Uverejnené

RECEPT NA DOBRÉ MANŽELSTVO

Manželstvo je v kresťanskom chápaní zriadenie, ktoré Boh chcel a chce. Nie je to len náš výmysel, ale súčasť Božieho plánu, a preto to nie je ani bláznivý nápad, ani hazardérska akcia, aj keď je v manželstve veľa premenných, ktoré dopredu nemôžeme poznať.

Každému možno len odporučiť, aby si svojho životného partnera svojím spôsobom vymodlil a hlavne, aby sa za neho modlil aj po celý čas trvania ich manželstva. Keď je človek mladý, veľa toho nevie a ak vyrástol v dobrej rodine, možno si myslí, že stabilné manželstvo je normála vec a len menšine ľudí sa nevydarí. Keď potom nazrie do života, zistí, že dobré, verné manželstvo je malý alebo veľký zázrak – že to vôbec nie je samozrejmosť. Na svete je plno problémov a ťažkostí, a ak sa uprostred nich zrodí niečo skvelé, je to zázrak, radosť a povzbudenie aj pre ostatných. Som presvedčený, že my ako kresťania máme byť takými znameniami a zázrakmi vo svete. Sme obklopení Božou milosťou, a preto máme väčšiu šancu, že prečkáme nejaké ťažkosti relatívne lepšie ako ostatní. A to môže dodať druhým odvahu, pretože tú im nedodá „výstavné“ manželstvo, ktoré vždy vyzerá akoby bez problémov, ale také, ktoré tie svoje problémy prekonalo.

Ak sa má človek stať manželom či manželkou, musí najprv dozrieť – byť schopný vyjsť sám zo seba, dávať sa tomu druhému a prijímať ho, musí vedieť odpúšťať a vnímať, že aj jemu je odpustené. A na to, rovnako ako na všetko ostatné, potrebuje Božiu milosť a pomoc.

Kresťanský život – to nie je len ušľachtilý život, či správný život v tom smere, že človek nerobí nesprávne veci, že je život akoby s „poistkou“, že všetko dobre dopadne, život, v ktorom sú ťažké veci nadľahčované niekým ďalším, ale život, postavený na inom základe, ako len na sebe samom. Život jednoznačne založený na istote, že Boh nie je proti mne, ale so mnou, že ma nechce stratiť, ale nájsť, že ma nechce zatratiť, ale priviesť k sebe, že mi dá zdroj, z ktorého môžem čerpať silu pre tento život. A to za všetkých okolnosti.
Tam, kde je stavba života postavená na skale, nezrúti sa ani v smrti. To je vzkriesenie. Ale tu nejde len o smrť, ide o všetko, čo je pred ňou, o to, na čom ja stojím. Stojím na láske, ktorú hľadám a nikdy ju v plnosti nenájdem, alebo na láske, ktorú som dostal a je nevyčerpateľná? Stojím na tom, že si svoje práva vydobijem sám za akúkoľvek cenu, alebo na tom, že je tu niekto, kto tieto dáva práva dáva do môjho života? Samozrejme, že ľudia z kresťanstva všeliče preberajú, ale to nie je jadro kresťanstva, ktoré znamená postaviť svoj život na nový základ, ktorý mi bol darovaný. Poviem to inak: nechajte sa Ježišom vytiahnuť z každej neutešenosti, nesprávnosti, či nedobroty, v ktorej sa nachádzate a nechajte sa postaviť na tento pevný základ Božej lásky.

Kresťanstvo prichádza človeka zachrániť, postaviť na pevnú pôdu, na ktorej môže uniesť veci príjemné aj nepríjemné, nové i staré tak, že všetko smeruje k dobru. Inými slovami: stať sa kresťanom znamená uveriť v Ježiše Krista a prijať jeho záchranu a urobiť ho Pánom svojho života, urobiť ho najdôležitejšou smerodajnou osobou svojho života, ísť s ním po ceste a prijať jeho pomoc. Kresťanstvo nie je len akési prizdobenie života, ani cukríkom pre tých, čo neustále nariekajú. Je to základ a sila, ktoré človek musí opatrovať.

A teraz si povieme, čo to konkrétne znamená v živote kresťanských manželov. Na začiatku to znamená hneď dve veci. Po prvé, že sa manželia budú snažiť vo svojom kresťanstve v manželstve nejako zjednotiť a po druhé, že si aj navzájom ponechajú životný priestor. Znie to síce trochu paradoxne, ale je to tak. Druhá, nemenej dôležitá vec je, aby prejavy zbožnosti boli obom stranám rovnako prijateľné. Ďalšou neoddeliteľnou súčasťou spoločného života manželov je modlitba. Jednoducho povedané: manželia sa musia naučiť žiť svoje kresťanstvo aj v manželstve. Je všeobecne známe, že každá zmena v živote si vyžaduje obnovenie duchovného života. Človek sa musí naučiť žiť s Bohom aj v týchto nových podmienkach. Je to zreteľné práve v manželstve. Veľmi zlé je len to, keď na kresťanstvo pod tlakom všedných starostí už nezostáva čas, keď sa odsunie medzi zbytočnosti. Ak mám priveľa práce, musím úmerne k tomu aj jesť a spať. Ak je život v rodine priveľmi žaťažovaný, o to viac taká rodina potrebuje žiť s Bohom, prijímať jeho pomoc a starať sa o to, aby všetci jej členovia vždy bezpečne vedeli, že Boh je s nimi – a tak teda, že ich nič a nikto nemôže od lásky Božej, prejavenej v Ježišovi Kristovi, odlúčiť a že v jeho moci môžu zvíťaziť v každej situácii. O tom potrebuje byť každý človek neustále ubezpečovaný. Práve žitá viera pretvára náš život na dobré, je silou pre život, a to nielen pre nás, ale aj pre druhých. Je to sila, ktorá je službou ľuďom okolo nás, je kvasom spoločnosti. Nikdy nesmie byť chápaná ako vec nadbytočná, nepovinná, sviatočná, ako akýsi zvyk, ktorý si do života prinášame z detstva a ďalej už s tým nič nerobíme.

Keď prídu problémy a vy ste kresťania – kresťania skutočne veriaci –, tak žiadny problém neriešte a nelúštite bez Boha. Nezriekajte sa však pomoci odborníkov – lekárov, psychiatrov, psychológov atď. – aj tých v živote niekedy potrebujeme. Avšak to všetko má byť včlenené do celku mojej viery v Boha, do celku môjho obrazu sveta, odvodeného z Písma. Chcieť vyriešiť nejakú zložitú situáciu len s odborníkmi, bez Boha, to je pre kresťana vždy nedostatočné a, naopak, hovoriť napríklad: „Pane Bože, pomôž…“ vtedy, keď mám ísť k zubárovi len preto, že sa ho bojím, je vždy chybné.

Manželstvo nikdy neznamená iba vzťah dvoch partnerov, ale široké pole vzťahov, ktoré sa musí celé „preorať a prekopať“, najneskôr keď sa tí dvaja vezmú. Rodičia, deti, priatelia – tí všetci sú až na ďalších miestach, aj keď ich tí dvaja majú ctiť, milovať a pomáhať im. Kontakty s druhými môžu ich manželstvo obohatiť, rozšíriť, môžu mu pomôcť, no môžu byť aj nebezpečné. Len partneri sa majú stať tými najbližšími ľuďmi a majú nimi ostať po celý život.

A ešte jedna dôležitá vec – manželia majú byť schopní spolu hovoriť o všetkom, teda aj o veciach celkom intímnych. Citlivo, s taktom, ale skutočne o všetkom. Naopak, zase nie všetko sú manželia schopní vyriešiť sami a občas to inak, ako s pomocou niekoho ďalšieho, nejde. Nie je však možné, aby jeden z manželov použil toho tretieho ako zbraň proti svojmu partnerovi. A naopak, on zase nemôže medzi nimi robiť sudcu, niekedy stačí, že ich iba vypočuje. No existujú aj také ťažkosti, ktoré sa nedajú vyriešiť, ktoré treba niesť a keď ich nesie človek ochotne a pokorne, tak sa môžu stať aj zdrojom vnútornej radosti a uspokojenia.

Národný týždeň manželstva 2016

Aj v tomto roku sa u nás uskutoční kampaň NTM (Národný týždeň manželstva), zameraná na povzbudenie všetkých, ktorí už v manželstve sú, alebo sa naň pripravujú – od 8. do 14. 2. 2016.
Tento rok bude zameraný na jednotlivé „prísady“, či „ingrediencie“, ktoré prispievajú k tomu, že vzťah medzi manželmi je stále čerstvý, atraktívny a životaschopný, čo spôsobuje, že si manželia vytvoria atmosféru, v ktorej im je spolu dobre. Prostredie, ktoré oboch napĺňa, prostredie skutočného domova. Opäť to bude týždeň príležitostí niečo pekné spolu zažiť, alebo niečo dobré pre svoj vzťah urobiť.
Aj BTM sa zapája do tejto kampane – okrem už osvedčených materiálov vám ponúkame nové aktuálne stojančeky PL37 Všetko, čo mám rád… a PL38 Manželstvo je kniha… a pohľadnice PA34 Recept na dobré manželstvo. Nezabudnite si ich objednať včas!

Viac informácií nájdete na www.ntm.sk, sochor@ntm.sk alebo 0903/722439.

Verzia pre tlač