Uverejnené

MOC MODLITBY

Modlitba má najväčšiu moc na svete, lebo dokáže pohnúť rukou Toho, ktorý hýbe svetom.

Preto nezanedbávajme modlitby, neospravedlňujme sa falošným poukazovaním na zhon dneška. Ten, kto nemá čas na modlitby a náhlivo uteká do práce, aj pracuje v zhone, rozladení, nepokoji a podráždení. Na jednom bavorskom dome je nápis: Ako brúsenie kosy nezdržuje kosbu, tak ani modlitba nezdržuje prácu. Práve ten, kto chce dobre a rýchlo kosiť, neľutuje čas na poriadne nabrúsenie kosy. Práce mu ide oveľa lepšie, ako tomu, kto „sa nezdržiaval“ brúsením. Ten, kto sa úprimne modlí, je naplnený láskou, radosťou, pokojom a trpezlivosťou. Čas vynaložený na modlitbu sa nám bohato vráti. Víťazná moc Krista – v ktorého mene prosíme – ukrižovaného za nás, sa pri nás určite prejaví.

WORLD DAY OF PRAYER (WDP) – Svetový deň modlitieb
História Svetového dňa modlitieb sa začala písať v roku 1887. Vtedy sa zišlo v Missouri (USA) 300 žien z jedenástich kresťanských cirkví, aby založili misijné združenie žien na pomoc biednym prisťahovalcom, ktorí prichádzali za prácou do Ameriky. Neskôr slávenie dňa modlitieb nadobudlo nové smery a rozšírilo sa do celého sveta.
Od roku 1927 možno už hovoriť naozaj o Svetovom dni modlitieb. V Európe sa toto ekumenické laické hnutie rozšírilo najmä po 2. svetovej vojne. V roku 1968 vznikol Medzinárodný výbor WDP so sídlom v New Yorku a Svetovým dňom modlitieb sa stal prvý marcový piatok. Odvtedy sa toto hnutie rozšírilo do vyše 170 krajín sveta. Biblické texty a modlitby na bohoslužbu pripravujú každý rok kresťanky z inej krajiny. Tento rok ich pripravili veriace ženy z Papuy Novej Guiney, konal sa 6. marca a jeho témou bolo: V Kristovi sme mnohí jedno telo. Finančná zbierka, ktorá sa pravidelne koná pri týchto modlitebných stretnutiach, sa poskytuje na konkrétne schválené projekty danej krajiny. Výnos tohtoročnej zbierky bol určený na zlepšenie ekonomickej a sociálnej situácie rodín v Papuy Novej Guinei.
Ten, kto sa nestihol do WDP zapojiť, má ďalšiu možnosť stíšiť sa už v máji počas Global Day of Prayer – Svetových dní modlitieb.

GLOBAL DAY OF PRAYER (GDOP) – Svetové dni modlitieb
Pripojte sa k miliónom kresťanov z celého sveta, ktorí sa počas Letníc zjednotia v pokání, modlitbách, chválach a uctievaní živého Boha! Modlitebná reťaz bude trvať 10 dní!
Toto modlitebné hnutie sa začalo v r. 2000 v južnej Afrike. Vychádza z textu z 2. Paralipomenon 7,14: Ľud môj, ktorý je pomenovaný po mne, sa pokorí, bude sa modliť, bude hľadať moju tvár a odvráti sa od svojich zlých ciest: vyslyším ho z neba, odpustím mu hriech a jeho krajinu vyliečim. V r. 2001 sa na centrálnom štadióne v Kapskom Meste zišlo 45 000 kresťanov a v r. 2004 sa zapojilo už všetkých 56 národov Afriky! V novembri 2004 vyzvala africká cirkev kresťanov celého sveta, aby sa pripojili, a tak sa 15. mája 2005 na prvom celosvetovom dni modlitieb GDOP (Global Day of Prayer) spoločne modlili kresťania rôznych denominácií zo 150 národov. Vlani sa do GDOP zapojili už milióny kresťanov z 204 krajín.
Tohtoročná výzva znie: Modlite sa za svet! Modlitby pripravili členovia International Prayer Council. Boli preložené do mnohých jazykov (viac informácií o GDOP nájdete na www.globaldayofprayer.com).

Všemohúci Bože – Otče, Syn a Duch Svätý, spolu s veriacimi na celom svete sa zhromažďujeme v Tvojom mene. Ty si Stvoriteľom neba i zeme. Nikto nie je ako Ty, si svätý a spravodlivý na všetkých svojich cestách. Podriaďujeme sa Tvojej autorite ako Kráľovi vesmíru. Modlíme sa jednohlasne, aby sme Ťa vyvýšili v našich srdciach a uctili Ťa pred svetom. Pane Bože, len Ty sám si hoden našej chvály.
Otče, ďakujeme Ti, že tak veľmi miluješ človeka. Dal si svojho jediného Syna Ježiša Krista, aby bol ukrižovaný za naše hriechy a my zmierení s Tebou. Sme vďační, že Teba môžeme volať Otcom a my sa môžeme volať Tvojimi deťmi. Nič nás nemôže oddeliť od Tvojej lásky…
Pane Ježišu Kriste, Ty si Hlavou cirkvi a Pán neba i zeme. Nech sa ľudia každého kmeňa a jazyka stanú Tvojimi nasledovníkmi. Tvoje požehnanie nech prinesie premenu do všetkých národov. Nech je Tvoje kráľovstvo ustanovené v každom národe svete, aby vlády vládli podľa práva a spravodlivosti. A Tvoje meno nech je zvelebené od východu slnka až po jeho západ.
Otče náš, uznávame, že sme zhrešili, že celý svet je v moci hriechu. Naše srdcia sú zarmútené nespravodlivosťou, zlobou a násilím. Hanbíme sa za útlak, rasizmus a krviprelievanie. Zastav zlo, ktoré podporuje násilie a smrť. Prines slobodu od démonického útlaku. Zlom jarmo otroctva, tyranie a chorôb. Naše domovy sú rozvrátené, naše zbory a farnosti sú rozdelené pre vzburu a pýchu. Naše životy sú znečistené sebectvom, žiadosťou, modlárstvom a sexuálnymi hriechmi. Zarmútili sme Tvoje srdce. Zmiluj sa nad nami, prosíme Ťa z celého srdca. Odpusti nám! Vylej na nás svoju milosť a uzdrav našu zem… Svojím Duchom premeň svoju cirkev na obraz Ježiša Krista. Uzdrav tých, ktorí sú chorí, osloboď tých, ktorí sú utláčaní a poteš tých, ktorí sú zarmútení. Vylej svoju lásku do našich sŕdc a naplň nás súcitom, aby sme počuli volanie tých, ktorí sú bez domova, v núdzi a hladní… Naplň nás odvahou aby sme nebojácne kázali tvoje Slovo, a prihovárali sa verne za stratených…
Kráľu slávy, dokonaj svoje dielo v našich mestách, medzi ľuďmi a v našich národoch. Spoločne pozdvihujeme hlas a spájame sa v jednote s veriacimi po celej zemi, všetci spoločne voláme: Pozdvihnite, brány, svoje hlavy! Pozdvihnite sa, vráta večnosti, a vojde Kráľ slávy! Lebo Tvoje skutky zaplavia zem, a Tvoje požehnanie všetky národy, a tak Ťa začnú hľadať a budú sa pýtať: „Kto je to ten Kráľ slávy?” Spoločne odpovieme: On je Boh Všemohúci! Požehnaný je ten, ktorý prichádza v mene Pánovom! Pokry zem svojou slávou tak, ako vody pokrývajú more. Duch a Nevesta hovoria: Amen! Príď, Pane Ježišu!

Verzia pre tlač