Uverejnené

VERNOSŤ NIE JE SLABOSŤ

VERNOSŤ NIE JE SLABOSŤ – to je heslo, ústredná téma Národného týždňa manželstva v r. 2013. Vernosť je odvážny čin, a preto aj niečo stojí – znamená to odolať pokušeniu, správať sa zodpovedne, nezradiť toho druhého, dodržať všetko, čo sme si sľúbili. Pripomeňme si, že o manželstvo sa treba starať. Vernosť sa vyplatí!

Šťastné manželstvo je stavba, ktorú treba stavať každučký deň. (André Maurois)
Niekoľko typov ako vybudovať šťastné manželstvo:
– povedz svojmu partnerovi, čo si na ňom vážiš alebo čo sa ti na ňom páči,
– urob pre svojho partnera niečo, čo ho nielen prekvapí, ale aj poteší,
– pripravte si občas romantický večer pri sviečkach a spomínajte na pekné chvíle, ktoré ste spolu prežili.

Na Slovensku bude 11. – 17. 2. 2013 prebiehať už tretí ročník Národného týždňa manželstva (NTM). Staňte sa aj vy súčasťou tejto kampane!

Záštitu nad kampaňou NTM prevzala prvá dáma SR pani Silvia Gašparovičová, ktorá považuje túto kampaň za prospešnú: „Treba apelovať na mladých ľudí, treba si uvedomiť, prečo je manželstvo dôležité. V poslednom období sme svedkami toho, že mladé páry čoraz viac žijú vo voľnom zväzku, kde chýba pocit pevného vzťahu a istoty.“ Pani Silvia Gašparovičová žije v manželstve už 49 rokov. „Sú povinnosti pracovné, rodinné, ani jeden nemá čas, ale treba urobiť všetko pre to, aby sa to spoločne zvládlo. Stačí prirodzená inteligencia, tolerancia, vedieť prekonať problémy a povzniesť sa nad malichernosti.“

Národný koordinátor NTM Vladimír Sochor uviedol, že každé manželstvo sa môže stať postupom času rutinou a táto kampaň má do nej vniesť čerstvý vietor: „NTM prináša svedectvá bežných ľudí, ale aj osobností, aby sme ukázali na dobrú voľbu, ktorou manželstvo je.“ Cieľom NTM je vyzdvihnúť hodnoty manželstva ako jedinečného vzťahu muža a ženy, založeného na vzájomnej úcte a láske vyjadreného obojstranným verejným záväzkom, motivovať laickú a odbornú verejnosť, médiá či verejne známe osobnosti, aby podporili dôležitosť manželstva v spoločnosti a potrebu starať sa oň.

Čo je týždeň manželstva?

Impulz zamyslieť sa, ako uskutočniť sen o peknom vzťahu na celý život. Každý rok v týždni sv. Valentína (14. 2.) prebieha NTM – je to príležitosť pre všetky páry zamerať sa na svoj vzťah. Valentín je synonymom romantiky a týždeň manželstva sa jej určite nebude vyhýbať, rovnako ako priateľstvu, komunikácii, odpúšťaniu a radosti, ktoré by v manželstve nemali chýbať. Radi by sme povzbudili tých, ktorí sa do manželstva chystajú alebo už sú svoji, aby v tomto týždni zvláštnym spôsobom investovali do svojho vzťahu, ktorý si to určite zaslúži. Je bláznovstvo myslieť si, že sa nám podarí odstrániť rozvody. Tak nech sa aspoň to naše manželstvo stane bezpečným miestom, kde platí sľub lásky v dobrom i v zlom, v bohatstve aj v chudobe.

Dobré partnerské vzťahy sú jedným zo základných predpokladov na kvalitný život jednotlivcov aj spoločnosti. Hlavná úloha manželstva v našej spoločnosti spočíva aj v tom, že poskytuje stabilné a láskyplné prostredie na výchovu detí, a aj preto potrebuje podporu. NTM vytvára priestor, kde si môžeme pripomenúť, že spokojné manželstvo nie je samozrejmosť, ale vzťah, ktorý by sme mali rozvíjať. NTM je príležitosť pre tých, ktorých cieľom je pracovať na rozvoji a kvalite manželstiev u nás. Myšlienka organizovať NTM je iniciatíva otvorená všetkým, ktorí si myslia, že manželstvo je dobrá vec.
NTM vychádza z medzinárodnej iniciatívy rovnakého zamerania. Táto iniciatíva sa zrodila v roku 1997 v Anglicku. Jej zakladateľ Richard Kane sa vtedy rozhodol poukázať na dôležitosť a prínosy manželstva pre spoločnosť i jednotlivca. Podujatie Marriage Week (týždeň manželstva) si rýchlo získalo podporu osobností politického a spoločenského života, záštitu nad ním prevzal vtedajší britský premiér Tony Blair s manželkou. Týždeň manželstva dnes prebieha v mnohých krajinách.

Na Slovensko sa kampaň dostala cez manželov Vladimíra a Renátu Sochorovcov, ktorí sa osobne stretli s Richardom Kaneom. Sami organizujú rodinné tábory, školenia a víkendovky pre manželov, zaoberajú sa témami, ako je komunikácia v manželstve, jazyky lásky a pod. Z iniciatívy Marriage Week boli nadšení. Preto oslovili ďalších, ktorých nadchli pre kampaň, a tak vznikol národný koordinačný tím. „Veríme, že manželstvo môže byť jednou z najlepších vecí, ktoré v živote máme, no nestane sa to automaticky. Na dobrom vzťahu treba pracovať – to je odkaz NTM, ale aj naše osobné presvedčenie. Chceme o tom hovoriť v spoločnosti a zároveň vytvoriť priestor pre rôzne príležitosti investovať do svojho manželstva. Manželstvo je beh na dlhé trate a čím viac občerstvujúcich zastávok si vytvoríme, tým príjemnejšia cesta to bude. Preto sme sa pustili do organizovania NTM na Slovensku.“

Občianske združenie NTM bolo zaregistrované na Ministerstve vnútra SR 10. 12. 2010. NTM je nepolitické, dobrovoľné, verejnoprospešné, demokratické združenie občanov, združujúcich sa bez ohľadu na národnosť, pohlavie, rasu, pôvod, politické alebo iné zmýšľanie, náboženské vyznanie a sociálne postavenie. Cieľom NTM je spoločensky vyzdvihovať hodnotu manželstva ako trvalého manželského zväzku muža a ženy prípravou a organizovaním týždňa manželstva na národnej úrovni spojeného s rôznymi iniciatívami na podporu a rozvoj manželstva a rodiny a napomôcť vytváranie platformy spolupráce pre rôzne subjekty, ktorých cieľom je pracovať na rozvoji kvalitných manželských vzťahov.

NTM teda zastrešuje rôzne miestne aktivity zamerané na podporu a praktický rozvoj manželstva, ktoré prebiehajú na rôznych miestach Slovenska. Na tejto iniciatíve sa môže podieľať každý, komu ide o podobné hodnoty a ciele. Najdôležitejším cieľom je však podporiť či naučiť manželov, aby si počas NTM, a potom aj počas celého roka, vyčlenili jeden pre druhého viac času, aby investovali do svojho vzťahu, našli viac spoločných záujmov, urobili pre svojho partnera niečo milé, pekné a vzácne, niečo, čo ich ako dvojicu posilní, čím potešia, prekvapia a podporia jeden druhého. NTM sa určite dostane do povedomia verejnosti (ako napr. Deň detí) a oslava manželstva počas valentínskeho týždňa sa stane v našej krajine dobrým zvykom a tradíciou.

Koordinačný tím, OZ NTM, Lazovná 17, 97401 Banská Bystrica, www.ntm.sk
Partneri iniciatívy: Centrum pre obnovu rodiny, EA SR, Študentské centrum UPC MOSTY, OZ Útočište, sieť Centier pre rodinu, Inštitút rodiny, Asociácia manželských poradní, YWAM, Rádio7, Rádio Lumen, BTM a mnohí ďalší.
Odkaz na ďalšie stránky: www.marriage-weekinternational.com www.marriage-week.org.uk www.tydenmanzelstvi.cz

Cieľom každej kampane je: predstaviť myšlienku, získať pre ňu verejnosť, vyzvať tých, ktorí si ju osvojili, aby niečo pre ňu urobili.
Kampaň NTM predstavuje tiež svoju myšlienku: manželstvo je zručnosť, vzťah, na ktorom treba pracovať
umenie, do ktorého sa oplatí investovať a starať sa oň po celý život.
Súhlasíte? Pridajte sa!

V našej spoločnosti počuť väčšinou zlé správy. Našou túžbou je ponúknuť vám príklady manželstiev, ktoré trvajú roky, a sú šťastné! Dokonca ich hlavní hrdinovia tvrdia, že sa majú ešte radšej, viac si rozumejú a dôverujú ako pred rokmi. Možno je to tým, že majú jednoducho šťastie, našli sa dvaja ľudia, ktorí do seba zapadli ako ozubené kolieska. Ale je to určite aj tým, ako sami hovoria, že boli ochotní robiť kompromisy, hľadať jednotu a súlad, že svoj vzťah udržiavali rôznymi vyjadreniami vzájomnej lásky a úcty.

5. 12. 2012 zomrel vo veku 104 rokov legendárny brazílsky architekt Oscar Niemeyer, ktorý navrhol mnoho slávnych modernistických budov a bol spoluzakladateľom koncepcie hlavného mesta Brazília. Do konca svojho života bol aktívny a po celom svete sa ešte realizuje asi 20 jeho návrhov. Napriek svojmu bohémskemu spôsobu života žil neuveriteľných 76 rokov so svojou ženou Annitou, ktorú si vzal v r. 1928.

Možno sa teraz spýtate, čo konkrétne by ste mohli urobiť.

Nuž, napríklad niečo milé pre vášho manžela alebo manželku. Spoločnú večeru v reštaurácii, vysnívaný darček, lístky do kina či divadla, čítať spolu knihu… Naplánujte si víkend vo dvojici. Nech je to už čokoľvek, hlavne si urobte na seba čas a užite si ho len vy dvaja a nikto iný!
Alebo pre vašich susedov, priateľov, starších manželov. Vymyslite niečo, čo ich poteší. Mladým rodičom zase môžete postrážiť deti, a tak im umožniť, aby si oddýchli a využili voľný čas len pre seba.
Ak sa viacerí spojíte, môžete usporiadať pre manželské páry vo svojom okolí či v zbore romantické posedenie alebo špeciálny večer s podnetmi pre budovanie ich manželstva, prednášku, seminár, film o manželstve aj s diskusiou.
Ponúknite špeciálne bohoslužby, napr. s obnovením manželského sľubu.
Obchodné spoločnosti zase môžu ponúknuť benefit pre manželov. Ponúknite svoj produkt alebo službu alebo zľavu na ne jeden týždeň v roku len a len manželom! Je to pre vás skvelá šanca na propagáciu vašich služieb a súčasne podporu manželstva. Kreativite sa medze nekladú.

V jednej malej pekárničke miestny pekár pozval manželov, aby si prišli upiecť svoj vlastný chlebík v tvare srdca. Sami si ho vymiesili, vyformovali a dali do pece. Kým sa piekol, pozval ich k stolu pre dvoch na šálku kávy. Manželia sa tak mohli nerušene porozprávať. Neskôr si svoj chlebík odniesli domov…

Vytvorte pre vašich zamestnancov špeciálny deň a dovoľte im odísť skôr z práce, aby sa mohli venovať svojmu manželskému partnerovi. Alebo zaveďte pre svojich zamestnancov deň voľna na výročie ich svadby.

Manželia, využite možnosti, ktoré sa vám budú aj tento rok počas NTM ponúkať! A mohli by ste nám potom napísať, ako to dopadlo – kde ste boli, čo sa vám páčilo, čo ste prežili, či ako prekonávate prekážky a problémy vo svojom manželskom živote, ako budujete váš vzťah. Ponúknite svoj recept aj ostatným!

Manželstvo nie je len nejaký papier! Manželstvo je celoživotné prikladanie polienok do spoločného krbu – z jednej i z druhej strany. Nedovoľme ohňu, aby vyhasol…

Na akciu NTM sme pripravili špeciálne letáky, ktoré nájdete na ponukovom liste. Využite ich vo vašom okolí či už ako pozvánku na akciu alebo milú pozornosť na zamyslenie, ktorá by mala dlhodobo pripomínať, že o svoje vzťahy a manželstvo sa oplatí bojovať.

Verzia pre tlač