Uverejnené

VYHODNOTENIE PRÁZDNINOVÉHO KVÍZU 2008 – CESTY APOŠTOLA PAVLA

Deti mali vylúštiť štyri úlohy – v tajničkách boli ukryté miesta, ktoré navštívil apoštol Pavol na svojich cestách.

1) Z nájdených písmen bolo treba zostaviť mesto: E F E Z
2) Pozbierané mince ukrývali ďalšie miesto: M A L T A
3) V osemsmerovke bolo treba vyškrtnúť tieto slová: loď, kotva, ryba, auto, orol, mrak, laso, slon, ihla, tunel, ovca a stan. Zvyšné písmená tvoria miesto: C E Z A R E A
4) Apoštol Pavol sa nemohol nikdy stretnúť s Dávidom, Abrahámom, Mojžišom, Adamom, Šalamúnom, Evou a Kainom. Prvé písmená týchto mien vytvoria poslednú tajničku, mesto, ktoré Pavol navštívil: D A M A Š E K

Deti mali ešte úlohu napísať nám, čo sa Pavlovi na týchto miestach prihodilo a nakresliť obrázok k niektorému príbehu.

► Apoštol Pavol (predtým Saul) hubil Boží ľud a dával ich do žalára. Bol pri ukameňovaní sv. Štefana. Na ceste do Damašku išiel zajať kresťanov. Pán Ježiš ho oslovil, že prečo ho prenasleduje. Saul uvidel veľkú žiaru, od ktorej oslepol na tri dni. Saul uveril v Pána Ježiša, ktorý ho premenoval na Pavla a vyvolil si ho za svojho apoštola, aby zvestoval ľuďom cestu spasenia. Apoštol Pavol na misijnej ceste do Efezu vkladal na ľud svoje ruky a prišiel na nich Svätý Duch a hovorili jazykmi a prorokovali. A Boh robil veľké divy cez ruky apoštola Pavla. Ja by som chcel byť tiež takým malým apoštolom, aby som ukázal svojej mamke a kamarátom z okolia cestu spásy, aby mali vieru, že aj ich Pán Ježiš Kristus miluje.
(Lukáš Šindelář, Banská Bystrica, 11 r.)


Sofia Demeterová, Belá n. Cirochou, 8 r.

► Efez – keď Pavol prišiel do Efezu, našiel tam učeníkov a spýtal sa ich, či prijali Ducha Svätého. Potom ich pokrstil v mene Pána Ježiša. Potom vošiel do synagógy a neohrozene vystupoval. Malta – keď sa Pavol zachránil na ostrove, zistil, že sa volá Malta. Domorodci, ktorí tam bývali, sa k nim pekne správali. Cezarea – na druhý deň prišiel do Cézarey. Potom vošli do domu evanjelistu Filipa a pobudli tam. Damašek – Saul chcel všetkých veriacich odviesť do Jeruzalema. Ale cestou, keď tam išiel, ožiarilo ho veľké svetlo. Pán Ježiš mu povedal, aby išiel do mesta, ale keď otvoril oči, nič nevidel. Tak ho vzali za ruky a zaviedli ho do Damašku.
(Janka Rišová, Považská Bystrica, 9 r.)


Alexandra Gnipová, Belá n. Cirochou, 8 r.

► V Efeze ho chceli vyznávači Diany zabiť a jeho priatelia ho spustili v koši z mestských múrov. Na Malte stroskotala loď, ktorou sa plavili. V Cezarey ho zajali. A potom bol vo väzení pod ochranou rímskych vojakov, pretože Židia ho chceli zabiť. Cestou do Damašku sa mu zjavil Pán Ježiš a povedal mu: Saul, Saul, prečo ma prenasleduješ? Do Damašku ho doviedli oslepnutého. Potom zase videl a hlásal evanjelium.
(Paulína Ayaziová, Trenčín, 8 r.)

► Apoštol Pavol sa volal Šavol. Bol to prenasledovateľ prvých kresťanov. Raz sa vydal do Damašku a cestou ho zasiahlo silné svetlo z neba. A prihovoril sa mu Ježiš. On uveril v jeho zmŕtvychvstanie. A prijal meno Pavol. Navštívil veľa miest. Odtiaľ písal listy, ktoré sú zahrnuté v Biblii.
(Samuel Oklamčák, Sobrance, 9 r.)


Dušanka Bohušová, Belá n. Cirochou, 8 r.

► V každom meste na neho číhalo nebezpečenstvo. V Efeze ho chceli zabiť pre svedectvo o Pánu Ježišovi. Pri ostrove Malta stroskotali. Domorodci urobili vatru. Keď Pavol nakladal do ohňa drevo, uštipol ho jedovatý had a nič sa mu nestalo. Potom mu donášali nemocných a on skrze Pána Ježiša uzdravoval. V Cezarey Aggeus prorokoval o uverení Pavla. V Damašku bolo obrátenie Saula.
(Kristína Juhaščiková, Hermanovce, 11 r.)


Jožko Šprlák, Čaradice, 7 r.

► Na obrázku je Pavol cestou do Ríma. Zastihla ich búrka. Pavol sa modlí a všetci sa zachránili.
(Jožko Šprlák, Čaradice, 7 r.)

► Pavla často prenasledovali, palicami vyháňali z mesta či vrhali do temnice. Neďaleko ostrova Malta takmer zahynul pri stroskotaní lode, na ktorej sa plavil. On sa však nikdy nevzdával. Všade, kde chodil, hlásal Ježiša a v mnohých mestách založil nové kresťanské spoločenstvá.
(Petra Valachová. Čelovce, 13 r.)


Filip Gages, Aradač, Vojvodina, 11 r.

► Malta – Pavlovi sa prisala na ruku vretenica. Nič sa mu nestalo, striasol ju do ohňa.
Cezarea – Žil tam Kornélius a Filip. Pavol bol väznený. Efez – Uctievali tam bohyňu Dianu, vzbúrili sa proti Pavlovi, musel ujsť. Damašek – Hlavné mesto Sýrie. Pred Damaškom sa Pavol obrátil a začal kázať v meste. Musel ujsť. Zachránil sa tak, že ho spustili z hradieb v koši.
(Marína Lacová, Kalinovo, 10 r.)

► V Efeze mnohí uverili v Pána Ježiša a popálili svoje čarodejnícke knihy. Na ostrove Malta Pavol uzdravil mnoho chorých ľudí. Cezarea – boli v dome Filipa. V tomto meste bol Pavol strážený v Herodesovom paláci. Damašek – tam Pavol hlásal, že Ježiš je Kristus.
(Hana Hroncová, Martin, 8 r.)


Kristína Juhaščiková, Hermanovce, 11 r.

► Efez – zlatník Demeter robil strieborné chrámy bohyne Diany a počul apoštola Pavla, ktorý hlásal, že je len jeden Boh a žiaden modly. A zhromaždil robotníkov, ktorí spolu s ním, pracovali a nahovoril im, že ich remeslu hrozí nebezpečenstvo, že ľudia uveria v Pána Ježiša a nebudú ctiť modly. A tak povstala veľká vzbura a ľudia kričali dve hodiny: veľká je Diana Efežanov! Múdry pisár upokojil zástup a rozpustil ho. Keď potom prestal nepokoj, povolal si Pavol k sebe učeníkov, napomenul ich a odišiel z mesta. Malta – Pavol na ceste do Ríma vyplával zo stroskotanej lode aj s ostatnými ľuďmi (bolo ich 276) a zachránili sa na ostrove Malte. Tamojší obyvatelia rozložili oheň, aby sa stroskotanci mohli zohriať. A keď Pavol nazbieral raždie a priložil na oheň, vyšla vretenica a prisala sa mu na ruku. A ľudia si mysleli, že určite zomrie. Ale Pavol ju striasol do ohňa a nestalo sa mu nič zlé. A keď to videli, vraveli, že je boh. Cezarea – keď v Jeruzaleme chceli Židia zabiť Pavla, tak ho rímsky tisícnik vytrhol z ich ruky a dal ho doviesť do Cezarey v sprievode 200 vojakov, 70 jazdcov a 200 kopijníkov. Pavol tam svedčil vladárovi Felixovi, ktorý ho nechal 2 roky vo väzení. Potom sa Pavol bránil pred Festom a Agrippom. Damašek – Saul veľmi prenasledoval kresťanov a išiel do Damašku a chcel ich zviazaných doviesť do Jeruzalema. Na ceste ho obkľúčilo svetlo z neba a počul hlas, ktorý mu hovoril: Saul, Saul, prečo ma prenasleduješ? Pán Ježiš sa mu predstavil a poslal ho do mesta a keďže oslepol, museli ho vziať za ruku. Tri dni sa postil a robil pokánie. Potom prišiel k nemu Ananiáš a povedal, že je vyvolenou božou nádobou.
(Lenka Hroncová, Martin, 9 r.)


Julka Murcková, Stará Ľubovňa, 10 r.

► Keď sme sa zachránili, dozvedeli sme sa, že ostrov sa volá Malta. Domorodci boli k nám neobyčajne milí. Rozložili vatru a všetkých nás prijali, lebo sa blížil dážď a bola zima. Keď Pavol nazbieral hŕbu raždia a prikladal ho na oheň, hodila sa mu na ruku vretenica, ktorá unikala pred horúčavou. Keď domorodci videli zviera ako mu visí na ruke, hovorili si: Tento človek je určite vrah, hoci sa zachránil z mora. Pomsta mu nedovolila žiť… Oni čakali, že opuchne alebo naraz padne a umrie. Ale keď už dlho čakali a videli, že sa s ním nič zlé nedeje, zmenili mienku a hovorili, že je boh. V tých miestach mal pozemky náčelník ostrova menom Publius. Ten nás prijal a tri dni sa láskavo o nás staral ako o hostí. Publiov otec práve ležal v horúčke a trápila ho úplavica. Pavol k nemu vošiel… a uzdravil ho. A potom prichádzali aj ostatní chorí z ostrova a uzdravovali sa. Tí si nás veľmi uctili a keď sme odchádzali, dali nám, čo sme potrebovali.
(Monika Zábojníková, Zákopčie, 11 r.)


Karolíns Buriková, Belá n. Cirochou, 8 r.

► Sme žiaci II. B triedy Cirkevnej školy sv. Petra a Pavla v Belej nad Cirochou. Naša pani učiteľka nám rozdala vaše letáčiky s kvízom. Spoločne sme riešili úlohy a hľadali mestá, ktoré navštívil Pavol. V Efeze sv. Pavol písal listy, hlásal evanjelium a konal divy. Pri plavbe na Maltu jeho loď stroskotala. V Cézarey bol vo väzení a stál pred súdom. Na ceste do Damašku sa obrátil a stal sa kresťanom. Každý z nás si vybral jednu z týchto udalostí a pokúsil sa ju nakresliť. Keďže patrónom našej školy je aj sv. Pavol, chceme sa aspoň takto zapojiť do duchovného prežívania roka sv. Pavla.
(žiaci II. B triedy, Belá n. Cirochou)


Marína Lacová, Kalinovo, 10 r.

Výhercovia:

Šprlák Jožko, Čaradice, 7 r.
Oklamčák Samko, Sobrance, 9 r.
žiaci 2. B triedy Cirkevnej ZŠ sv. Petra a Pavla, Belá nad Cirochou


Samko Oklamčák, Sobrance, 9 r.

Verzia pre tlač