Uverejnené

LETOPISY NARNIE – pár slov k filmu

Od 5. januára sa v našich kinách premieta nový rozprávkový príbeh štyroch súrodencov odohrávajúci sa v krajine plnej čarov a zázrakov – v Narnii. Tento príbeh je spracovaný podľa knihy slávneho kresťanského spisovateľa C. S. Lewisa „Letopisy Narnie“.

Ide o nadčasové dobrodružstvo, ktoré rozpráva príbeh štyroch súrodencov (Lucy, Edmund, Suzanne a Peter). Deti sa počas hry na schovávačku vo vidieckom sídle starého profesora dostanú pomocou magickej skrine do iného sveta – Narnie. Narnia vyzerá ako očarujúca a mierumilovná krajina, obývaná hovoriacimi zvieratami, škriatkami, faunami, kentaurami a obrami. Je však kvôli prekliatiu zlej Bielej čarodejnice Jadisy odsúdená na večnú zimu. Deti sa pod vedením vznešeného a tajomného panovníka leva Aslana odhodlajú postaviť proti mocnej čarodejnici, zlomiť ľadové kúzlo a tak navždy vyslobodiť ríšu z prekliatia.
Clive Staples Lewis (narodil sa 29. novembra 1898 v Belfaste, zomrel 22. novembra 1963 v Oxforde), známy ako C. S. Lewis, bol anglický kresťanský spisovateľ a učenec pôvodom zo Severného Írska. Bol najlepším priateľom J. R. R. Tolkiena. Jeho najpopulárnejším dielom preloženým do vyše 30 jazykov je sedemdielna séria kníh pre deti Letopisy Narnie. Jej posledný diel Posledná bitka (1956) získal Carnegie Medal – najvyššie britské výročné ocenenie za knihu pre deti a mládež.
V r. 1917 získava C. S. Lewis štipendium na Oxfordskej univerzite. Prichádza však 1. svetová vojna a Lewis rukuje, dostáva sa k ľahkej pechote. Po vojne sa vracia do Oxfordu, kde sa stáva učiteľom filozofie. Od r. 1925 pôsobí na univerzite v Oxforde, kde 29 rokov učí anglický jazyk a literatúru. V roku 1931 sa po diskusii s J. R. R. Tolkienom (katolíkom) a Hugom Dysonom stáva kresťanom. Okolo C. S. Lewisa sa vytvorila skupina priateľov. Dala si meno The Inklings (Tušitelia). Jej členmi boli J. R. R. Tolkien, Warren Lewis, Hugo Dyson, Charles Williams a ďalší. V r. 1935 začne C. S. Lewis na návrh profesora F. P. Wilsona písať pre Oxfordskú univerzitu učebnicu anglickej literatúry 16. storočia. Vychádza až v r. 1954. Stáva sa slávna. C. S. Lewis získava významnú cenu za svoju štúdiu o stredovekej tradícii The Allegory of Love. V roku 1941 publikuje časopis The Guardian každý týždeň jednu kapitolu Rád skúseného diabla. V nasledujúcich rokoch často vystupuje v rádiu BBC so svojimi úvahami a rozhovormi s poslucháčmi. Súbor Lewisových úvah v rádiu s názvom Beyond Personality vyšiel neskôr aj v knižnej podobe pod názvom K jadru kresťanstva. V r. 1942 sa prvýkrát stretáva Sokratovský klub – diskusná skupina priateľov okolo C. S. Lewisa. V roku 1946 získava čestný doktorát z bohoslovectva na univerzite v St. Andrews, v r. 1948 sa stáva členom The Royal Society of Literature a v r. 1952 získava čestný doktorát literatúry na univerzite v Quebecu. V septembri 1952 sa stretáva s Joy Davidmanovou (o 15 rokov mladšou americkou spisovateľku), ktorá konvertovala od judaizmu na kresťanstvo čiastočne pod vplyvom jeho kníh. V r. 1954 prestupuje z univerzity v Oxforde do Cambridge, kde sa stáva profesorom stredovekej a renesančnej literatúry. V tom istom roku vychádza jeho recenzia na Tolkienovo dielo Spoločenstvo prsteňa a stáva sa členom Britskej Akadémie. Clive Staples Lewis zomiera 22. novembra 1963 v Oxforde, týždeň pred svojimi 65. narodeninami.

Verzia pre tlač