Uverejnené

KRESŤANSKÁ RODINA

Ak chceme byť kresťanskou rodinou, mali by sme sa občas zamyslieť, nakoľko je náš spôsob života v súlade s našou vierou.

Sústreďme svoju pozornosť na to, čo je podstatné, aby sme to krásne slovo „kresťanská“ nezaťažili predsudkami či nálepkami, ktoré vzďaľujú a rozdeľujú tam, kde by mala vládnuť sloboda a spolupatričnosť. Naša kresťanská identita nespočíva na našich názoroch ani na spôsobe života, ale na Bohu – kresťanov z nás robí Boh. On je prameňom lásky, z ktorého môžeme neustále čerpať.
Pre kresťana nie je určujúca jeho sociálna ani politická zodpovednosť, ale zodpovednosť voči Bohu. Byť kresťanom v prvom rade znamená byť ponorený v Bohu, byť ním obklopený, úzko spojený, aby sme dokázali úspešne odolávať každodenným nástrahám. Kresťanská rodina totiž neznamená dokonalá rodina. Aj ona je len rodinou ľudských bytostí – hriešnikov. To len my si namýšľame, že vtedy budeme dobrou kresťanskou rodinou, keď budeme dokonalou rodinou! Z pýchy a hlavne z nedostatočnej dôvery v Božie milosrdenstvo sa potom staráme hlavne o to, aby sme dobre pôsobili predovšetkým navonok. Aby sme zodpovedali svojim predstavám, a tak všetko, čo také nie je, odsúvame bokom!
Skutočná kresťanská rodina je na ceste k Bohu. Východiskový bod ani nie je taký dôležitý, dôležitý je cieľ. A do neho dôjdeme, ak po pádoch nezostaneme ležať na zemi, ak uznáme svoju chybu, keď zblúdime, ak budeme vytrvalo kráčať vpred – ak svoj život odovzdáme s neochvejnou dôverou Bohu. Teda nezostať so založenými rukami a čakať, že Boh za nás urobí všetku prácu! Žiť ako kresťan znamená modliť sa a pôsobiť uprostred dnešného sveta. Viera nás v nijakom prípade nezbavuje povinnosti vyhrnúť si rukávy a zodpovedne pracovať. A robiť aj obyčajné veci s mimoriadnou láskou.
Kresťania neprežívajú iné veci ako ostatní ľudia, len ich prežívajú inak (alebo sa o to aspoň snažia). Nerobia nič mimoriadne, len všetko robia s láskou – s láskou, ktorá ich vo všetkom spája s Otcom. A táto láska všetko mení. Pre kresťanskú rodinu je teda jej vertikálny rozmer prvoradý.
(Ch. Ponsard: Víra v rodině, KN)

A najmä priodejte sa láskou, ktorá je spojivom dokonalosti. Čokoľvek robíte, robte z tej duše ako Pánovi, a nie ako ľuďom… (Kolosenským 3,14 a 23)

Verzia pre tlač