Uverejnené

JA SOM S VAMI…

Ježiš povedal: Ajhľa, ja som s vami po všetky dni, až do konca sveta. (Matúš 28,20)

Keď si v mysli premietneme 2000 rokov kresťanstva, tak v nich nájdeme všetky možné situácie, akými prešli kresťania nesúc dobrú správu o láske Boha k človeku – boli to situácie spoločenského, kultúrneho aj sociálneho rozkvetu, ale aj obdobia prenasledovania, vojen a katastrof. Kresťania prešli s touto zvesťou najrôznejšími politickými, sociálnymi i ekonomickými systémami. Avšak, žiaľ, prešli aj situáciami, v ktorých sami negatívne pôsobili na svoje okolie…
Kresťanská zvesť však nezrástla so žiadnym konkrétnym politickým, či kultúrnym systémom a dodnes ostala otvorená pre všetkých. Preto sú aj dnes kresťania ľuďmi orientovanými „pravicovo“ i „ľavicovo“, sú ľuďmi, ktorí sa angažujú v politike, ale aj politicky nevyhranenými. Kresťania sú zastúpení vo všetkých vrstvách spoločnosti: učia na univerzitách, no žijú tiež ako domorodci v pralesoch, sú medzi nimi ľudia bohatí i chudobní, sú kráľmi a prezidentmi, avšak nájdeme ich aj v slumoch…
Vo všetkých týchto situáciách platil Ježišov prísľub, že „je s nami po všetky dni“. On bol vždy s nimi a záležalo len na nich, či túto jeho ponuku prijmú alebo nie. Či sa vydajú po jeho cestách alebo po cestách svojej sebestačnosti a sebastrednosti. Podľa toho potom vyzeralo aj ich pôsobenie navonok.
Rovnako je to aj v osobnej histórii každého jednotlivého človeka. Ježišov prísľub platí pre každého z nás. On je s nami v obdobiach, keď sa nám darí, ale aj vo chvíľach opačných. Je s nami v situáciách, keď konáme dobro, no aj vo chvíľach, keď sebe a svojmu okoliu škodíme. Je s nami v čase radosti, ale aj v našom žiali, zmätku, bezmocnosti a slabosti. A bude s nami aj vo chvíľach našej smrti.
Je len na každom z nás, či prijmeme jeho ponuku a či svoj život zveríme do rúk tomu, ktorý má nad všetkým nekonečný nadhľad a prehľad, alebo či svoj život prežijeme len podľa našich (vždy však obmedzených a nedokonalých) predstáv a plánov.

Lebo všetci, ktorých Duch Boží vedie, sú synovia Boží. (Rímskym 8,14)

Verzia pre tlač