Uverejnené

DEŇ MATIEK

Vy, deti, poslúchajte svojich rodičov v Pánovi, lebo to je spravodlivé. Cti otca svojho a svoju matku – to je prvé prikázanie so zasľúbením –, aby ti bolo dobre, a aby si dlho žil na zemi. (Efezským 6,1-3)

Možno si poviete, prečo sme vybrali práve tento biblický verš. Vysvetlenie je jednoduché – v máji oslavujeme Deň matiek, a tak vám ho chceme pripomenúť.
Mamička – toto slovo zosobňuje nehu, starostlivosť, obetavosť a bezhraničnú lásku. Materinské puto je najsilnejšie puto, aké medzi ľuďmi existuje. Kto by si teda zaslúžil viac našej lásky a úcty ako naša mamička?
Tí, ktorí už rodičov nemajú, spomínajú na nich s láskou. A my, ktorí ešte rodičov máme? Dokážeme dostatočne oceniť ich lásku, podporu, starostlivosť, s ktorou nás vychovávali a viedli do života? Môže sa vám zdať, že úvodný verš je skôr určený pre malé deti. Je to však napomenutie pre nás všetkých – aby sme si viac vážili svojich rodičov, ich obetavosť a lásku, ale aby sme prijímali aj ich dobre mienené rady a napomínania. Každý rodič si praje, aby sa jeho deti vyvarovali omylov jeho mladosti, avšak nie vždy sa to podarí. Jednoduchšie rozhodovanie majú tí, ktorí uverili v Boha. Tí sa snažia žiť podľa Božích zákonov a tak vedú aj svoje deti.
Prikázanie „cti otca svojho i matku svoju…“ dal Hospodin spolu s ďalšími prikázaniami Mojžišovi pre svoj ľud. Ich dodržiavaním sa malo naplniť zasľúbenie z listu Efezským „…aby sa ti dobre viedlo a aby si dlho žil“. Čitatelia Písma dobre vedia, ako Boží ľud plnil Božie prikázania a čo z toho vyplynulo. Hospodin je prísny, ale aj milosrdný a spravodlivý.
Milí priatelia, blíži sa sviatok matiek. Ak ešte máme možnosť, poďakujme sa im za všetko, čo pre nás urobili či ešte stále robia. Prejavujme im vďačnosť nielen v tento jeden deň v roku, ale splácajme im ich lásku pri každej príležitosti. Modlime sa za svoje mamičky i za oboch rodičov, za ich zdravie a sviežosť, za to, aby im Boh žehnal a sprevádzal ich v ďalších dňoch života. A to nielen preto, aby sa podľa Božieho zasľúbenia dobre viedlo nám, ale aby sme aj splnili Boží príkaz „cti otca svojho i matku svoju…“

Verzia pre tlač