer, keď boli Vianoce, sme išli do kostola. Ja som tam vystupovala v nedeľnej besiedke. Mali sme pripravenú malú scénku, ktorá mala súvislosť s anjelom. Autobus nás doviezol do kostola a ja som rýchlo išla na besiedku, mali sme si ešte preskúšať scénku. Hrala som anjela. Bola som pomocník Pána. Mala som trému a strach. Ale keď som sa postavila pred tých ľudí, tak zrazu zo mňa tréma opadla. A vtedy som pochopila, aký je Pán Ježiš pre mňa dôležitý. R. Lukáčová, 12 rokov.
● Keď som bol menší, tak mojím najkrajším zážitkom z Vianoc bol ten, ako som sa vždy po štedrovečernej večeri tešil z darčekov. So starkou som sa bol aj sánkovať, a potom sme šli na polnočnú omšu. Lukáš Š., 11 rokov.
● Tieto Vianoce sú najkrajšie preto, že sme všetci spolu. Ale tieto Vianoce k nám pribudne moja malá sestrička Miriam. Dajana H., 9 rokov.

Noémi Krupová, 13 r., Giraltovce

● Keď som sa rozprávala s mamkou, tak mi povedala, že tieto Vianoce nebudeme mať darčeky. Smutná som sa zatvorila do izby a modlila som sa k Bohu. A povedala so mu všetko, aj to, že viem, že darčeky nie sú to najpodstatnejšie na Vianoce. A tak som ho poprosila o to, ako môže, nech sa postará, aby sme tie darčeky dostali. Bolo to deň pred Štedrým dňom. Aj ocko už bol doma. Keď som išla spať, začula som, ako sa rodičia rozprávajú. Na Štedrý deň som vstala a pomáhala mamke v kuchyni. Tesne pred večerou sme išli na bohoslužby. Keď sme sa vrátili a ja som vošla do spoločnej izby, zbadala som darčeky. Bola som rada a ďakovala som Bohu. Noémi K., 13 rokov.

Výhercovia:

Záhumenský Jeremiáš, 034 81 Lisková 98, 5 r.
Ciortan Sara, Na Graniari 34, 974 01 Banská Bystrica, 6 r.
Vajda Benjamín a Jonatán, Richvald 191, 085 01 Bardejov, 7 a 5 r.
špeciálna odmena pre rómske deti z Jelšavy (Jarmila a Miroslav Vdoviakovci zo zboru
BJB Revúcka Lehota, bytom asi v Mokrej Lúke)

Filip Gages, 11 r., Aradáč, Srbsko

Ivetka Solvajsová, 9 r., Žaškov

Jonatán Vajda, 5 r., Richvald

Jeremiáš Záhumenský, 5 r., Lisková

Kristína Juhaščiková, 11 r., Hermanovce n T.

Katka Zemánková, 10 r., Trenčianska Túrna

Mirko Káč, 10 r., Jelšava

Ondrík Griglák, 8 r., Hôrka

Verzia pre tlač