Uverejnené

SVIATOK SUSEDOV – 27. 5. 2008

27. 5. 2008 – Posledný májový utorok má na starom kontinente od roku 2003 zvláštny prívlastok. Z iniciatívy Európskej federácie miestnej občianskej solidarity sa nesie v znamení osláv Európskeho dňa susedov alebo „susedského sviatku“.

Je to príležitosť pre občanov i šanca pre každé mesto a obec, priblížiť sa k cieľu, ktorý si ešte v roku 1990 vytýčili iniciátori myšlienky, zabrániť samote jednotlivca a posilniť sociálne vzťahy medzi spoluobčanmi. Práve v roku 1990 Atanase Périfan spolu so svojimi priateľmi založili asociáciu Priatelia Paríža a dúfali, že vzájomná pomoc, solidarita, túžba bojovať proti izolácii a snaha zlepšovať medziľudské vzťahy nájde svojich nasledovníkov. Kľúčové je osloviť svojich susedov, pozvať ich na spoločné posedenie, napríklad k sebe domov, do záhradky, do bytu, či domu. Je to cesta k spoločnému spoznávaniu sa, k zlepšeniu vzťahov. Žijeme totiž v paradoxnom období. Niekedy je jednoduchšie komunikovať s druhým koncom sveta, ako si povedať so susedmi dobrý deň. Organizácia sviatku je veľmi jednoduchá: stačí sa rozhodnúť! Neváhajte sa stretnúť so susedmi pri spoločnom posedení či pri spoločnej večeri. Každý môže niečo priniesť. Miesto sa vždy nájde v spoločných priestoroch bytovky (chodba, hala), v byte alebo pred domom na trávniku. Nezabudnite na tých, ktorí nemôžu zo zdravotných dôvodov prísť. Potešte ho iným spôsobom. Taktiež nezabudnite na deti, majte v zálohe nejaké hry alebo súťaže. Nadviažte kontakt s účastníkmi oslavy, predstavte sa ako prvý. Zagratulujte tým, ktorí majú sviatok, výročie… Sviatok susedov má byť prvým krokom na spríjemnenie každodenného života.
Susedstvo nám niekedy pripadá ako nudný ba až otravný spolok. Vzťahy medzi susedmi sa vyjadrujú letmým pozdravom na schodoch alebo vo výťahu. Iniciatíva, ktorá už aj u nás nachádza svojich priaznivcov, sa môže stať skúsenosťou a dôvodom, vďaka ktorým budeme trochu inak vnímať ľudí okolo seba. Určite si nájdeme čas na spoločné chvíle. Je predsa milé čas od času sa stretnúť, posedieť, porozprávať sa alebo spolu povečerať, či nechať deti chvíľu na návšteve u staršej alebo osamelej pani, nakŕmiť domáceho miláčika alebo poliať kvety, keď sused niekam odíde… Dúfame, že aj vy budete príjemne prekvapení, keď objavíte nové podoby vzťahov ukrývajúce sa za susednými dverami. Pokúste sa dvere i okná svojho domova otvoriť aj vy! Prajeme vám peknú oslavu!
(Viac informácií nájdete na: http://www.european-neighbours-day.com/)

Verzia pre tlač