Uverejnené

BYŤ SPRÁVNE ZAKORENENÝ

Požehnaný muž, ktorý sa nadeje na Hospodina a ktorého nádejou je Hospodin. A bude ako strom, zasadený nad vodami, a ktorý zapustil svoje korene nad riekou; nebude sa báť, keď príde horúčava, ale jeho list bude zelený, ani sa nebude starať v suchý rok, ani neprestane rodiť ovocie. (Biblia, prorok Jeremiáš 17,7-8)

Iste sa už tešíte na teplé letné dni, keď si budeme užívať hrejivé slnečné lúče na horách či pri vode. A keď budeme oddychovať. No nie všetci máme možnosť vycestovať na dlhú dovolenku, a tak sa nám možno predstava rozpáleného mesta nie veľmi páči. V posledných rokoch totiž býva v letných mesiacoch príliš horúco. V takých dňoch každý vyhľadáva tieň a nejaké osvieženie. Lenže v uliciach mesta ho niet, tam ešte aj domy a chodníky sálajú teplo. Aké dobré je však mať nablízku nejaký park plný krásnych košatých stromov, pod ktorými si môžeme posedieť a osviežiť sa príjemným vánkom vanúcim okolo nich.
Takýto pekný a aktuálny príklad použil aj biblický prorok Jeremiáš, keď chcel ľuďom priblížil, na koho sa majú obrátiť vo svojom živote, ktorý býva plný horkých chvíľ, ako môžu obstáť v takej skúške a ešte byť pre svoje okolie povzbudením a pomocou. Lebo strom, ktorý rastie pri vode je stále sviežo zelený – má dostatok vlahy a ani v horúčavách nepociťuje jej nedostatok. Navyše jeho bohatá koruna býva osviežujúcim úkrytom pred horúčavou pre všetko živé.
Pre ľudí je zdrojom osviežujúcej a životodarnej vlahy potrebnej pre život Boh. Pre každého človeka má toľko sily, múdrosti a lásky, koľko potrebuje. Dokážeme si vôbec predstaviť, že zvrchovaný Boh, Stvoriteľ a Pán vesmíru, je nám vždy nablízku? Že je nám vždy pripravený pomôcť? Je len na našu škodu, že na Neho zabúdame, vzďaľujeme sa od Neho, a potom si nevieme rady. Naším poslaním je dôverovať Bohu a žiť s Ním – byť v Ňom pevne zakorenený, aby sme mohli našim blížnym poskytnúť osviežujúci tieň Božej lásky. Potom aj v ťažkých chvíľach budeme plní Božieho pokoja a ľudia v našom okolí po ňom určite zatúžia. Aj oni budú chcieť spoznať Boha plného milosrdenstva, zľutovania a lásky. A to je našou a istotne aj vašou modlitbou a prianím, aby sme tak mohli prinášať ovocie Jeho lásky.

Verzia pre tlač