Uverejnené

SPRÍSTUPNENIE KOSTOLA PRE VEREJNOSŤ

S touto myšlienkou sme prišli za br. farárom Mgr. L. Bednárom ešte vlani, pretože náš chrám Sv. Trojice je dominantou námestia v centre Popradu. Všimli sme si totiž, že veľa návštevníkov mesta sa pokúšalo dostať dnu, avšak zbytočne, pretože kostol býval, hlavne v lete, zamknutý.

rat farár nebol proti, jeho podmienkou bolo iba to, aby to mal niekto na starosti. Po skúsenostiach z vlaňajška, keď kostol navštívilo cca 40 ľudí denne, sme prosili nášho nebeského Otca, aby aj teraz požehnal naše úsilie. Spočiatku, podobne ako vlani, sme zabezpečovali službu dvakrát v týždni v stredu a piatok od 16.00 do 18.00 (od 15. 6. do 15. 9.).
Slúžte Hospodinovi všetky národy, s radosťou vchádzajte do jeho brán – táto radosť nás viedla k tomu, že sme rozšírili našu službu o utorok a štvrtok v čase od 10.00 do 12.00. Službu zabezpečujú mládežníci nášho cirkevného zboru. Aj teraz máme veľa návštevníkov, sú to hlavne Nemci, Česi, Maďari, po anglicky a po rusky hovoriaci turistu, Poliaci, samozrejme Slováci a prekvapili nás aj Japonci. Spolupracujeme aj s Mestským informačným centrom, novinami Poprad a miestnou TV, ktorí informujú o možnosti prehliadky chrámu. Pre hostí máme pripravené informácie o histórii kostola v nemčine, angličtine, maďarčine a poľštine. Pripravujeme aj ruský preklad, ktorý je dosť žiadaný. Vstup je bezplatný, avšak nájdu sa aj takí návštevníci, ktorí prispejú milodarom. Zaujímavé sú návštevy Popradčanov, ktorí sú iného vierovyznania a ktorí navštívili náš kostol po prvýkrát, hoci tu bývajú niekoľko rokov.
Prajeme aj ostatným cirkevným zborom, aby sa zamysleli, či by nebolo vhodné podobným spôsobom sprístupniť aj ich chrám.
Kráľovia zeme, všetky národy, kniežatá, všetci sudcovia zeme, mládenci aj panny, starci aj mládež! Nech chvália meno Hospodinovo, bo jediné Jeho meno je vyvýšené, Jeho veleba nad zemou a nebom. (Žalm 148,11-13)
(Stanislav Račko, ECAV Poprad)

Verzia pre tlač