Uverejnené

SVIATOK SUSEDOV

Internet, mobil, či televízna technika nám dnes umožňujú bleskovo sa spojiť s kýmkoľvek na našej planéte, a predsa sa ľudia stále viac izolujú. Ubúda príležitostí na stretnutie človeka s človekom, vzájomných pohľadov do očí a úprimných stiskov rúk.

Aby dnešné priateľské vzťahy neboli povrchné, musíme im venovať čas, pozornosť, energiu a záujem. Ľudia totiž často stavajú vlastné záujmy nad priateľstvo a ono sa potom v honbe za peniazmi, kariérou a blahobytom z ich života vytráca. Ak však túžime mať skutočných priateľov, mali by sme priateľstvo pokladať za jednu z najdôležitejších životných hodnôt, vážiť si ho a podľa toho aj k nemu pristupovať.

S dobrou myšlienkou prišli nedávno vo Francúzsku. Určili 30. máj ako sviatok stretávania – sviatok susedov. Slávi sa každoročne už od roku 1999. Ten tohtoročný spoločne oslávia vo viac ako 300 krajinách sveta, predpokladá sa, že sa do osláv zapojí okolo 5 miliónov ľudí. O čo vlastne ide? V tento deň sa máme na chvíľu zastaviť a venovať aspoň okamih nášho osobného času susedom, priateľom… jednoducho tým, s ktorými sa často vídame, alebo len stretávame, pozdravíme, ale potom sa hneď ponáhľame svojou cestou…
Táto iniciatíva vychádza z prostého faktu, že s niekým obývame rovnaký dom, ulicu, štvrť. Ponúka príležitosť na zblíženie susedov a vznik atmosféry družnosti a priateľstva. Dáva podnet na malé i väčšie prejavy vzájomnej podpory v každodennom živote. Sviatok susedov sa môže stať skúsenosťou a dôvodom, vďaka ktorému budeme schopní aspoň pár minút denne venovať viac pozornosti ľuďom, ktorí žijú okolo nás. Je predsa milé čas od času sa stretnúť, posedieť, porozprávať sa alebo spolu povečerať, či nechať deti chvíľu na návšteve u staršej alebo osamelej pani, nakŕmiť domáceho miláčika alebo poliať kvety, keď sused odíde na dovolenku…
Veríme, že aj vy budete príjemne prekvapení, aké možnosti nových vzťahov sa skrývajú za susednými dverami. Skúste dvere svojho domova otvoriť aj vy!
(Viac informácií nájdete na: http://www.european-neighbours-day.com/)

Jeden človek sa spýtal majstra Ekkeharda (909 – 973), mnícha v St. Gallen, ktorý človek je pre neho najvýznamnejší, ktorá hodina je najdôležitejšia a ktorý deň je najpotrebnejší. Majster mu odpovedal: „Najvýznamnejší je ten človek, ktorý stojí práve teraz pred tebou, najdôležitejšia hodina v živote je tá terajšia a najpotrebnejší deň je ten, v ktorý môžeš vykonať skutok lásky. A to je dnešok, zajtra by mohlo byť už neskoro.“

Napriek tomu…

O ľuďoch vieš, že sú sebeckí,
napriek tomu ich miluj.
Snažíš sa šíriť dobro,
ale ľudia ťa podozrievajú,
že hľadáš len svoje vlastné záujmy –
napriek tomu rob dobré veci.
Máš úspech, no nevieš,
kto je tvoj priateľ a kto nepriateľ –
napriek tomu v práci vytrvaj.

Na to dobré, čo konáš,
sa možno už zajtra zabudne –
napriek tomu v ňom pokračuj.
Poctivosť a úprimnosť ťa robí zraniteľným –
napriek tomu o ne usiluj.
To, čo ťa stálo roky práce,
môže byť v okamihu zničené –
napriek tomu trpezlivo pracuj ďalej.

Ľudia často potrebujú pomoc,
tá tvoja sa však môže obrátiť proti tebe –
napriek tomu ľuďom stále pomáhaj.
Vždy sa snažíš dávať zo seba to najlepšie
a možno sa dočkáš zrady –
napriek tomu dávaj svetu to najlepšie, čo máš.
Nakoniec spoznáš,
že vlastne všetko bolo len medzi tebou a Bohom,
a nie medzi tebou a ľuďmi.

(neznámy autor)

Sviatok susedov a letáčik VK35

Sviatok susedov je výzva pre každého z nás. Pokúsme sa zvoľniť životné tempo a porozhliadnime sa okolo seba. Určite nájdeme nejednu príležitosť na stretnutie. Ponúkame vám na to výbornú pomôcku, našu novinku, letáčik VK35 Priateľstvo. Jeho súčasťou je v tejto zásielke aj vrecúško s cappuccinom. Letáčik si, samozrejme, môžete objednať aj bez cappuccina a môžete do vložiť vrecúško kávy podľa svojho vlastného výberu či chuti. Rozhodnutie je len na vás. Letáčik je v každej podobe vhodný ako nenásilná pozvánka, ale aj ako darček, ktorý určite poteší. Nezabúdajme, že aj náhodné stretnutie môže byť príležitosťou na zoznámenie, vzájomné načúvanie či len vypočutie, duchovné rozhovory a priateľskú pomoc.

Poteší nás, keď nám potom napíšete, ako sa vám podarilo osloviť svojich priateľov a známych, či ste ich potešili, prekvapili alebo zaskočili, ako prijali letáčik s cappuccinom, a či alebo ako prijali vaše pozvanie na šálku voňavej kávičky a krátky rozhovor.

Verzia pre tlač